FATİH Projesi ihalesine dev firmalardan büyük ilgi
FATİH Projesi'nde 'İkinci Faz Yerel Alan Ağı Kurulumu' ihalesi bugün, 'Tablet Bilgisayar Seti Alımı' ihalesi 27 Mayıs'ta yapılacak.
Meltem GÜNDÜZ
ANKARA - 15 milyon öğrencinin yanı sıra ekonomik büyüklüğü ile teknoloji şirketlerini de yakından ilgilendiren FATİH Projesi'nde 'İkinci Faz Yerel Alan Ağı Kurulumu' ihalesi bugün, 'Tablet Bilgisayar Seti Alımı' ihalesi 27 Mayıs'ta yapılacak. İlk etapta 11 milyon, sonraki her yıl için 2 milyon tablet daha alma garantisi verilecek ihalede dünya devleri kapışacak.
Türkiye'deki tüm okullara teknolojik sistemi entegre etmek için Ulaştırma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü FATİH Projesi'nde 'İkinci Faz Yerel Alan Ağı Kurulumu' ihalesi bugün, 'Tablet Bilgisayar Seti Alımı' ihalesi ise 27 Mayıs'ta yapılacak. Türkiye, böylece 11 milyon tablet alacak ve daha sonraki her yıl 2 milyon tablet alma garantisi verecek. Ancak bu ihale sadece okullarda tabletli eğitime geçişle sınırlı değil. Türkiye'ye birçok yönden getiri sağlayacak. Türkiye teknoloji üssü haline gelecek, ihaleyi alan firma da satış rakamlarını büyük bir oranda artırarak dünya tablet liginde birinci sıraya yerleşecek. Milli Eğitim Bakanlığı, yaklaşık 11 milyon adetlik ilk paket için toplam 6 milyar 600 milyon TL bütçe ayırdı. İhaleye girecek olan isteklilerin 7 coğrafi bölgede servis istasyonları bulunduracaklarına dair taahhütnameyi teklifleri ile birlikte verecek. İhalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyatı, sadece en düşük fiyat esas alınarak belirlenecek. FATİH projesi kapsamındaki 11 milyon tablet için dev bilişim firmaları ihale dosyası aldı. Apple, Samsung, Vestel, Arçelik, General Mobile, Intel ve Çinli Shanghai Fezxun ihalede kozlarını paylaşacak. Bu firmalar ihale şartnamesini alarak Türkiye ekonomisine şimdiden 700 bin TL katkı sağladı.
Üretim Türkiye'de olacak
Şartnameye göre, ihaleyi kazanan firma, üretimini Türkiye'de yapmak zorunda. Yani firma 11 milyon tableti Türkiye'de üreteceği gibi dünyaya da Türkiye'den ihraç edecek. Böylece Türkiye'de tablete bağlı olarak yedek parça ve yazılım sektörü de birbiriyle yarışacak. Ayrıca ihaleyi alan firmanın fabrikasını Türkiye'ye taşıması sayesinde Türkiye'nin ödeyeceği para ülke içinde kalacak. Projenin bir etkisi de istihdama olacak. Şu anda bilişim sektöründe 130 bin işçi çalışırken tablet üretimine geçilmesiyle sektörde yaklaşık 400 bin kişiye istihdam kapısı açılacak.
FATİH projesi nedir?
Fırsatları Arttırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi ile her sınıfta internete bağlı bir bilgisayar bulunması hedeflenecek. Daha önce okullara kurulan bilgisayar teknoloji (BT) sınıfları, proje tamamlanana kadar kullanılmaya devam edilecek. Projenin hayata geçmesiyle BT sınıflarındaki bilgisayarlar okul içerisinde dağıtılacak. Projede, kara tahtanın yerini akıllı tahta alacak. Öğretmenler; bilgisayar, projeksiyon cihazı, özel kalem, tahta olarak kullanılacak platform ve yazılımdan oluşan “akıllı tahtada” harita, grafik ve video gösterimleri yapabilecek. Üç yılda tamamlanacak proje ile 42 bin okuldaki 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı, internet ve çok amaçlı yazıcı ve akıllı tahta sağlanacak. Sınıflarda, e-kitaplarla ders yapılacak. Öğretmenler, klasik tahta yerine, doğrudan bilgisayara bağlı tahtalarla ders işleyecek. Öğrenciler, işlenen konuları, tahtadan kendi bilgisayarına aktarabilecek. Proje kapsamında tablet bilgisayarların kırılmaları veya bozulmalarına dönük tedbirler de alındı. Servis ağı ve garantisi olacak. Öğrenci, tablet bilgisayarını düşürüp kırarsa, tamir edilecek, olmazsa da yedek tablet bilgisayarlar verilecek.