Endüstri 4.0’ın geleceği konuşuldu
KalDer Bursa Evi’nde gerçekleştirilen ‘Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Paneli’nde Ar-Ge, inovasyon ve patent konusu ele alındı. Etkinlikte konuşan panelistler, gelişen teknolojik imkanlar sayesinde küçük firmaların dünya devlerini yenebileceği vurgusunu yaptı.
BURSA (DÜNYA) - Sistem Global Danışmanlık tarafından KalDer Bursa Evi’nde ‘Dönüşüm ve Endüstri 4.0’ konulu bir panel düzenlendi. Sistem Global Danışmanlık CEO’su Hüseyin Karslıoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Sistem Global Danışmanlık Ar-Ge Grup Başkanı Erhan Küçüksüleymanoğlu, Erdem Kaya Patent Genel Müdürü Erdem Kaya ve Proente Otomasyon CEO’su Erçin Temel konuşmacı olarak katıldı.
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Sistem Global Genel Müdürü Hüseyin Karslıoğlu ise gelişen Endüstri 4.0 teknolojisi ile artık küçük balığın büyük balığı yiyebilecek fırsatlar yakaladığını söyledi. Daha küçük ölçekteki firmaların yaptıkları ilgi çekici bir çalışma ile dünya devlerini köşeye sıkıştırmaya başladığına işaret eden Karslıoğlu, gelişmiş ekonomilerin bu anlamda sıkıntı yaşama risklerinin bulunduğu ifade etti.
Erdem Kaya Patent Genel Müdürü Erdem Kaya ise sürekli yaşanan değişimlerin sonucunda dönüşümün de kendiliğinden geleceğini ifade etti. Kaya; “Endüstri 4.0, aslında endüstri 3.0 la başlayan bilgisayar çağının dönüşümünü yansıtıyor. Endüstri 4.0 ile robotik, veri analitiği ve yapay zeka gibi kavramlar üzerinden fiziksel dünya dijital dünya ile harmanlanıyor ve bu dönüşüm de Fikri Sınai Mülkiyet Hakları alanında önemli çıktılar üretmeye de başladı. Günümüzde endüstriyel operasyonlardaki donanımlar birbirine bağlanmış durumda çalışıyor. Böylelikle bu donanımlar sayesinde üretilen büyük miktardaki veri depolanıyor ve analiz edilebiliyor. Veri çeşitliliği ve miktarı arttıkça da buradan yapılacak çıkarımlar bize yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Endüstriyel donanımlar birbirine bağlandıkça 1+1= 2 yapmıyor, ortaya çıkan sinerji ile çok daha yüksek edinimler mümkün olabiliyor” dedi.
Proente Otomasyon CEO’su Erçin Temel de dönüşümün günümüzde önemli bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Makinelerin artık üretim süreçlerinde birbirleriyle konuşur hale geldiğine işaret eden Temel; “İnsanların da makinelerle konuşması gerekiyor. Bu sadece basit ekranlardan çeşitli parametreleri check etmek ya da alarmlar durumunda, duruşlar anında onlara müdahale etmek değil. Yani gerçekten daha makine arızaya geçmeden bunun tahminlemesini yapabilmek ya da neresinin arıza yapacağını bilip, ilgili parçayı ilgili ülkeden getirtmek ve parça tam arıza yaptığında hemen hızlıca değiştirip üretime devam etmek büyük önem taşıyor. Bunlar makinelerle konuşmak anlamında yapılabilecek çalışmalardır. Sanayicilerimiz maalesef bu hatalara düşüyorlar ve makineler sustuğunda yeniden çalıştırmak için ciddi sıkıntılar çekebiliyorlar” şeklinde konuştu.