Bin takipçinin bedeli 10 dolar

Sosyal eko sistemde milyonlarca dolarlık bir ekonomi oluşturan ‘sahte takipçi, beğeni’ satan şirketler üçüncü dünya ülkelerinde ‘klik tarlaları’ oluştururken, daha fazla ‘like’ isteyen bir çok kişi ve kurum ‘karanlık tarafa’ geçiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ünlüler, markalar, devlet kurumları, sıradan insanlar, kendi balkon konuşmasını yapmaya meraklı olanlar… Sosyal medya kişi, kurum, din, dil, ırk ayırt etmeksizin herkesin içindeki ‘daha popüler olma’ arzusunu kamçılarken ‘karanlık tarafa’ geçmek, yani ilgiyi satın almak bir çözüm olarak sunuluyor. Twitter’da 10 dolara 1000 takipçi satın almak, Facebook’da 20 bin beğeniyi bir anda garantilemek mümkün… Bu ilgi açlığı iştah açıcı bir ‘sahte beğeni ekonomisi’ oluştururken ortaya çıkan küresel pazar milyon dolarlarla ifade ediliyor... Bugüne kadar bol rakamları ve ölçülebilirliğiyle pazarlama uzmanlarını mest eden sosyal medya dünyası ahlaksız tekliflerin karşısında ikircikli… Kimi bu alışverişi tamamen etik dışı olarak nitelerken, kimi farklı disiplinler ‘ilgiyi tetiklemek’ için iyi bir başlangıç olabileceği düşüncesinde… Sosyal medya mecralarının savaş açtığı, buna karşılık üçüncü dünya ülkelerini ‘klik tarlalarına’ çeviren bu ortam içeriğe yatırım yaparak büyümeyi planlayan şirketlerin de radarında. 

360 milyon dolarlık pazar 
Güvenlik alanında uzman araştırmacılar Andrea Stroppa ve Carla De Micheli 2013 yılında sahte Twitter hesabı satışlarının 360 milyon dolar, sahte Facebook aktivitelerinin ise tahmini 200 milyon dolarlık (yıllık) bir pazar olduğunu öngördüler. Yüzlerce online şirket ‘klik’, ‘beğeni’ ve sahte sosyal medya hesabı satıyor… BuyPlusfollowers 250 Google plus paylaşımı için 12.95 $ istiyor, InstagramEngine 1.000 takipçiyi 12$’a hesabınıza yükleyiveriyor. Bir çok sosyal medya uzmanı ‘klik tarlalarından’ sahte sosyal medya takipçisi satın almanın sadece saygınlığı azalttığı değil anlamsız olduğu yönünde hem fikir. Sadece organik olarak, yaratılan içeriğe gelen ve markaya gerçekten ilgi gösteren takipçilerin satın almayı tetikleyeceğini savunuyorlar. Peki -toplama olmasına rağmen-yüksek görünen bir takipçi kitlesi gerçeklerini çekmede faydalı olablir mi?

Yüksek takipçi başlangıç için avantaj 
Popülerliğin bir mıknatıs gibi popülerliği çektiği antropologlar (insan bilimciler) tarafından biliniyor… Nesiller boyunca, kitlelerin daha yüksek statüde veya daha bilgili küçük grupları takip ettiğini, ve büyük grupların popülerliği kullandığını gözledik. Bristol Üniversitesi’nden Antropoloji Bölüm Başkanı Professor Alex Bentley The Guardian için yazdığı makalede yüksek takipçi veya beğeni rakamının avantaj olabileceği görüşünü şu sözlerle ifade ediyor: “Algısal popülerlik (gerçek olanın dışında) bazen yabancı gruplara ulaşmak için bir kısa yol olabilir, birinin takip edilecek kadar iyi olup olmadığına karar vermeyi kolaylaştırabilir. Hatta bir markanın veya kişinin gelecekteki popülariteyi hızlandırıcı bir rol oynayabilir. O yüzden basit cevapla evet, eğer sosyal medya kanallarında takipçi sayınızın artmasını istiyorsanız, yüksek sayıyla başlamanız sizin için pozitif bir giriş olabilir.” 

