Mobil Kongresi’nde başrol yazılımların
Katma değerin artık “donanım”da, yani kablolar, makineler, ağlar, altyapılarda değil, “yazılım"da, yani algoritmalar ve veri analizinde olduğunu görüyoruz. Yapay zeka ve büyük veri hızla yükselirken, nesnelerin interneti akıllı mobilitenin önemli bir ayağını oluşturuyor.
SELENAY YAĞCI
GSMA Mobil Dünya Kongresi-Mobile World Congress (MWC) dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olarak kabul ediliyor. Kongrenin bu yılki ana teması ‘Daha iyi geleceği yaratmak’ oldu.
Etkinlikte 208 ülkeyi temsilen 108 bin katılımcı, 6 bin 100 şirket CEO’su, 320 konuşmacı, 3 bin 500 basın mensubu, 2 bin 300’ün üzerinde katılımcı şirket yer aldı. Cihaz üreticileri yeni ürünlerini tanıtırken, alt yapı sağlayacıları da heyecanla beklenen 5G teknolojisinde ne aşamada olunduğunu sergiledi. 5G'nin yanı sıra işbirliklerinin de ön plana çıktığı kongrede; yapay zeka, otonom otomobillere yönelik gelişmeler tanıtıldı. IOT, yani nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojiler ise bir adım öne çıktı.
Dünyanın mobil vitrini olarak değerlendirilen fuarda Türk Telekom, Turkcell, Vestel, Netaş, Etiya, General Mobile gibi birçok Türk şirket de ürünlerini görücüye çıkardı. Fuarda, mobilleşen dünyada işbirliğinin önemi daha fazla öne çıktı. Günümüz ve yakın geleceğin mobil dünyasında artık ne cihaz üreticileri sadece cihaz üreticisi olarak kalacak, ne de telekom şirketleri sadece altyapı sunan şirketler olarak faaliyet gösterecek. Son yıllarda, MWC standlarında telekomünikasyon dışı teknolojiler ya da değişik mobilite çözümlerinin ağırlık kazandığını görüyoruz. Bu yılın dikkat çeken özelliği ise akıllı mobilite şirketleri oldu. Son gelişmelere baktığımızda katma değerin artık “donanım”da, yani kablolar, makineler, ağlar, altyapılarda değil, "yazılım"da yani algoritmalar ve veri analizinde olduğunu görüyoruz. Yapay zeka ve büyük veri hızla yükselirken, nesnelerin interneti akıllı mobilitenin önemli bir ayağını oluşturuyor.
Mobilleşen dünyada şirketlerin hizmetlerini mobilleştirmek zorunda olduğu gerçeği bu yılın ana vurgularından biri oldu. Birçok şirket tarafından heyecanla beklenen 5G teknolojilerinin hayatı nasıl değiştireceğinin altı bir kez daha çizildi. İnternete bağlanan cihazların sayısının artmasıyla birlikte 5G teknolojisine olan ihtiyacın önemi de bir kez daha vurgulandı. Geçen yıl popülerliğini kaybeden VR (Sanal gerçeklik) trendi bu yıl yerini artırılmış gerçekliğe bıraktı. Artırılmış gerçeklik, mobil dünyanın 2018 trendleri arasında yükselen değer olarak devam edecek gibi görünüyor. Birçok firma kendi çözümlerini artırılmış gerçeklikle birleştirmeye başlamış durumda. Bu yıl mobil evrenin en önemli oyuncuları akıllı cihazlar oldu. Sadece cep telefonları değil birçok akıllı cihaz insan hayatını kolaylaştırmaya odaklandı. Nesnelerin interneti her alana yayılmaya başladı. Bu alanların başında da ödeme yöntemleri geldi. Giderek dijitalleşen ödeme yöntemlerinde yenilikler ardı ardına gelmeye devam etti ve gelmeye devam edecek.
Visa temassız ödeme teknolojisini takıya taşıdı
Visa, Folli Follie Group ile üzerinde çalıştıkları temassız ödeme özellikli takı projesini duyurdu. Folli Follie ve Links of London markalı takıların ilk örnekleri sergilendi. Proje kapsamında, temassız ödeme teknolojisini içinde barındıran yüzük ve bilezikler tüketicilerin tüm temassız ödeme noktalarında sorunsuz ve güvenli şekilde ödeme yapmalarına olanak verecek. Temassız özelliği taşıyan takı serisi ilk olarak bu yıl içinde National Bank of Greece (NBG) ortaklığında Yunanistan’daki tüketicilerin kullanımına sunulacak.
Vestel’in Akıllı Şehir Asistanı
Vestel Ventures, Barcelona'da yatırım yaptığı Verisun'un "Akıllı Şehir Asistanı" ve Pisano'nun web tabanlı müşteri etkileşim uygulamalarını sergiledi. Verisun'un 'Akıllı Şehir Asistanı', Vestel’in akıllı şehir konseptini tamamlayan bir uygulama. Telefon şarj etmek de dahil, hava-yol durumu, yol tarifi, gerekirse taksi bulma gibi acil ihtiyaçlara yardımcı oluyor ve tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor.
Turkcell, Akıllı Tarım Cihazı ve Kopilot’u tanıttı
İnovatif ürün ve servisler geliştiren Turkcell, Mobil Kongresi’nde dijital şirket vurgusunu ön plana çıkardı. BİP ve Fizy gibi uygulamalarıyla fuarda ilgi toplayan şirket, Akıllı Tarım cihazı ve Kopilot uygulamalarını ilk kez Barselona’da tanıttı. Akıllı Tarım Cihazı, tarladaki mahsulde verimliliği arttırmak ve mahsul kalitesini yükseltmek için çiftçiye çevre, hava ve toprak koşullarıyla ilgili bilgi akışı sağlıyor, ortaya çıkan riskli durumları analiz ediyor. Araç takip sistemlerinin ötesinde benzersiz hizmetler sunan Kopilot ise, Turkcell'in bağlı araç çözümü. Sahip olduğunuz aracın performansı ve sürüş deneyimiyle ilgili bilgilerin gerçek zamanlı izlenmesini sağlıyor. Kopilot, klasik bir araç takip hizmetinin ötesinde; kullanım detayları, seyahat günlüğü, sürücü davranışı, sürüş modları ve bildirimleriyle aracınızla ilgili her şeyi kontrol altında tutmanızı kolaylaştırıyor. Kopilot ayrıca, marka işbirliği ekosistemiyle kullanıcılara aracıyla ilgili avantajlı fırsatlar ve Turkcell'in OTT hizmetleri vasıtasıyla kişiselleştirilmiş bilgiler sunuyor.