BTK siber saldırılara karşı teyakkuzda

BTK Başkanı Acarer, geçen yılki gibi gerçek siber saldırıların kamu ve özel kuruluşlara bu yıl da tekrarlanacağını, söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK, TÜBİTAK UEKAE işbirliğinde, özel ve kamu kurum ve kuruluşlarının bilişim altyapıları ile ilgili teknik, idari ve hukuki yeterliliklerini denedikleri gerçek siber saldırıların, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yapılacağını bildirdi.
 
Acarer, Redhack ve Anonymous hacker gruplarının bir süre önce işbirliği yaptıklarını ve kamu kurumlarına saldırıda bulunacaklarını duyurduklarını anımsattı. Söz konusu saldırıların, öncelikle hedef olarak belirlenen UYAP, HSYK, Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü sitelerine yapıldığına dikkati çeken Acarer, sonuç alınamayınca yeni hedeflerin belirlendiğini ve İçişleri Bakanlığı, TBMM ve Dışişleri Bakanlığı sitelerine saldırılar düzenlendiğini belirtti. 
 
Siber saldırıların sempati gösterilemeyecek kadar çok büyük zararlara yol açabilen, zaman zaman siber saldırı yapanların bazı hedef ve gerekçeler göstermelerine rağmen, aslında hedefi tüm insanlığa yönelik olan bir şiddet türü olduğunu ifade eden Acarer, "Bazı hacker grupları 27-28 Nisan tarihlerinde bazı kamu kurumlarına saldırılar düzenlemişler, fakat alınan önlemler neticesinde başarılı olamadılar" dedi.
 
Siber saldırıya karşı tatbikat
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK, TÜBİTAK UEKAE işbirliğinde, geçen yıl düzenlenen gerçek siber saldırıların yapıldığı Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatının sonunda, özel ve kamu kurum ve kuruluşları bilişim altyapıları ile ilgili kendi teknik, idari ve hukuki yeterliliklerini denediklerini anımsatan Acarer, bu yıl da yine tatbikatların yapılacağını, daha fazla katılımcının bu tatbikatlarda yer almasını ve kurumsal düzeyde farkındalığın artmasını istedi.
 
Siber alemdeki bilgilerin tüm insanlığın ortak malı, tüm yazılım ve donanımların ise ülkelerin önemli kaynakları olduğunu vurgulayan Acarer, ''Bu nedenle, tüm bireysel ve kurumsal kullanıcıların sorumlu davranmaları ve nereden gelirse gelsin yapılan saldırılara tepki göstermeleri gerekmektedir. Çünkü, teknik ve idari anlamda, saldırılarla zaten mücadele ediliyor ve ataklar etkisiz hale getiriliyor. Ancak, siber saldırılar sempati gösterilemeyecek kadar çok büyük zararlara yol açabilen, zaman zaman siber saldırı yapanların bazı hedef ve gerekçeler göstermelerine rağmen, aslında hedefi tüm insanlığa yönelik olan bir şiddet türüdür'' ifadesini kullandı. 
 
"Saldırıya maruz kalan siteler ayakta"
27 ve 28 Nisan günü bazı kamu kurumlarına siber saldırıların olduğunu, fakat herhangi bir sonuç alınamadığına dikkati çeken Acarer, şunları kaydetti:
"Türk Telekom'un fiber internet çalışmaları kapsamında gerçekleşen teknik bir arızadan kaynaklanan yaklaşık 1 saat 10 dakika süren ve yalnızca bireysel TTnet abonelerini etkileyen internet kesintisinin kamu kurumlarına yapılan saldırı ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır."