Dijital sektör dünya ortalamasından hızlı büyüyecek

PwC'nin raporuna göre, eğlence ve medya sektöründe dijital, "yeni standart hale" geliyor. Buna uyum gösteremeyen şirketler dijital kuşağın gerisinde kalacaklar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2011 yılında 10 milyar doları aşan eğlence ve medya sektörünün büyüklüğünün, yıllık ortalama yüzde 9,8 büyüme ile 2016 yılında yaklaşık 16.1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

Türkiye dijital eğlence ve medya sektörünün büyüklüğü 2011 yılında 10 milyar doları aştı. Dünya ortalamasının oldukça üzerinde bir büyüme potansiyeline sahip olan sektörün, izleyen beş yılda 16 milyar dolarlık bir hacmi aşacağı tahmin ediliyor.    

"PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) Küresel Eğlence ve Medya Sektörü'ne Bakış 2012-2016" raporuna göre, Türkiye'de son yıllarda çift basamaklı büyüme oranları yakalayan eğlence ve medya sektörünün aynı trendi devam ettirmesi bekleniyor. Rapora göre, 2012 yılında 11.2 milyar dolarlık bir hacmi yakalaması öngörülen sektörün büyüklüğü, yıllık ortalama yüzde 9.8 büyüme ile 2016 yılında yaklaşık 16.1 milyar dolara ulaşacak.

Türkiye'de eğlence ve medya sektörünün, 2008 yılındaki küresel krizle birlikte 2009 yılında yavaşlama gösterse de 2010 yılında toparlanarak büyüme trendine girdiğine işaret eden PwC Türkiye Eğlence ve Medya Sektörü Lideri Murat Çolakoğlu, rapor sonuçlarını şöyle değerlendiriyor: Akıllı telefon penetrasyonu Türkiye'de yüzde 24 düzeyinde, paralel bir şekilde mobil internet penetrasyonu da 2010 yılında yüzde 1,6 iken 2011'e büyük bir sıçrama ile yüzde 25,6'ya yükseldi. Akıllı cihazların kullanımının ve mobil internet kullanıcılarının sayısındaki artışın desteklediği bu büyüme trendinin önümüzdeki 5 yılda da devam etmesini öngörüyoruz."
Küresel ekonomide yaşanan sorunlar ve belirsizliklere rağmen, geçen yıl rekor sayıda tablet ve akıllı cihazlar satıldı. Bu gelişmeler gün geçtikçe daha mobil hale gelen ve dünya ile bağlantısı artan tüketicilere yönelik içerik ve reklamların dijital ortamda sunulmasıyla sağlanacak gelir fırsatlarının arttığına işaret ediyor.

Yeni normal"dijital"

Küresel Eğlence ve Medya Sektörü'ne Bakış 2012-2016 raporunda medya şirketlerinin, reklam ajanslarının ve reklam verenlerin dijital fırsatları artık iyi kavradıkları ve dijital araçlarda konfor seviyesinin arttığına işaret ediliyor. Ayrıca, dijital ürünlerin ticari olarak gün geçtikçe daha "olağan" hale gelmesi nedeniyle sektörde "dijital başlangıcın sonuna" yaklaşıldığı vurgulanıyor.
PwC Küresel Eğlence ve Medya Sektörü Lideri Marcel Fenez bu durumu şöyle değerlendiriyor: "Sektörün çeşitli segmentleri dijital gelişimin farklı safhalarını yaşıyorlar, ancak hepsi birden sürekli değişen tüketici taleplerini verimli ve kârlı biçimde karşılayabilmek için dijital araçları benimsemiş durumda. Eğlence ve medya şirketleri 'dijital başlangıcın sonuna' yaklaştılar. Bu şirketler, dijital bir gelecek için kaynaklarını aktardılar; şimdi ise ürünleri, dağıtım ağı ve organizasyonlarında gerekli değişiklikleri yapmak için çaba sarf ediyorlar."

PwC Türkiye Eğlence ve Medya Sektörü Lideri Murat Çolakoğlu ise, "Eğlence ve medya sektöründe dijitalin yeni standart haline gelmesiyle birlikte, şirketlerin yeni performans göstergelerine ve operasyon davranışına uyumlarının da kaçınılmaz olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Aksi takdirde dijital kuşağın gerisinde kalma riski ile karşı karşıya kalacaklar. Dijital, sektör için bir yenilik olmaktan çıkıp 'yeni normal' halini almışken şirketlerin bunu nasıl değerlendirdikleri ve bu kapsamda nasıl stratejiler geliştirerek nasıl faaliyet gösterecekleri önem kazanacak."

