Ciroyu yüzde 30 arttırdı, yerli ürünlere odaklandı
İstanbul Bilişim CEO’su Ediz Akın, şirket cirosunu 130 milyon lira seviyelerine taşıdıklarını söyledi.
TAMER IŞITIR
2017’nin eylül ayında İstanbul Bilişim’in satın almasını gerçekleştirdiklerini aktaran İstanbul Bilişim CEO’su Ediz Akın, ortalama 100 milyon lira olan şirket cirosunu yüzde 30 artırarak 130 milyon lira seviyelerine taşıdıklarını ifade etti. Akın, 2001 yılından beri ağırlıklı olarak e-ticaret kanalıyla elektronik ürün satışı gerçekleştiren şirketin ürün portföyünü genişleterek, elektronik ürünlerin yanında outdoor ürün grubunu da yerleştirdiklerini söyledi.
“Batı standartlarında bir şirket olduk, Amazon’dan teklif geldi”
“İstanbul Bilişim’i satın almakla doğru bir karar verdiğimi geçen 1 yılda anladım” diyen Akın, satın alma sürecini ve ilk yılını şöyle özetledi: “2002’den beri faaliyet sürdüren İstanbul Bilişim e-ticaret pazarında öne çıkan önemli bir marka. Ekip ve çalışma organizasyonu açısından da dikkatimi çekti. Zaten Almanya’da da toptan elektronik ürün satışı yapıyordum. Türkiye’nin ve e-ticaretin geleceğine güvendiğim için online shop’u olan İstanbul Bilişim’e yatırım yapmaya karar verdim. İlk iş olarak ticaret felsefemizi oturtmaya giriştik. Ürün değişimi ve iade gibi süreçleri yalnızca müşteri memnuniyeti ekseninde organize ettik. Satış sonrası hizmetler konusunda da müşteri hassasiyetlerini ön plana alan bir tutum ve anlayışı yerleştirdik. Bunun sonucu olarak müşteri şikayet sayısı daha da azaldı ve online ticaret siteleri arasındaki değerimizi oldukça yükselttik. İstanbul Bilişim bu çok şeffaf, açık ve müşteri memnuniyeti odaklı haliyle batı standartlarında bir e-ticaret sitesi haline geldi.”
İstanbul Bilişim’in pozisyonunun uluslararası yatırımcıların da dikkatini çektiğini ve Amazon’la 3 defa toplantı yaptıklarını aktaran Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amazon yetkilileri ‘İstanbul Bilişim’i bünyemizde görmek isteriz’ dediler. Bu çok önemli bir teklif. Amazon Avrupa’da bir şirketi çok nadiren ekosistemine davet eder. Onlar da Türkiye’nin potansiyelinin farkında. Amazon’un Türkiye’ye gelmesi insanları e-ticarete özendirecek, alıştıracak. Bu piyasayı olumlu etkiler çünkü Türkiye’de elektronik ürünlerin e-ticaretteki payı yüzde 2-2,5 bandında. Avrupa’da ise bu oran yüzde 40’lara ulaşmış durumda.”
Kurdan etkilenmemek için döviz bürosu satın aldı
Sadece Türkiye’de değil Almanya’da da yatırımları olduğuna parantez açan Akın, 120 milyon euro değerinde 4 şirketi idare ettiğine ve Almanya’daki toptan elektronik satışı yapan şirketinin yanı sıra Hong Kong, Dubai gibi bölgelere satış gerçekleştiren bir lüks saat şirketi olduğuna da değindi. Akın, dövizdeki dalgalanmalardan İstanbul Bilişim’in etkilenmemesi için geçtiğimiz günlerde Kapalıçarşı’da da bir döviz bürosu satın aldığını ve Türkiye’deki yatırımlarının sürebileceğini kaydetti.
“Vitrinimizden Iphone’ları kaldırdık”
Türkiye’nin fırsatlarla dolu ve güçlü bir ülke olduğuna vurgu yapan Akın, “Türkiye inanılmaz bir potansiyel barındırıyor. Gelecek Türkiye’de. İçinde bulunduğumuz dönem gelip geçici. Türkiye bu kur yükünü rahatlıkla kaldırır. Hiçbir ülke hiçbir şekilde Türkiye’den vazgeçemez. Türkiye’nin yeri Avrupa’dır” değerlendirmesini yaptı.
Akın, “ABD’yle geçtiğimiz haftalarda yaşanan krizden sonra Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla hemen aksiyon aldık ve online vitrinimizdeki Iphone’ları kaldırdık. Fakat diğer e-ticaret siteleri kaldırmadığı için geri koymak durumunda kaldık. Bu tür dönemlerde kurumsal menfaatlerin önüne ulusal menfaatleri koymak lazım. Daha organize bir protesto yapılabilirdi” diyerek sözlerini noktaladı.