Etiya’dan herkese 'yapay zeka'
Türkiye’nin en büyük kurumsal yazılım firması Etiya yeni ürünü Cognitus ile yapay zeka geliştirmedeki bilgi birikimini paylaşıma açıyor.
DİDEM ERYAR ÜNLÜ
ODTÜ mezunu üç mühendis arkadaş olan Aslan Doğan, Ali Durmuş ve Serdar Dağdelen'in 2004 yılında kurduğu Etiya, bugün Türkiye'nin en büyük kurumsal yazılım şirketi konumunda.
Etiya, yeni ürünü Cognitus ile yazılımda yapay zeka yeteneğini, bulut platformu üzerinden yazılımcıların erişimine açıyor.
Bugün yaşadığımız dijitalleşme hayatımızın her alanına olduğu gibi, yazılı iletişime de dokunuyor. “Cognitus”, “deneyimlenmiş bilgi” anlamına geliyor. Etiya tarafından yapay zeka alanında geliştirilen Cognitus, doğal dil işleme yeteneği ile insanların kullandığı dili sistemlerin de anlamasını sağlıyor. Şu anda Türkçe ve İngilizce’yi destekleyen Cognitus, yakın zamanda Arapçayı da destekliyor olacak.
İnsan dilini bilgisayarlara anlatacağız
Dijitalleşmenin hayatımızın her alanını etkilediğini ifade eden Etiya Kurucu Ortağı ve CEO’su Aslan Doğan, “Yazılı iletişim de yapay zekanın kullanım bulabileceği önemli alanlardan bir tanesi. Sosyal medyada, e-postalarda, online müşteri servislerinde ve ürün yorum sayfalarında insanlar taleplerini yazılı bildirim olarak iletiyorlar. Gerçek kişiler tarafından kolayca anlaşılabilen bu bildirimlerin, bilgisayarlar devreye girdiğinde aynı şekilde anlaşılması oldukça zor olabiliyor. Bilgisayarlarında bu bildirimleri gerçek kişiler ile aynı kolaylık ve netlikte anlamlandırabilmeleri için, bizim ‘doğal dil işleme’ dediğimiz, geliştirme tarafı oldukça kompleks bir yeteneği yazılımcıların sistemlerine entegre etmeleri gerekiyor” diyor.
Hem verimlilik, hem müşteri memnuniyeti artacak
http://www.cognitus.ai/ üzerinden paylaşıma açılan Cognitus API’nin yazılım geliştiriciler başta olmak üzere, insan ve bilgisayar arasındaki iletişimin en iyi şekilde sağlanması hedefiyle çalışan herkesin ilgisini çekeceğini ifade eden Doğan, şu bilgileri veriyor: “Pek çok farklı alanda ürün ve servislere katma değer sağlayan Cognitus, yapay zeka yeteneğinin, en etkin kullanım alanlarından biri de Müşteri Hizmetleri. Cognitus sayesinde bir ya da birden çok kaynaktan gelen yazılı metinleri daha kısa sürede anlıyor, yönlendiriyor ve cevaplayabiliyoruz. Müşteri servis yönetiminde bildirimlere hızlı cevap vermek önem taşıyor. Bu doğrultuda ‘doğal dil işleme’ üzerinde uzun süredir Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Cognitus sayesinde, firmalar hem maliyetlerini azaltacaklar, hem verimliliklerini arttıracaklar. Müşteri taleplerinin doğru ve hızlı analiz edilmesi dolayısıyla, müşteri memnuniyeti artacak, satış süreçleri kısalacak.”
Etiya, Türkiye’de ve yurt dışında telekom, enerji, medya ve finans sektörlerine, CRM, satış sipariş yönetimi ve data analitiği çözümleri sunuyor. Şirketin müşterileri arasında Türkiye’deki büyük şirketlerin yanı sıra KOBİ’ler de var.
Ar-Ge çalışmalarını Türkiye’de yapan ve yine Türkiye’de ürün geliştiren Etiya, Türkiye’nin yazılım ile büyüyeceği, yazılım ile fark yaratacağı inancından hareketle, 2023 yılına kadar global yazılım pazarının lider şirketleri arasında yer almayı hedefliyor.
İstanbul’dan Silikon Vadisi’ne kadar çözüm üretiyor
Etiya; telekom, enerji, medya ve finans sektörlerine CRM, ürün kataloğu, satış ve sipariş sitemleri, sosyal CRM, Yapay Zeka Destekli Ürünler ve Büyük Veri Analitiği yazılım çözümleri sunuyor. Şirket bünyesinde 550’nin üzerinde mühendis çalışıyor ve Etiya, Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir; yurt dışında ise Amsterdam, Silikon Vadisi, Singapur ve Dubai ofisleri ile hizmet veriyor. Yüzde yüz yerli sermaye yapısı ile AR-GE yapan ve ürün geliştiren Etiya'nın kurulduğundan bugüne kadar değişmeyen vizyonu ise global bir şirket olma stratejisi ile hareket etmek. Şirketin en büyük hedefi ise kurumları dijital ekonomiye entegre eden çözümler sunarak, Türkiye’nin teknolojide katma değer yaratmasına katkı sağlamak.
ÜRÜN VE HİZMET SÜREÇLERİ AKILLANACAK
Yapay zeka alanındaki bilgi birikimini paylaşma hedefi taşıyan Etiya, ürün ve hizmet süreçlerinin akıllandırılmasını teşvik etmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda; Cognitus, yapay zeka yeteneğine, bulut platformu üzerinden kolaylıkla erişim sağlanabilecek. Yazılımcıların temel özellikleriyle ücretsiz olarak yararlanmaya başlayabilecekleri Cognitus API uygulaması kısa bir süre önce yayına alındı. Yazılımcılar, bu sayede karışık doğal dil işleme algoritmaları geliştirmek yerine, üzerinde çalıştıkları uygulamaların kullanım alanlarına yoğunlaşma ve yapay zeka senaryolarını uygulamalarına ekleme olanağına kavuşacaklar.