Bir blog açtı hobisi işi oldu
Türkiye'nin girişimci kadınlarından biri olan İnci Doruk Gençer, blog hayatından ve instagramdan güç alarak, kendi işini kurdu. Aslında İnşaat Mühendisi olan İnci Doruk Gençer'i, internet girişimciliğine yönlendiren şey hobisi olmuş.
SELENAY YAĞCI
İnternet ve e-ticaretin yaygınlaşmasıyla kadın girişimcilerin sayısı giderek artıyor. Fikriyle ya da hobisiyle yola çıkan kadınlar, sosyal medya sayesinde geniş kitlelere ulaşıyor. İşlerinin patronu olan kadınlar, Instagramı pazarlama aracı olarak kullanıyor. Bu hafta, girişimci kadınlarından biri olan İnci Doruk Gençer'in blog hayatından ve Instagram'dan güç alan ilham olabilecek girişimcilik hikayesine kulak verelim. Aslında İnşaat Mühendisi olan evli ve bir çocuk annesi İnci Doruk Gençer'i, internet girişimciliğine yönlendiren şey hobisi olmuş. 37 yaşındaki İnci hanımın hikayesi girişimciliğe özendirecek türden....
Kendini bildi bileli el işlerine düşkün olduğunu söyleyen Gençer, daha üniversite yıllarında el işi tutkusunu girişimcilik hayalleriyle süslemiş. Gençer, o yılları şöyle anlatıyor: "Öncelikle ufak bir dükkan açarak hobi malzemeleri satma gibi bir düşüncem vardı, hatta bir üniversite arkadaşımla ciddi ciddi dükkan araştırıp bu işin maliyetini çıkarttığımız günlerimiz de oldu."
Yıllar sonra inşaat mühendisi olarak çalışmaya devam ederken hobilerden vazgeçmeyen Gençer, 2008 yılında hobilerini paylaşmak için bir blog açmış, 2010 yılında da kızı doğunca inşaat sektörüne veda etmiş. Ancak bloga daha fazla zaman ayıran Gençer, bu işin içine ne kadar çok girerse, o kadar çok ihtiyaçlarla ve olması gereken şeylerle karşılaşmış. Blogla beraber kendisine yurtdışından getirttiği ürünlerin sorulması, üzerine bize de getirtin isteklerine karşı koyamayan Gençer, daha çok kişiye ulaşmak için 2013 yılının sonlarına doğru eşinin ve ailesininde desteği ile hobikutu.com'u kurdu. İş hayatına da Türkiye'de kolaylıkla ulaşılamayan hobi ürünleri ve ithal ettiğimiz değişik ürünlerle başladı.
"Öncelikle hobikutu.com benim için hobi olarak başlayan uzun bir serüvenin sonucu. O yüzden benim için tam bir eğlence kaynağı ve gerek müşterilerimin gerekse takipçilerimin en az benim kadar zevk almalarını istiyorum" diyen Gençer, Hobikutu'nun zamanla değişen bir ürün gamına sahip olsa da açıldığı günden beri satılan bazı özel ürünleri de olduğunu söylüyor. Ürünleri seçerken hobi başlığı altında sayılabilecek olmasına özen gösterdiklerini kaydeden Gençer, "Belki kupaların neresi hobi denilebilir ama bence özellikle kadınlar için, kullanımıyla zevk verebilecek her ürün hobiye giriyor. O yüzden ufak dekorasyon ürünlerinden (led lambalar, kupalar, el yapımı çerçeveler) öğretici kendin yap kitlere ya da makas, tığ gibi yardımcı hobi aletlerine ve kırtasiyeye kadar birçok ürün sitemizde mevcut" diyor. Amatör ruhuna sahip çıkıyor.
Tamamen amatör bir şekilde başladığını ve bu ruhu hiç duyguyu hiç kaybetmek istemediğini kaydeden Gençer, sitenin trafiklerini de takip etmediğini söylüyor. Türkiye'nin hemen her yerinden sipariş aldıklarını ifade eden Gençer, sitenin 5 bin üyesi olduğunu ve mutlaka her ay alışveriş yapan kemik kitlesi olduğunu, müşterilerinin genelini kadınlar oluştursa da erkeklerin de hediye almak için uğradığını kaydediyor. Instagram'da 40 bini aşkın takipçisi olduğunu belirten Gençer, "Instagram'ın etkisi büyük çünkü insanlara en kolay ulaşılabilecek sosyal ağ şu anda. Bu durum sadece bize ulaşılması için geçerli değil. Hakkımızdaki yorumlara da Instagram sayesinde kolaylıkla ulaşılabiliyor" diyor.
Hobinin Koçtaş'ı ya da Bauhaus'u olabilmek gibi hayali olduğunu kaydeden Gençer, "Büyük hedefe ulaşırım ulaşamam bilemiyorum ama ikinci büyük hedefim olan yaptığım işten mutlu olacağım, hobimden para kazanacağım hedefime çoktan ulaştım. Hobikutu.com halen bir aile firması. Ben her aşamasına yetişmeye çalışsam da annemin, babamın ve de eşimin büyük emeği var" diyor.
İnstagram'da girişimcilik hikayesi
Bu hafta, bir kadın girişimciye kulak vereceğiz.Sosyal medyanın gücünü kullanarak, girişimciliğe adım atan, internet KOBİ'leri olarak da tanımlanan bu girişimci kadınların yeni başarı hikayelerine ilham olmasını diliyoruz.
Dükkan açmaya hazırlanıyor
Sosyal medya üzerinden e-ticaret yapanlar ile tüketicileri bir araya getiren LikeFest bu yıl ilk kez düzenlenmişti. Hobikutu'da festivalde yerini alanlardan biriydi. Gençer, deneyimini şöyle anlatıyor: "Likefest bizim katıldığımız ilk etkinlikti ve açıkçası beklediğimizden güzel geçti. Şahane yorumlar aldık Ama tecrübesizdik ve bizce bir çok eksiğimiz vardı, bir sonraki Likefest'te daha iyi olacağız. Müdavim hobikutucular 'sadece sizi görmek için geldik' dediklerinde sevinçten uçuyordum, uzun zamandır sosyal medyadan görüşüp fikir paylaştığımız insanlarla kanlı canlı tanışmak çok hoştu." Mağaza açmayı düşündüklerini söyleyen Gençer, " Likefest'e reel satışı deneyimlememiz için katıldık. Kim bilir belki yakında küçük bir sürpriz yapabiliriz. Biraz fazla detayları düşünen bir insanım o yüzden ağır ağır hareket etmek benim daha içime siniyor. Yavaş yavaş büyüyoruz" diyor.