Glami, Türkiye’de sanal mağazalara 10 milyon euro ciro sağlayacak
SELENAY YAĞCI
SELENAY YAĞCI
Dünya çapında 10 ülkede faaliyet gösteren ve 30 milyonu aşkın ziyaretçi sayısıyla Avrupa’nın popüler moda arama motorlarından biri olan Glami, Ağustosta Türkiye’ye geldi. Glami, sanal mağazaların tekliflerini tek bir platformda toplayıp kullanıcıların hızlı ve basit bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlıyor. Sitedeki arama kutusuna yazılan tek bir ürün -örneğin kırmızı etek gibi- anlaşmalı tüm satış noktaları ve birçok alternatifle birlikte ekranda sıralanıyor.
Glami’yi farklı kılan özelliklerinden biri, akıllı teknolojisi sayesinde kullanıcıların incelediği ürünleri baz alarak giyim, ayakkabı ve aksesuar kategorilerinde ilgi çekici önerilerde bulunması ve kullanıcıların diğer beğenebilecekleri ürünleri göstermesi. Kadın, erkek, çocuk, giyim, ayakkabı ve aksesuar kategorilerinden ürünlerin yer aldığı site; marka, mağaza, beden, indirim oranı, renk, fiyat ve teslimat detayları gibi geniş filtreleme seçenekleriyle kullanıcının aradığı ürüne hızlıca ulaşmasını sağlıyor.
Ekim ayında 5. yılını kutlayan Glami, Çek Cumhuriyeti merkezli moda grubu Inspigroup’un ana markası. Şu andaki CEO’su Tomas Hodbod ve Michal Jirak tarafından, modayı keşfetmenin en kolay yolunu yaratma vizyonuyla kurulmuş. İkili yaptıkları araştırmalarla internetten alışveriş yapmak isteyen çoğu kişinin aklında belli bir marka olmadığını, ancak satın alınmasına karar verilmiş bir ürün olduğunu fark etmiş.
Önce ürün sonra marka aranıyor
Online alışveriş yapanların yüzde 35’inin sadece belli bir ürün için alışveriş sitelerine uğradığını ve satın almaya karar vermeden hemen önce markayı seçtiğini görmüşler. Bu yüzden de Glami, markalar ve mağazaları tek bir yerde toplayıp alışveriş deneyimini kolaylaştırmayı seçmiş. Glami Türkiye Ülke Müdürü Sabina Kabusheva, en büyük pazarları olan Çek Cumhuriyeti’nde 7 binden fazla mağaza ve içlerinden 10 binlerce farklı marka ile hizmet verdiklerini belirtiyor. Çok kısa sürede Türkiye’nin önde gelen moda markalarıyla işbirliklerinin başladığını kaydeden Kabusheva, Glami ile çalışan mağazaların hem sitelerinin trafik akışının hızlandığını hem de sipariş oranlarında artışlar yaşandığını belirterek, “Türkiye moda e-ticaret pazarının potansiyeline inanıyoruz. Glami olarak platformda yer alan sanal mağazalara gelecek 1 yıl içinde 10 milyon euro ciro sağlamayı amaçlıyoruz. Ve bu 1 yılda tüm rakiplerimizden daha büyük bir pazar payı hedefliyoruz. Başka bir deyişle Glami, Türk pazarında liderlik hedefliyor” diyor. Kabusheva, birinci aylarında yaklaşık 200 bin ziyaret almayı başardıklarını ve 700 bin civarında farklı çeşit ürün sergilendiğini ve önümüzdeki dönemde daha fazla mağaza ekleyerek bu sayının büyümesini hedefl ediklerini söylüyor. Gelişmekte olan ülkelere oranla Türkiye’deki genç nüfusun çok fazla olduğunu ve bunun e-ticaret pazarı için avantajlı bir durum sunduğunu dile getiren Kabusheva, alışveriş potansiyeli olarak bakıldığında e-ticaret alanında Türkiye’de hızlı bir büyüme gözlemlediklerini, bunun Türk pazarını bir cazibe merkezi haline getirdiğini ifade ediyor.
Kişiselleştirilmiş ve akıllı arama teknolojilerine sahip
Glami, giriş ve kullanım için üyelik talep etmiyor. Kişiselleştirilmiş önerilerle beğenilen ürünlere benzeyenleri keşfetmeyi sağlıyor. Ayrıca işaretlediğiniz ürünler indirime girdiğinde bilgilendirilebiliyorsunuz. Çoğu sitede olmayan geliştirilmiş filtreleme seçenekleriyle de tam olarak neyi arıyorsanız onu bulabiliyorsunuz. Büyük ürün çeşitliğinin kullanıcıları korkutmaması gerektiğinin altını çizen Kabusheva, “Kullanıcılarımızın aradıkları ürünü bulması ve ihtiyaçları olmayan binlerce ürün arasında kaybolmaması için akıllı teknolojiler kullanıyoruz. Ürün sıralamada detaylı kategorileme, akıllı filtreler ve özel olarak geliştirdiğimiz algoritmalarımız sayesinde hedeflerimize ulaşmak için hızla ilerliyoruz” diyor.
Ortalama sepet değeri Türkiye’de daha düşük
Kabusheva, Glami’nin aktif olarak yer aldığı Avrupa pazarları ve Rusya ile karşılaştırıldığında, ortalama sepet değerinin Türkiye’de daha düşük olduğunu ifade ederek, şunları anlatıyor: “Yerel kullanıcılar, markanın statüsünden daha çok etkileniyor. Bu durum, satın alma kararında oldukça önemli rol oynuyor ve bazı kaliteli ancak daha az bilinen markalar bunun sonucunda kaybediyor. TÜBİSAD’ın son raporuna göre 2017'de Türkiye’de e-ticaret pazarı hacmi 42.2 milyara ulaştı. 23 milyar TL ile online perakende, gelirlerin yüzde 55’ini oluşturdu. 2011’den bu yana yıllık yüzde 29’luk bileşik büyüme hızı ile, Türkiye’de online perakendenin 2022 yılında elde edilen gelirleri ikiye katlayacağı öngörülüyor. Gelişmiş ülkelerdeki yüzde 10 oranı ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de sadece yüzde 4.1 olan online perakende penetrasyonu oranı, bu sektörün gelişmesi için alan olduğuna işaret ediyor. Dolayısıyla Türk tüketicilerinin alışveriş alışkanlıklarını online mağazalara kaydırmalarına her geçen gün daha fazla tanık olabiliriz. Glami’nin hedefi işte bu trendi büyütmek, geliştirmek. Global oyuncuların pazarlama uzmanlığı konusunda çok büyük bir avantajı var.”