Geleceğin fabrikası 4 trilyon dolar değer yaratacak

85 milyar dolarlık otomasyon pazarının en yeni ürün ve çözümleri Philadelphia'da sergilendi. Rockwell Automation CEO'su Moret, orta sınıfın çoğaldığını, bunun da özellikle tüketiciye yakın sektörlerde rekabetçi üretime olan talebi artırdığını söyledi. (Hüsniye Güngör)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSNİYE GÜNGÖR

Teknoloji bu hızla ilerlerken bir adam ve bir köpekle tarif edilen geleceğin fabrikası fikri ne kadar yakın? Farklı teknolojileri kullanarak farklı kaynak, ekipman, makine ve iş verisini bir araya getirip yapay zeka ve analitikle işleyerek o derece otonom bir operasyon yaratılabilir mi?

Otomasyon sektörünün bu vaadini gerçekleştirmesi uzun yıllar alabilir. Ancak otomasyonda gelinen noktayı göstermesi açısından 2018 Automation Fair, bunun o kadar da uzun sürmeyeceğini düşündürüyor.

ABD'li otomasyon şirketi Rockwell Automation tarafından 14-15 Kasım'da Philadelphia'da düzenlenen fuarda Rockwell ile 100'ün üzerinde ortak girişiminin en yeni otomasyon teknolojisi ürün ve hizmetleri sergilenirken, 90 forum ve oturumda sektör profesyonelleri, iş ortakları ve sanayiciler endüstriyel çözümlerle ilgili deneyimlerini paylaştı. Her bir stantta küçük bir fabrika ya da üretim bandının simüle edilerek son teknoloji otomasyon ürün ve çözümlerinin sergilendiği fuar sürekli dinlediğimiz Endüstri 4.0'ın görüp deneyimleneceği bir mekan olarak tasarlanmıştı.

Gerçekten de otomasyon ya da endüstri 4.0 gibi süreçleri tarif etmek o kadar kolay değil. Rockwell Automation Başkanı ve CEO'su Blake Moret fuarın açılışındaki konuşmasında bu zorluğa dikkat çekerken eşinin birkaç yılda bir 'sahi siz ne iş yapıyorsunuz' diye sorduğunu anlattı. Otomasyonu tekrarlayan manuel fiziksel süreçlerin özel tip bir bilgisayar, yazılım ve donanımla otomatikleştirilmesi olarak tanımlayan Moret şöyle konuştu: "Yaptığımız iş sanayi şirketlerinin ve insanların daha verimli olmasını sağlamak. Şirketlerin ürünlerini üretmesine, pazara daha hızlı ulaştırmasına, operasyonel ve toplam ekipman verimliliklerine, ekipmanlarının ve varlıklarının güvenilirliğine, riski yönetmelerine yardım ediyoruz."

"İmalat sanayi resesyondan 2016'da çıkabildi"

Moret, yüz elli yıldır yaptıkları bu işin gurur duydukları güçlü bir gelenek olduğunu hatırlatarak otomasyonun geleceğiyle ilgili "Teknoloji bugün temel otomasyon süreçlerinin doğal bir yan ürünü olan veriyi yeni bir verimlilik düzeyine yükseltecek içgörülere çevirebiliyor" dedi.

Tüm bunların harika bir dönemde gerçekleştiğini belirterek pazarla ilgili de bilgi veren Moret giderek daha fazla insanın artan finansal kaynaklarıyla daha fazla şeye ulaşarak orta sınıfa girdiğini, bunun da özellikle tüketiciyle yakın sektörlerde rekabetçi bir şekilde üretebilmeye olan talebi artırdığını söyledi. Ekonominin güçlü olmasının bu alanda harekete geçmek için önemli bir fırsat yarattığını kaydeden Moret, "Bir süredir ekonomik büyüme dönemi yaşansa da imalat sektöründeki resesyondan 2016 'da çıkabildik. Global ekonominin güçlü seyrinin süreceğini düşünüyoruz. 2018 birçok cephede önemli ilerlemeler kaydettiğimiz dönüm noktası niteliğinde bir yıl oldu" dedi.

Rockwell Automation Haziran ayında teknoloji şirketi PTC ile stratejik ortaklık anlaşması yaparak 1 milyon dolar değerindeki hissesini devralmış, CEO Blake Moret de anlaşma kapsamında PTC yönetim kuruluna girmişti. Moret 2019'da ana platformlarındaki pazar payı artışıyla aynı hızda büyümeye sürdüreceklerini belirterek "Connected Enterprise aracılığıyla bilişim çözümleri ve yüksek katma değerli bağlı hizmetlerden elde edilen değerle iki haneli büyüme elde edeceğimizi öngörüyoruz. Inorganik olarak yatırım ve kimliğimizin bir parçası olan ortaklıklarla da büyüme devam edecek" dedi.

Dijital dönüşümle verim yüzde 50, kalite yüzde 90 artıyor

• Cisco araştırmasına göre dijital dönüşüm sayesinde 14 trilyon dolar değer yaratılırken bunun 4 trilyon doları üretim ekosistemindeki dijital dönüşümden gelecek. McKinsey Global Institute tarafından yapılan benzer bir çalışmaysa dijital dönüşümle yılda 7 ila 11 trilyon dolar değer yaratılırken bunun 3.7 trilyon dolarının, yani yüzde 30'dan fazlasının üretim ekosisteminden geleceğini öngörüyor. Otomasyon sektörünün büyüklüğüyse yılda 85 milyar dolar olarak belirtiliyor.

• Herhangi bir üretim tesisinde sadece analitik ve nesnelerin interneti kullanılarak yüzde 10 ila yüzde 30 verim artırmak mümkün. Connected Operations Solutions teknolojilerini kullanan 12 bin endüstriyel üreticiden sağlanan veriye göre, iş gücü yoğun kurumlarda verim bu yolla yüzde 50'ye, kaliteyse yüzde 80-90'a kadar artırılabiliyor.

• Blockchain teknolojisi, artırılmış gerçeklik, yapay zeka, bulut ve Alexa gibi doğal dil temelli teknolojiler imalat sektörünü dönüştüren 5 önemli trendi. Rockwell'in ortaklarından Connected Operations Solutions Genel Müdürü Howard Happelmann tüm bu teknolojileri entegre eden dijital teknoloji platformu fikrinin de önemli olduğunu söylüyor. Bu entegrasyon sonucunda üreticiler ortamı tamamen baştan inşa etmek yerine asıl uzmanlığını uygulama fırsatı bularak inovasyon yaratmaya başlıyor.

Özgün teknolojileri satın alarak büyüyor

1903'te kurulan Allen-Bradley 1985'de Rockwell International tarafından satın alındığında 8 yıl şirketin alt markası olarak devam etti. 2000'lerin başında otomasyon diğer işlerin önüne geçince tüm birimleri satarak yoluna otomasyonla devam eden Rockwell son 10 yıldır satın almalarla büyüyor. 2018'deki PTC birleşmesi Rockwell'in dijital dönüşüm stratejisine destek olan en büyük alan uzmanlığı yatırımı.