Evciler Kimya, e-atıkları 'burs'a dönüştürüyor
Son 15 yıldır elektronik atıkların geri dönüşümüne ağırlık veren Evciler Kimya, sürdürdüğü sosyal sorumluluk projeleriyle üniversite öğrencilerine kaynak yaratıyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ahmet USMAN
İZMİR - Değerli metaller sektöründe 30 yıldır faaliyet gösteren, 15 yılı aşkın süredir de e-atık (elektronik/elektrikli alet) ve hurda katalizör toplama, ayrıştırma ve geri dönüşüm aracılığı alanına yönelen Evciler Kimya, sürdürdüğü sosyal sorumluluk projeleri ile e-atıkları üniversite öğrencileri için bursa dönüştürüyor.
Son olarak Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü öğrencileri ile yeni bir projeye start veren Evciler Kimya, şimdiye kadar ODTÜ, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi, EÇEV, ÇEKÜD, WWF Türkiye, Deniz Feneri, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi kuruluşlarla çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yürüttü.
EÜ ile yürüttükleri projenin İstatistik Bölümü öğrencilerinin kendilerine ulaşmasıyla başladığını dile getiren Evciler Kimya Madencilik ve Değerli Metaller Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Kurumsal İlişkiler ve Proje Yönetim Uzmanı Ozan Kayahan, "Geçen yıl mayıs-haziran aylarında ODTÜ yararına e-atık toplamış ve bu konuda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiştik. O projeden etkilenen EÜ öğrencilerinin bu keyifli heyecanından etkilenmemek mümkün değildi. Sosyal sorumluluk projelerine gereken önemi verebilmek amacıyla şirket yapısında gerekli değişiklikleri hayata geçirmiştik. Elimizdeki kaynaklarla öğrencilerin aklındakileri hayata geçirebilmek amacıyla kolları sıvadık" diye konuştu. Proje ile okullarda, İzmir ve yakın çevresinde e-atıkların öğrenciler tarafından toplanmasının hedeflendiğini anlatan Kayahan, şunları söyledi:
e-atıkları öğrenciler topluyor
"Toplanan elektronik atıkların tesislerimize nakliyesini ve sonrasında geri dönüşümünü ücretsiz olarak gerçekleştireceğiz.
Projede ihtiyaç duyulan broşür, afiş gibi tanıtıcı materyalleri de yine biz karşılayacağız. Son olarak geri dönüşüm sonrası elde edilen katma değerle, ihtiyaç sahibi öğrencilere yardımcı olacağız."
Farklı sosyal sorumluluk projelerinde şu ana kadar 25 ton e-atık topladıklarını ve bunun karşılığında ilgili dernek ve vakıflara 16 bin lira bağışladıklarını ifade eden Kayahan, "Bu rakamlar Türkiye için hem bir ilk hem de bir rekor anlamı taşıyor. EÜ ile yürüttüğümüz projede de öğrenci kardeşlerimiz belediyelerle, şirketlerle, dernek ve vakıflarla görüşerek
proje için destek, yani e-atıklarını istiyorlar. Yaptıkları görüşmelerin sonuçlarına göre de Evciler olarak biz devreye girerek bağışçı kurum ve kuruluşlardan e-atıklarını lisanslı araçlarımızla geri dönüştürmek üzere teslim alacağız. Bunun yanı sıra hafta sonlarında e-atık toplamak amacıyla AVM'lerde stant açılması ve destek olan belediyelerin izin verdiği meydanlarda projenin tanıtımının yapılması planlanıyor. Ayrıca bize 0 532 131 29 95 numaralı telefondan ulaşan duyarlı vatandaşlarımızın da evlerine kadar giderek bağışlamak istedikleri e-atıklarını teslim alıyor olacağız. Hedefimiz minimum 10 ton e-atık toplamak. Tabi bu rakamın ne kadar üzerine çıkabilirsek hem çevre sağlığı hem de öğrenci arkadaşlarımız için o kadar başarılı bir işe imza atmış olacağız" dedi.
e-atık kabul edilen cihazlardan bazıları
Bulaşık, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, tost makinesi, bilgisayarlar, telefonlar, video kameralar, müzik enstrümanları, floresan, tasarruflu ampuller, matkaplar, testereler, video oyunları, jetonlu makineler, termostatlar, ısı
ayarlayıcıları, para, içecek otomatları vs.