Dijital İpek Yolu'nun yol haritası açıklandı
Huawei tarafından Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen İnovasyon Günü etkinliğinde, Dijital İpek Yolu’nun detayları açıklandı.
Murat YILDIZ
Günümüzde ticaretin en önemli güzergahı bilgi otobanı üzerinden gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla ülkelerin birbirleri ile eşdeğer bir dijital altyapı ile bağlantılı hale gelmeleri ve dijital dönüşümde eşgüdüm içerisinde olmaları giderek önem kazanıyor. Huawei tarafından Kazakistan'ın başkenti Astana'da ilki gerçekleştirilen İnovasyon Günü etkinliğinde, dijital otoban ile birlikte birbirlerine bağlanacak ülkeler ile birlikte oluşacak Dijital İpek Yolu'nun yol haritası da açıklanmış oldu. Farklı ülkelerden gelen sanayi ve akademi çevreleri, devlet yetkilileri, analistler ve medya temsilcilerinden oluşan 150'den fazla katılımcı, bu yılki etkinliğin ana başlığı olan "Dijital İpek Yolu'na Giden Yolu Keşfedin" başlığı altında dijital dönüşümü masaya yatırdılar.
"Dijital ihtiyaçlar belirlenmeli"
Huawei Kıdemli Başkan Yardımcısı Amy Lin, etkinliğin açılış konuşmasında Maslow'un insan ihtiyaçları piramidini önerdiğini ve en alttan en tepeye kadar talepleri olan sayısal dönüşümdeki bir ülkenin de dört ayrı kademeye ayrılabileceğini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Dönüşümdeki bir ülkeyi de dört ayrı kademeye ayırabiliriz. Birincisi, bir dijital ekonominin temelini oluşturan bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısıdır. İkincisi, hem fiziksel hem de dijital dünya için güvenlik. Güvenlik, daha fazla ilerleme için gereklidir. Üçüncü katman, sanayilerin dijital hale getirilmesi için destekleyici bir ortam geliştirilmesi. Gizliliğin korunmasının sağlam bir temelini oluşturan dördüncü ve en üst katman, daha geniş bilgi paylaşımına olanak sağlıyor."
Amy Lin, pek çok ülkedeki uygulamalar sonucu bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi yoluyla inovasyonun teşvik edilebileceğinin ve ekonomik kalkınmada canlılık sağlanabileceğinin kanıtlandığını söyledi ve şunları ekledi: "Huawei gelecekte bilgi ve iletişim teknolojileri yeniliklerinin iyi bir ekosistemin geliştirilmesine katkıda bulunmak, bilgiye dayalı bir ülke olmasını sağlamak, çeşitli sanayilerin sayısal dönüşümünü gerçekleştirmek ve en iyi dijital İpek Yolu'nu inşa etmek için tüm devletlerin, endüstrilerin ve bilim insanlarının birbirleriyle serbestçe işbirliği yapmaya devam edeceği umudunu taşıyor."
Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölge Başkanı James Chen, toplantıda esnasında yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Bu etkinliği ilk kez bu bölgede ve Kazakistan'da düzenliyoruz. Kazakistan'ı seçmemizin aynı zamanda dijital Kazakistan'ın yol haritası üzerinde ciddi çalışmalar yapmamızdan kaynaklanıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Dijital Kazakistan projesi kapsamında 2022 yılına kadar kamu kuruluşlarının %50'si tamamen dijitalleştirilmiş olacak. Huawei bu bölgede 20 yıldan fazladır faaliyet gösteriyor ve bu bölgede ciddi çalışmalar yapıyor. Bu etkinliği her dönem bir başka ülkede yaparak, inovasyonun daha fazla konuşulmasını sağlayacağız."
Chen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her yüzyılda dünyayı değiştiren önemli gelişmeler yaşanmış. Geçtiğimiz yüzyılda buhar gücü, ardından elektrik ve sanayileşme, şimdi ise teknoloji ve bağlanabilirlik tüm dünyayı değiştiriyor. Dijitalleşme yalnızca yaşantımızda değil aynı zamanda ekonomik olarak da ciddi bir dönüşüme yol açıyor. Huawei olarak yaptığımız Küresel Bağlantı Indeksi (GCI) araştırmalarına göre ICT'de ülkelerin yapacağı her 1 dolarlık harcama, 3 dolarlık GDP gelişimi sağlayabiliyor. Bu şimdiden rakamları ve önümüzde yıl içerisinde her 1 dolarlık harcamanın 5 dolarlık GDP artışı sağlayacağını öngörüyoruz. Geçmişim birçok markası dijitalleşmenin önünde duramadı ve yok oldu. Dijital işler şirketleri de dönüştürüyor. Huawei olarak bölgede teknolojinin hem ülkelerin hem de şirketlerin gelişmesine katkı sağlaması için yardımcı oluyoruz."
Gelirin yüzde 10'u Ar-Ge'ye ayrılıyor
Huawei her yıl gelirinin yüzde 10'undan fazlasını araştırma geliştirme alanına yatırmaya devam ediyor. Araştırma ve geliştirme alanındaki uzun vadeli ve yüksek yoğunluklu yatırım, teknolojik atılım sağladı. Huawei, Orta Asya ülkelerinin dijital dönüşümü için önde gelen teknolojik imkanlarını devreye sokmaya, bölgedeki ortaklarıyla yeni inovasyonlar keşfetmeye, endüstriye yönelik çözüm olanakları oluşturmaya ve kazan-kazan sonuçlar elde etmek için ortaklaşa işi genişletmeye olan kararlı tutumunu sürdürüyor.
Bilgi ve iletişim teknolojileri endüstrisi, açık bir ekosistemdir ve Huawei, bunun faydalarını ortakları, geliştiricileri, akademik kurumlar, araştırma kurumları ve endüstri kuruluşlarıyla paylaşıyor. Huawei, Orta Asya İnovasyon Günü'nde, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında dünya genelinde yetenek geliştirme projesi olan "Geleceğin Tohumları'' projesinin 2018'de Kazakistan'da başlatılacağını açıkladı. Proje, üniversite öğrencilerinin mesleki becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak, ufuklarını açacak ve bilgi toplumu için dinamik bir gelecek keşfetmek ve kurmak yolunda onlara ilham verecek.