Ericsson, Türkiye'de araştırma laboratuvarı kurdu
Ericsson, küresel araştırma laboratuvarlarının 11'incisini Türkiye'de kurdu. Laboratuvarda "ağ mimarisi ve protokolleri" ile "güvenlik" alanlarında Ar-Ge çalışmaları yapılacak.
Ericsson, gelecek 5 ila 10 yılda global endüstriyi şekillendirecek teknolojileri üretmek üzere hayata geçirdiği küresel araştırma laboratuvarlarının 11'incisini Türkiye'de kurdu.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliği ile hayata geçen Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı, Türkiye'yi küresel teknoloji üssü haline getirmeyi hedefliyor.
Laboratuvarın açılış etkinliğinde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "Bugünün teknolojilerini değil bugünden 5-10 yıl sonrasını hedefleyen işlere öncelik vereceğiz" dedi ve söz konusu merkezin "ağ mimarisi ve protokolleri" ile "güvenlik" alanlarında üretim yapacağı bilgisini verdi.
"TÜBİTAK ile güçlü bir iş birliği yaptık"
"Yüzde 10 yerel ile başladık fakat daha fazla araştırma mühendisi istihdam edeceğiz" diyen Ericsson Ortadoğu ve Afrika Başkanı Rafiah İbrahim ise, "5G ve nesnelerin interneti için bundan sonraki 5-10 yıllık ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak teknolojiler geliştirilecek" ifadelerini kullandı.
İbrahim, projede TÜBİTAK ile güçlü bir iş birliği yaptıklarını belirterek, bununla birlikte laboratuvarı çok sayıda kuruma açacaklarını, operatörlerin de projeye katılabileceğini söyledi.
Türkiye'nin Ericsson için çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayan İbrahim, şunları kaydetti: "Biz, 120 yıldır buradayız. Dolayısıyla görünüyor ki biz bu ülkenin büyük potansiyeline inandığımız için yatırım yapıyoruz. Son yıllarda mobil sektördeki gelişmelere bakacak olursak Türkiye gerçekten önde. Nesnelerin interneti ile ilgili çözümlerde Türkiye çok yaratıcı. Burası gerçekten önemli bir pazar. Türkiye için değil aynı zamanda Orta Doğu ve Afrika için de önemli bir pazar"
Ar-Ge desteği 1.6 milyar liraya çıktı
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı'nın TÜBİTAK'ın "TEYDEB 1515 - Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı" kapsamında hayata geçtiği bilgisini verdi.
Türkiye'de 2003'ten sonra Ar-Ge çalışmalarına verilen önem ve desteğin arttığından bahseden Mandal, bu kapsamda verilen desteğin yıllık 150 milyon liradan 2018 itibarıyla 1,6 milyar liraya yükseldiğini söyledi.
Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı'nda TÜBİTAK'ın destek kapsamında olan "ağ mimarisi ve protokolleri" ile "güvenlik" alanlarının öne çıkacağını kaydeden Mandal, "5G ve ötesi alanında çalışmalar yapılacak" diye konuştu.
"Dolmabahçe Sarayı'ndaki ilk telefon hattını Ericsson kurdu"
İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Therese Hyden, İsveç'in önemli şirketlerinin Türkiye'de faaliyet gösterdiğini kaydederek, "Türkiye'de üretim yapıp dünyaya ihracat gerçekleştiren birçok İsveçli şirket var. Bu şirketler iki ülke ekonomilerine katkı sağlıyorlar" dedi.
Ericsson'un Türkiye'ye gelen ilk şirket olarak öncülük görevi yaptığını ifade eden Hyden, Dolmabahçe Sarayı'ndaki ilk telefon hattını Ericsson'un kurduğunu, şirketin o zamandan bu yana sadece teknoloji sağlamadığını yatırımcı olarak da faaliyetlerini sürdürdüğünü aktardı.