Next'in 'TBS'li navigasyon cihazı ile bütün yollar açık

Trafik Bilgi Sistemi (TBS) teknolojisi, anlık trafik sıkışıklığına göre rota belirleyerek açık yolları gösteriyor. Süleyman Yüksel, TBS ile navigasyon sektörünün yenilendiğini belirtiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


Taylan BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Metropol kentlerde trafik en önemli problemlerin başında yer alıyor. Trafik sıkışıklığı hem zaman hem de büyük maddi kayıplara neden oluyor. Çeşitli teknolojik çalışmalarla trafik sorunu hafifletilmeye çalışıyor. Navigasyon cihazlarında kullanılan Trafik Bilgi Sistemi (TBS) de, trafik sıkışıklığına karşı en son geliştirilen uygulamalar arasında. Türkiye'nin uydu alıcı sistemleriyle tanıdığı Next&NextStar da TBS'ye sahip navigasyon cihazlarıyla adından söz ettiriyor. Avrupa'da bu sistemin uzun süredir kullanıldığını anlatan Next Elektronik AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Yüksel, Türkiye'de sistemin çok yeni olduğunu belirtti. Yüksel, "İnsanlar yola çıkmadan önce yol durumunu bilmek istiyorlar. Bunu da artık TBS'ye sahip navigasyon cihazlarıyla yapabiliyorlar. Bu yüzden navigasyon sektörü yenilendi  diyebilirim" dedi.

Navigasyon pazarında ilk 3 içerisinde yer aldıklarını ifade eden Yüksel, pazarın daha da büyüyeceğini belirterek, "TBS'nin pazarı büyüteceğini öngörüyoruz. Eskiden navigasyon cihazı lazım olunca torpidodan çıkarılıp kullanılıyordu. TBS sistemiyle artık navigasyon cihazı, trafik durumunu verdiği için daima kullanılacak. Bu sistem hali hazırda 5 büyük şehirde çalışıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa. Bu yılın sonuna kadar sisteme 2 şehir daha eklenecek. Trafik sorununun yaşandığı şehirlerde TBS sistemli navigasyon cihazları çok faydalı olacak" şeklinde konuştu.

'Bu yıl 35 bin cihaz satmayı hedefliyoruz'

Bu yıl navigasyon pazarında legal, lisanslanmış 100 bin cihaz satılmasını beklediklerini kaydeden Yüksel, firma olarak 35 bin civarı navigasyon cihazı satmayı hedeflediklerini aktardı. TBS'ye sahip navigasyon cihazlarının radyo sinyalleri ile trafik bilgisini aldığını anlatan Yüksel, sözlerine şöyle devam etti: "Çakmak şarj aletine bütünleşik olan kabloda, cihazın radyo sinyallerini alacak bir çip sistemi var.
Kablo da anten görevi görüyor. TBS sisteminde kablosuz olanlar var ama biz tercih etmedik. Çünkü radyo sinyalleri büyük dalgalar ve entegre küçük antenle bunları sağlıklı alamıyorsunuz. Bu yüzden büyük kablo anteni kullandık. Başarsoft ve TrafficNav trafik verilerini yolluyor."

Uydu alıcı sistemleri sektöründe Türkiye'de pazarın yüzde 60-65'ine sahip olduklarını söyleyen Süleyman Yüksel, "Komşu ülkelerde tanınıyoruz marka olarak. Çin'de bile markamız biliniyor. Hatta taklit bile ediliyor.

Next&NextStar olarak kartımızı bir ülkede verdiğimiz zaman kapılar bize açılıyor. Uydu sektörü dışında az da olsa LCD TV ürünlerimiz mevcut. Irak ve İran'da Next marka LCD televizyonlarımızı büyük dünya markalarının önünde daha pahalı satabiliyoruz. Bununla beraber oto teyp sistemlerimiz var. Buna ağırlık vermiyoruz. Navigasyona ağırlık verdik" dedi. Yüksel, başta Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 17 ülkeye ihracat yaptıklarını bildirdi. Güney Afrika için görüşme yaptıklarını anlatan Yüksel, "Ortadoğu'daki krizden etkilenmedik. Genel olarak krizlerden etkilenmiyoruz. Çünkü insanlar haberleşme, televizyon ihtiyaçlarını ne olursa olsun kesmiyorlar" dedi. Bünyelerinde 170 çalışanları olduğunu ifade eden Yüksel, Ar-Ge'ye büyük önem verdiklerini ve Ar-Ge konusunda 15 kişinin çalıştığını kaydetti.

Yılda 2.5 milyon hazır cihaz üretecek kapasitede olduklarını  aktaran Yüksel, yılsonu ciro hedeflerinin 60 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

Android sistemli Piri Reis

En son çıkardıkları Next Piri Reis  navigasyon cihazınınpek çok ilkleri bir arada bulundurduğunu söyleyen Süleyman Yüksel, tablet ve navigasyon cihazının Piri Reis'te birlikte olduğunu belirtti. Cihazın Android 4 işletim sistemine sahip olduğunu ifade eden Yüksel, "5 inç boyutundaki Piri Reis çoklu dokunmatik ekrana sahip ve tüm bu özellikleriyle Türkiye'de kendi alanında bir ilk" dedi.