PwC raporunda küresel sonuçlara ilişkin bazı rakamlar ise şöyle:

[PAGE]


PwC raporunda küresel sonuçlara ilişkin bazı rakamlar ise şöyle:

-Dijital reklamcılık ve tüketici formatlarına yönelik küresel eğlence ve medya harcaması 2011 yılında yüzde 17.6 oranında artarken, dijital olmayan alanlara ilişkin harcama sadece yüzde 0.6'da kaldı.  Toplam harcamada dijitalin payı 2011 yılındaki yüzde 28'den 2016'da yüzde 37.5'e çıkacak.
-Online ve kablosuz video oyunlarına yönelik küresel harcama 2013 yılında konsol ve bilgisayar oyunları gelirlerini geçecek.
-Dijital harcama bakımından kilit bir itici güç olan mobil internet erişimi abonesi sayısı, gelecek beş yılda iki kattan fazla artarak 2016'ya yılına kadar 2.9 milyara ulaşacak ve bunların neredeyse 1 milyarı Çin'de bulunacak.
-2016 yılına kadar 24.5 milyar dolarlık küresel mobil internet reklamcılığı gelirleri yıllık yüzde 36.5'lik bileşik oranda büyüyecek.
-Gelişmiş ekonomiler ve büyüme potansiyelli ekonomilerde gazete yayıncılığı segmenti farklı eğilimler gösteriyor. ABD (2016'ya kadar yüzde 1,4'lük yıllık bileşik oranda küçülecek ve 2016'da, 2007'ye kıyasla  piyasanın yüzde 43.6 daha az değere sahip olması bekleniyor) gibi belirli ülkelerde küçülmeler devam edecek, ancak dijital altyapının daha az olgun olduğu ülkelerde güçlü büyüme kaydedilecek.
-Dünya filme alınmış eğlence piyasasında streaming (internet üzerinde yayın) hizmetleri 2016 yılına kadar yüzde 21'lik yıllık bileşik büyüme oranında artarak 11 milyar dolara ulaşacak ve 2012 yılında TV aboneliği sağlayıcılarının harcama miktarını geçecek.


Türkiye'de internet erişimi ve reklamcılık hızlı büyüyor

[PAGE]


Türkiye'de internet erişimi ve reklamcılık hızlı büyüyor

- Türkiye'de son yıllarda çift basamaklı büyüme oranları yakalayan eğlence ve medya sektörünün aynı trendi devam ettirmesi bekleniyor ve  önümüzdeki 5 yılda yıllık ortalama yüzde 9.8 büyüme ile 2016 yılında yaklaşık 16.1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

- İnternet erişimi alanında Türkiye dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında olacak. 2011 yılında 3 kattan fazla büyüyerek 4.6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan internet erişimi piyasasının yıllık ortalama yüzde 5'lik büyüme ile 2016 'da 7.5 milyar doları yakalaması öngörülüyor.

- Reklamcılık pazarının ise 2016 yılına kadar yıllık ortalama % 13'e yaklaşan büyüme sergilemesi öngörülüyor. 2011 yılında yaklaşık 2.84 milyar dolar olan reklamcılık sektörünün 2012'de 3.23 milyarı yakalaması ve 2016'da 5.2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

- Bu yıl raporda sosyal medya konusunda yeni bir veriye yer verilirken kullanıcı başına sosyal medyada harcanan saatlerde Türkiye dünyada 4. sırada yer alıyor. Buna göre Türkiye'de kullanıcılar her ay 10.2 saatlerini sosyal medyada geçiriyor.

- Gazete yayıncılığında ise ortalama yıllık  yüzde 5'lik bir büyüme bekleniyor. 2011 yılında yaklaşık 1.13 milyar dolar büyüklüğe ulaşan gazete yayıncılığının 2012 yılında 1.18 milyar dolara ve 2016 yılına kadar da 1.5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

- İnternet erişimi hariç tüketici harcamaları 2011 yılında 2.66 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken bu rakamın 2012'de 2.77 milyar dolar olması ve yıllık ortalama yüzde 5.4'lük büyüme ile 2016 yılında 3.46 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir