Endüstri 4.0'da Türkiye’nin potansiyeli Almanya’dan iyi
Bosch Endüstri, 4.0 çözümleriyle satışlarını 1 milyar euro artırıp maliyetlerini 1 milyar euro düşürmeyi hedefliyor. Bosch Başkan Yardımcısı Dattatreya’ya göre Türkiye’nin potansiyeli Almanya’dan yüksek.
Hilal SARI
DIŞ HABERLER - Bosch Endüstri 4.0 ile birlikte 2020 itibariyle satışlarını 1 milyar euro yükseltmeyi ve maliyetlerini 1 milyar euro düşürmeyi hedefliyor. 22- 24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşen Bilişim Zirvesi’ne konuşmacı olarak katılan Hindistan ve Türkiye’de de bu konuya iştahın hayli yüksek olduğunu belirten Bosch Dünya Başkan Yardımcısı ve İşletme Birimi Başkanı Gaur Dattatreya Türkiye’de sanayinin dijitalleşme oranının Almanya gibi gelişmiş ekonomilere göre daha düşük olması sebebiyle potansiyelin çok daha büyük olduğuna dikkat çekerek ‘Türkiye Almanya’nın hedeflediğinden daha iyisini yapacak potansiyele sahip’ dedi.
Kimse yalnız hareket edemez
“Endüstri 4.0 tek başına yapılacak bir iş değil. Bosch’un şirketleri endüstri 4.0 dünyasına geçirecek bir sürü çözümü var. Fakat bu çözümleri uygulamak istediğinizde, dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir fabrikada bir değişiklik yapmak istediğinizde iki yöntem var, birincisi danışman anlayışıyla o fabrikaya gidiyorsunuz ve o anki durumun fotoğrafını çekiyorsunuz. Sonrasında yönetimle birlikte bu değişime olan iştahlarını anlıyor ve fabrika için bir strateji tasarlıyorsunuz. Bu iki durum netleştiğinde bir yol haritası çiziyorsunuz.” diye konuşan Dattatreya hangi zaman diliminde hangi çözümleri gerçekleştirileceğinin, ne kadar yatırım yapılacağının belirlendiğini aktardı.
İki yıl içinde dönüş alıyorsunuz
Zaman diliminin belirlenmesinin bu süreçte nasıl bir fayda sağlanacağı konusunda çok önemli olduğunu aktaran Bosch Başkan Yardımcısı Dattatreya “Return on Investment’ı ne kadar sürede alacağınız çok önemli. Genelde iki yılda dönüş alıyorsunuz” dedi.
İhtiyaca göre seçilecek
Endüstri 4.0 Endüstri 4.0 çözümlerinden hangilerinin yapılacağının tesise, şirkete göre değişiklik gösterebildiğini aktaran Dattatreya “İhtiyaçlara göre A çözümünü veya B çözümünü seçebiliyorsunuz. Örneğin, enerji yönetiminde bazı çözümler maliyetleri düşürmeye ve verimi artırmaya yönelik. Ama bazı durumlarda kontrolün sizde olmasını istiyorsunuz ve verilerle karar alıp kontrol gücünüz olsun istiyorsanız, o zaman çok daha iyi ve pahalı ölçekler kullanmanız gerekiyor. Yani duruma göre, çözümlerden birini seçiyorsunuz” diye konuştu.
Küresel ekonomiye ilaç gibi gelecek
Endüstri 4.0 her zaman verimi artırmak, maliyetleri düşürmek, pazara ulaşma süresini kısaltmak oldu. Bu durumun bugünün küresel ekonomide yaşanan talep kıtlığı sorunuyla çelişip çelişmediği konusundaki soruya Dattatreya “Tüm bu talep-arz fenomeni çok kolay anlaşılacak bir durum değil. Talep yok dediğinizde bazı pazarlarda hala talep var aslında. Bazı ekonomiler çok hızlı büyümüyor, bazıları ise hızlı büyüyor. Küresel tedarik zinciri yöneten küresel şirketler için soru şu: bu dalgalanmayı iş senaryoma nasıl yansıtacağım? Yolu bile olmayan bir ülkede ya da talebin az olduğu bir ülkede imalat tesisim olabilir. Talebin yüksek olduğu yerde üretim tesisim yok ama talep olmayan bir pazarda üretim tesisim var örneğin. Endüstri 4.0 bu durumda yardımcı oluyor, çünkü talep bazlı üretime geçişi kolaylaştırıyor. Ve bu tüm sektörlere uygulanabilir bir bakış açısı” değerlendirmesiyle yanıt verdi.
Pazara varış süresi günlere düşecek
Sektör bazlı örneklerle Endüstri 4.0’ın neleri değiştireceğini aktaran Dattatreya, “Moda sektörünü ele alalım. Bugün moda sektörü şöyle çalışıyor, bu yılki trendlerin ne olduğunu önceden tahmin ediyor, sonra dokuz ay öncesinden tasarıma sözleşmelere ve üretime başlıyor. Çünkü sezon başladığında ürünlerin raflarda olması gerekir. NewYork’ta bir mağazaya girdiğinizde, örneğin Adidas mağazasında ‘şu malzeme ile şu ebatlarda’ ürün istiyorum diyebiliyorsunuz ve 3D yazıcılarla üretilen ürün size teslim ediliyor. Çok yakında bu yeni realite olacak. Yani pazara ulaşma süresi dokuz aydan haftalara hatta günlere kadar düşecek. Ve pazardan real time bir tepki alıyor olacaksınız” diye konuştu.
Talepteki değişiklikler 'real-time' tedarik zincirine yansıyabilecek
Kamyon üreticisi bir Bosch müşterisinin ise talepteki değişiklikleri real time tedarik zincirine aktarabildiğini söyleyen Dattatreya “Otomobil ve araç üretimi bugün çok instabil ve büyümesi çok düşük olan bir pazar. Birçok coğrafyada bu üreticiler bize ayın 15’inde bu ay ne kadar üreteceğimi söyleyebileceğim diyor. Fakat sonrasında talepte bir değişiklik olması tüm tedarik zincirinde bir kırbaç etkisi yaratıyor ve tüm planlar altüst olabiliyor. Ve Endüstri 4.0 çözümleriyle işte bu kırbaç etkisini çok daha etkin yönetebiliyorsunuz. Talepteki tüm değişiklikler real-time (gerçek zamanlı) olarak tüm tedarikçilerime, tüm üretimime gidiyor” değerlendirmesini yaptı.