Turkcell Genel Kurulu 29 Haziran'da toplanacak

Turkcell'in Kanuni Denetçileri, yönetim kurulunun karar alamaması nedeniyle olağan genel kurulun 29 Haziran'da yapılması için çağrı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Türkiye'nin en büyük GSM operatörü Turkcell'de kanuni denetçiler, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayınlanan Kurumsal Yönetim İlkeleri'ne uyum sürecinde Yönetim Kurulu'nun gerekli işlemleri süresinde ve usulüne uygun olarak yerine getirmediği ve Olağan Genel Kurul çağrı kararı alamadığı gerekçeleriyle devreye girdiler.
 
Karara göre, Olağan Genel Kurul Toplantısı 29 Haziran 2012 Cuma günü saat 10.00′da 'Turkcell Plaza, Konferans Salonu, Meşrutiyet Caddesi No:71 Tepebaşı/İstanbul' adresinde yapılacak.
 
Genel kurulun gündeminde temettü dağıtımı, bağımsız üye seçimi ve yönetim kurulu yapısının değiştirilmesine yönelik sözleşme değişiklikleri gibi kritik maddeler bulunuyor.
 
Turkcell'in hissedarlarından TeliaSonera, Çukurova Grubu ve Rusya'dan Alfa arasındaki çeşitli ihtilaflar nedeniyle yönetim kurulundan somut karar çıkamıyor. Turkcell Kanuni Denetçilerince hazırlanan gündemin 3, 4, 13 ve 18‘inci maddeleri ile ilgili olarak henüz kanuni nisaplara uygun alınmış herhangi bir yönetim kurulu kararı bulunmuyor.
 
Toplantı için belirlenen gündem maddeleri şöyle:
 
3- Kurumsal Yönetim İlkeleri çerçevesinde Şirket Ana Sözleşmesi'nin “Şirketin Sermayesi” başlıklı 6. Maddesinin, “Yönetim Kurulu” başlıklı 9. Maddesinin, “Yönetim Kurulu Toplantıları” başlıklı 11. Maddesinin, “Görev Taksimi ve Müdür Tayini” başlıklı 13. Maddesinin, “Genel Kurul” başlıklı 17. Maddesinin, “Şirkete Ait İlanlar ve Yıllık Raporlar” başlıklı 19. Maddesinin tadilinin ve “Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum” başlıklı 26. Maddenin eklenmesinin görüşülmesi ve oylanması*;
 
4- Yönetim Kurulu üyelerinin tek tek oylanmak suretiyle azledilmelerine veya göreve devamlarına karar verilmesi, azil söz konusu ise azledilen Yönetim Kurulu üyeleri yerine yeni Yönetim Kurulu üyelerinin seçilmesi, ve Yönetim Kurulu'nun Kurumsal Yönetim İlkeleri kapsamında yeniden yapılandırılmasına bağlı olarak yeni bağımsız yönetim kurulu üyelerinin seçimi**;
 
13- 2010 ve 2011 yılları karının dağıtımı hakkında Yönetim Kurulu teklifinin görüşülerek karara bağlanması;
 
18- Kurumsal Yönetim İlkeleri gereğince Yönetim Kurulu Üyeleri ile Üst Düzey Yöneticiler için kararlaştırılan “Ücretlendirme Politikası” hakkında Genel Kurul'a bilgi verilmesi;
 
Sorunların bedelini 'Türkiye' ödüyor
 
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Turkcell'in Yönetim Kurulu sorunlarının bedelini tüm Türkiye'nin ödediğini söyledi. BORYAD'dan yapılan açıklamada, "Turkcell ortakları arasında yaşanan şirket yönetimine sahip olma savaşı, artık sadece Turkcell yatırımcılarına değil, Türk sermaye piyasasına ve Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki itibarına da zarar verecek noktaya gelmiştir" denildi. 
 
"Turkcell ortakları, Turkcell'e hakim olma mücadelesinde sınır tanımayan bir tutum izlemektedir." ifadelerini kullanan Bahçuvan şöyle devam etti:
 
"Öyle ki, bu uğurda ortağı oldukları Turkcell'in Türkiye dışındaki operasyonlarını zarara uğratacak, yurtdışındaki fırsatları değerlendirmesini önleyecek girişimlerde bulunmaktan bile kaçınmamaktadırlar. Bu durum, sadece temsil ettiğimiz küçük yatırımcıları değil, Türkiye ekonomisini de olumsuz etkileyecek zincirleme bir süreç haline gelmiştir. Çünkü sebebi ne olursa olsun yurtiçinde ve yurtdışında itibarsızlaştırılan bir Türk şirketinin bedelini, küresel ekonomi düzeninde sadece şirket ortakları değil, o ülkenin vatandaşları da ödemektedir."
 
