Goldmaster tüketici elektroniğinde büyüyor

Goldmaster, Türkiye’de en fazla ürün çeşitliliğine sahip yerel markalardan biri. Sinan Bora, şirketinin yeni vizyonunu tüketici elektroniği alanında büyümek olarak belirlemiş.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat YILDIZ

İSTANBUL - Uydu cihazları üreticisi olarak bilinen Goldmaster, her yaşa hitap eden tüketici elektroniğine odaklanıyor. Sinan Bora, tüketici elektroniğinden en güçlü yerel oyunculardan biri olan Goldmaster'ın kuruluş öyküsünü şu şekilde anlattı: "37 yıllık bir firmayız. Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. 1990 yılında işin başına geçtim. Bizim artık bu işi büyütmemiz ve bu şirketi dünyaya açmamız gerekiyordu. Dördüncü yılımda bir marka yaratmam gerektiğini fark ettim. Şirkete dahil olduktan 4 yıl sonra Goldmaster markasını oluşturduk. O günden bu yana da hiçbir farklı marka ürün satmadık. Yalnızca kendi markamıza odaklandık."

İlk kuruluş aşamasında uydu sistemlerine odaklanan şirket, şimdilerde daha geniş yelpazede ürünlere sahip. Ancak Sinan Bora, Goldmaster'ın asıl büyüme ivmesinin de bu ürünlere borçlu olduğunu söylüyor ve gelişen süreci şu şekilde anlatıyor: "90'lı yılların sonunda görüntü ve ses pazarında bir hareketlilik olduğunu fark ettik. Biz pazarın bu yönde yoğunlaşacağını öngörmüştük. Televizyon pazarında ciddi bir hareketlenme olacaktı ancak bizim diğer markalarla rekabet etmemiz zor olacaktı. Bu yüzden tamamen uydu alıcı tarafına yoğunlaştık ve tüm ürün gamımızı bu alanda oluşturduk. 2000-2001 yılına geldiğimizde ise bu alanda pazar lideri olduk. 2001 yılında ise dijital uydu pazarında bir yükselme başladı. TV kanalları bir gecede dijital yayınlara dönmeye başladı. Biz de tüm odağımızı buraya çevirdik. Oldukça farklı ürünler yaptık. Örneğin Türkiye'de USB üzerinden PVR uydu alıcıları ilk biz koyduk ki bu ürünler o zamanlar kimsede yoktu. Goldmaster bu dönemde uydu alıcısı üreticisi olarak özdeşleşmiş oldu."

"Ürünlere katma değer katıyoruz"

Aldığı eğitimin de işine ivme kattığını belirten Bora, bu açıdan bakıldığında da hareketliğini devam ettirdiğini kaydederek, sözlerini sürdürüyor: "Yalnızca uydu alıcısı pazarında kalmanın şirketin geleceği için iyi olmayacağını biliyordum. Biz 2005 tarihinden itibaren tüketici elektroniği gamımızı genişletmeye başladık. Şu anda 650 çeşit tüketici elektroniği ürünümüz var. Ülkemizde tüketici elektroniğinde en etkin markalardan biri biziz. Zincir teknoloji mağazalarda en fazla ürünü
olan marka biziz. Tüm Türkiye'de 700'den fazla teknik servisimiz mevcut ve bu rakamlar pek çok büyük markanın sahip olamadığı rakamlar. Biz şu anda herhangi bir kişinin evine Goldmaster ürünü aldığında sorunsuz bir şekilde kullanması ve sürekli memnun kalması için gayret ediyoruz."

Günümüzde farklılaşmanın önemine de değinen Bora, Goldmaster'ın rekabette farklılaşmak için kaydettiği aşamayı ise şöyle özetliyor: "Kendi içimizde güçlü bir yazılım ekibimiz var. Bu sayede ürettirdiğimiz ürünlere daha fazla katma değer katmaya çalışıyoruz. Örneğin biz Navigasyon ürünlerinde oldukça iddialıyız. Sektörde de pek çok navigasyon ürünü var. Ancak biz farklı bir şeyler daha yapmak istedik. Böylece hem tablet hem de navigasyon olan bir ürün geliştirdik. GPS Pad ismindeki bu ürünümüz aslında bir navigasyon cihazı. Aracınıza taktığınızda doğrudan iGo yazılımı açılıyor ve başarılı bir  navigasyon cihazı olarak kullanıyorsunuz. Ancak dilerseniz Android tabanlı bir tablet olarak da kullanabilirsiniz. Yani tek cihazda iki farklı konsepti birleştirmiş olduk. Biz Goldmaster olarak tüketici elektroniği tarafından farklı ürünlerle farklılaşmaya başladık ve bu eğilimi sürdüreceğiz. Yine bundan birkaç sene önce yüksek fiyatlarla televizyon satın almış ve akıllı fonksiyonlara sahip olmayan kullanıcılara yönelik ürünlerimiz var. Onların televizyonlarını kolayca internete bağlayabilecekleri, farklı internet servislerini kullanabilecekleri, PVR özelliklere sahip ürünler geliştiriyoruz."