Turkcell'in konuşan makineleri ekonomiye 1 milyar lira tasarruf sağladı

Kurumsal müşterilerine sunduğu makineler arası iletişim çözümlerini "M2M Platform" çatısı altında birleştiren Turkcell, 2012 yılında M2M çözümleri ile Türkiye ekonomisine 1 milyar lira katkı sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - M2M (Machine to machine), makineler arası iletişim anlamına geliyor. Makineler arası iletişim teknolojisi, cihazlara takılan özel bir simkart sayesinde ulaşım, sağlık, lojistik, elektrik ve su sayaçları, trafik, tarım, güvenlik gibi bir çok alanda cihazların uzaktan izlenmesini ve yönetilmesini sağlıyor.

Bu teknolojinin öncelikli amacı, kaynakların verimli kullanılarak ekonomiye katkı sağlanması; ve aynı zamanda tasarruf, çevre, güvenlik ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi.
 
Londra'da düzenlenen Dünya M2M Kongresi bu teknolojinin büyüyen etki alanını, ekonomilere sağladığı katkıları masaya yatırıyor. Bu sene düzenlenen kongrenin konuşmacıları arasında, son dört senedir M2M teknolojisine önemli yatırımlar yapan Turkcell de yer alıyor.
 
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, kurumsal müşterilerine sunduğu makineler arası iletişim çözümlerini "M2M Platform" çatısı altında birleştiren Turkcell'in, 2012 yılında M2M çözümleri ile Türkiye ekonomisine 1 milyar lira katkı sağladığını söylüyor. Bu katkının çok büyük bir bölümünü, akıllı araç uygulaması ile yakıt tüketiminde sağlanan tasarruf; akıllı şebeke ve sayaçlarla enerji tüketiminde kayıp-kaçak oranının azaltılması; akıllı tarım ve hayvancılık uygulamaları ile tarımda verimliliğin artırılması oluşturuyor.
 
 
Fiber altyapı için 1.8 milyar lira yatırım
 
Kocabaş, M2M uygulamasının en gerekli olduğu alanın, cari açığın en büyük sorumlusu olan enerji alanı olduğunu söylüyor ve şunu ekliyor: "Makineler arası iletişim teknolojisinin temelinde 3G teknolojisi var. Enerji alanı başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok alanda M2M teknolojisinde geriden gelmesinin nedeni, 3G altyapısının geç gelmiş olması. Dünya genelinde birçok ülkede 2005 yılında akıllı sayaçlara geçiş tamamlandı. Turkcell, son dört senedir, 3G yatırımlarına ek olarak, fiber altyapı için 1.8 milyar lira yatırım gerçekleştirdi."
 
150 milyonluk potansiyel
 
Kocabaş'ın verdiği bilgilere göre bugün Türkiye'de 1.2 milyon M2M bağlantısı var. Yani makinelerin birbiri ile konuşmasını sağlayan 1.2 milyon Turkcell SIM kartı var. Makineler arasındaki bu iletişimin yaklaşık 600 binini mobil POS ve ATM'ler; 400 binini ulaşım, akıllı araçlar; 80 binini akıllı şebekeler ve sayaçlar; 70 binini iklimlendirme ve görüntüleme sistemleri; 30 binini akıllı tarım oluşturuyor.
Türkiye pazarında yaklaşık 150 milyon adet uzaktan yönetilebilir cihaz potansiyeli bulunduğunu söyleyen Kocabaş, bu potansiyelin hayata geçmesinin, ülke ekonomisi açısından çok önemli bir tasarruf anlamına geleceğini belirtiyor.
 
Kamu sektörü ihtiyacın farkında
 
Selen Kocabaş'ın dikkat çektiği bir diğer konu da, M2M pazarında şu anda yüzde 3 seviyesinde olan operatörlerin payının, 2020'de yüzde 20'lere ulaşabileceği. Şu an için müşterilerinin büyük bir bölümünü özel sektörün oluşturduğunu söyleyen Selen Kocabaş, kamu sektörünün de M2M teknolojisine olan ihtiyacın farkında olduğunu ve bu yöndeki ilginin arttığını ifade ediyor. Kocabaş'ın yorumları şöyle: "Belediyelerde M2M teknolojisi toplu ulaşım gibi alanlarda kullanılıyor. İstanbul, Malatya, Bursa ve Kocaeli'de otobüsün kaç dakika içinde geleceğini gösteren akıllı duraklar bunun bir örneği. Orman Genel Müdürlüğü'nün 4 binden fazla aracında bu uygulama mevcut. Bu sayede harita üzerinden yangının nasıl ilerlediği izlenebiliyor ve araçlar bu doğrultuda yönlendiriliyor. Kamu sektörü son dönemde GSM teknolojileri ile ulaşım sektörünü nasıl bir araya getireceğini araştırıyor. Önümüzdeki günlerde Akıllı Şebekeler konferansı olacak. 2023 vizyonu kapsamında enerji sektöründeki dönüşümün; akıllı şebekelere geçişin başlaması gerekiyor."
kutukukuku
 
Akıllı araç uygulamalarından 70 milyon lira
 
Selen Kocabaş Turkcell M2M Platfomu'nun ekonomiye sağladığı faydaları şöyle sıralıyor:
* Okul servisleri, itfaiye, araç filosu gibi kamu ve özel sektöre ait 380 bin ticari araca yerleştirilen simkartlar sayesinde, kurumlar araçlarını internet üzerinden izleyebildiler ve ortalama yüzde 15 yakıt tasarrufu sağlandı. Böylece akıllı araç uygulamaları ile 2012'de Türkiye ekonomisine 750 milyon liranın üzerinde tasarruf sağlandı.
* Türkiye'de her yıl 3.3 milyar ton su kaybı yaşanıyor. Bu oran toplam kullanılabilir suyun 51'ine denk geliyor. Şu anda mevcut olan 80 bin akıllı sayaçla elektrik ve sudaki kayıp kaçaklar azaltılmaya başladı. Örnek vermek gerekirse, İSKİ, kayıp oranını yüzde 20'nin altına indirdi.
* Akıllı tarım uygulamaları kapsamında 10 milyondan fazla hayvanın sağlığı M2M ile kontrol altına alındı.
* Mobil POS, POS yazar kasa, jeneratörler, endüstriyel panolar, yiyecek-içecek makineleri gibi cihazların uzaktan erişim ve yönetimini sağlayan Turkcell Akıllı Endüstri Çözümleri ile 2012 yılında ülke ekonomisine 80 milyon lira fayda sağlandı.
* SGK verilerine göre Türkiye'de kronik hasta sayısı 22 milyona ulaşıyor. SGK'nın 2010 yılında harcadığı 33 milyar liranın yüzde 65'i kronik hastalıklara gidiyor. M2M teknolojisinin sunduğu uzaktan sağlık yönetimi, hastaların düzenli olarak yapacakları ölçümleri, otomatik olarak hastaneye iletmeyi ve bu sayede hastanın durumunun sürekli kontrol altında olmasını sağlamayı hedefliyor.
* Turkcell, M2M Platformu'nu farklı müşterilere uygulanması sürecinde oluşturduğu İş Ortakları Ekosistemi sayesinde yazılım ve donanım sektöründe 10 bin kişilik istihdam yaratmış durumda.