Önemli yatırım kararları bile onaylanamaz hale geldi
 
Turkcell'in ortaklarından MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı da, Turkcell'de 3 yıldan bu yana yaşananların Türkiye ekonomisine de zarar vermeye başladığını belirterek, "Kamu otoritesinin yetkisini kullanarak, artık Turkcell'de yaşananlara müdahale etmesini talep ediyoruz. Böylece Turkcell'in, süre gelen ortak kavgalarından bağımsız bir şekilde yatırımlarına devam etmesi ve bir dünya markası olarak konumlanması sağlanmalıdır" dedi.
 
Vargı, Turkcell'in yabancı ortaklarından Alfa'nın, müştereken çoğunluk hisseye sahip olduğu Turkcell Holding'de de Çukurova Grubu ile anlaşamadığını dile getirerek, şunları kaydetti:
 
"Bu nedenler ile Turkcell'de SPK'nın istediği niteliğe sahip bir yönetim kurulu oluşturulması için gereken ana sözleşme değişikliği ve nisaplar konusunda uzlaşma sağlanamamıştır. Bu nedenlerle, Turkcell'de kilit konularda uzlaşı sağlanamadığından ne Yönetim Kurulu'nda karar alınabilmekte, ne de usulünce genel kurul çağrısı yapılabilmektedir. Öyle ki artık, Turkcell'de önemli yatırım kararları bile onaylanamaz hale gelmiş, şirket ve iştirakleri olumsuz etkilenmeye başlamıştır. Yönetim Kurulu'nun mevzuatın aradığı gereklilikleri yerine getirmediğinden bahisle, Şirket Kanuni Denetçileri tarafından yapılan olağan genel kurul toplantısına ilişkin çağrıdan da bir sonuç beklenmemelidir.
 
Yapılan çağrı ile denetçilerin sorumluluğu gözetilmiştir. Zira denetçilerin çağrı gerekçelerinde de ifade edildiği üzere, gündemde yer alan ana sözleşme tadili, bağımsız üye seçimi gibi kilit konularda yönetim kurulu kararı olmadığından ve mevzuatın aradığı izinler de alınmamış olduğundan bu konularda Genel Kurul'dan bir çözüm beklenmemelidir. Ayrıca, Denetçiler tarafından Genel Kurul gündeminde yer verilen kar dağıtım teklifleri (2010, 2011) çok önemli bir konudur. Ancak, bu konuyla ilgili de, daha önce Şirket Yönetim Kurulu tarafından alınmış bir karar kamuoyuna duyurulmamıştır. Bu konuda Sermaye Piyasası Kurulu tarafından öncelikle irdelenmelidir, zira Yönetim Kurulu kararı olmadığı için kar dağıtılamayacak ise, bir kar dağıtım beklentisinin piyasada yaratılmasını ve bunun piyasa da kötüye kullanılmasını sağlayacak koşulların oluşmasını uygun bulmuyoruz."
 
Murat Vargı 'müdahale' istedi
 
Turkcell'in, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve SPK düzenlemelerine göre çalışan bir şirket olmasına rağmen, bu kurumların düzenlemelerine uyum sağlayamaz duruma düştüğünü savunan Vargı, "Artık ortakların aralarındaki anlaşmazlıkları kendi iradeleri ile çözemeyeceklerine inanıyoruz. Bu nedenle kamu otoritesinin yetkisini kullanarak, artık Turkcell'de yaşananlara müdahale etmesini ve ortakların uzlaşamamaları nedeniyle, gerekli sayıda bağımsız üyeyi Turkcell Yönetim Kurulu'na atamasını, bağımsız üyelerin kararların alınmasında etkin olarak yer almaların sağlanmasını, bu bağlamda, alınacak kararlarda bağımsız üye sayısının en azından çoğunluğunun bir zorunluluk haline getirilmesini talep ediyoruz. Böylece Turkcell'in, süre gelen ortak kavgalarından bağımsız bir şekilde yatırımlarına devam etmesi ve bir dünya markası olarak konumlanması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.