Bangladeş’te klik tarlaları 
Gelin bir de hesap satıcılarına kulak verelim… Üçüncü dünya bu işin kalbinin attığı yer. Ucuz iş gücü ve sürekli yaşanan iş kazalarıyla gündemden düşmeyen Bangladeş bu alanda başı çeken, popüler bir destinasyon. Öyle ki Bangladeş’in başkenti Dakka 7 milyonluk nüfusuyla ‘klik tarlası’ olarak uluslararası bir repütasyona sahip… Sent başına yarım cent ödeyerek 10 dolara 1000 gerçek takipçiyi işte buralardan satın alıyorsunuz… .Dakka merkezli sosyal medya promosyonları yapan IT World şirketi sözcüsü Shaiful Islam çalışanlara müşterilerinin sosyal medya hesaplarını manuel olarak ‘like’ etmeleri için maaş ödeyen şirketlerden sadece biri. Bu gerçek kişilerin tüm gün bilgisayarlarının başında retweet veya like etmeleri Facebook, Google ve diğerler mecraların onları yakalamalarını da zorlaştırıyor. İslam, “Bu hesaplar kesinlikle sahte değil, tamamen gerçek” diyor. 
 

ABD Dışişleri Mısır’ın gözdesi 
Yapılan bir araştırma bir çok ünlü için Dakka’nın popüler bir şehir olduğunu ortaya koymuş. Futbol yıldızı Leo Messi’nin 79 milyon Facebook beğenisi çok uzaklarda aramamak gerekiyor… 2013 yıyılında Facebook’ta 400 bin beğenisi olan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın en popüler olduğu yerin Kahire olduğunun ortaya çıkması bakanlıkta krize sebep oldu. Özel bir müfettiş denetiminin ardından bakanlığı kınayan bir rapor hazırlayan denetmenler, takipçi ve beğeni sayısını artırmak için 630 bin dolar ödendiğini ortaya çıkardı. Güçler ayrılığı dengesinin gözetildiği ve birimlerin incelikle birbirini denetlediği ülkede bu olayın ortaya çıkması oldukça büyük rahatsızlık yarattı. 

WeSellLikes.com Sözcüsü “Şirketler Facebook like’larını satın alıyorlar çünkü sosyal medya hesaplarını inceleyen potansiyel müşterilerinin 12-15 beğeni görerek onları tercih etmemesinden endişe ediyorlar” diyor. Hollywood filmleri için sosyal medya pazarlaması yapan Tony Harries ise AP’ye verdiği demeçte, bu durumu şöyle değerlendiriyor: “Müşterilerime tonlarca Twitter takipçisi, Facebook hayranı kazandırmayı tabii ki isterim ancak bunu tamamen yabancı insanları satın alarak yapmak etkili veya etik değil.”

Takipçi satın almamak için 4 neden

1- Düşük iletişim
Takipçi veya fan satın aldığınızda sizinle
ilgilenen veya etkileşime geçmek isteyen
insanları satın almazsınız. Aldığınız
bir rakamdır ve bunların çoğu sahte
hesaplardır.

2- Takipçilerinize spam içerik göndermeye başlarsınız
Bazı Twitter takipçisi satan şirketler Twitter hesabınıza
erişimi isterler ve Twitter takipçisi artırma konulu
reklam içeriğini sizin hesabınızdan takipçilerinize yollarlar.
Bu durum takipçileriniz için hoş olmayan sonuçlar
ortaya çıkarırken, sizin için de utanç kaynağı olabilir.

3- İtibar Kaybı
İnsanların büyük çoğunluğu takipçi satın almayı
etik dışı bir kavram olarak görüyor. Olduğunuzdan
daha popüler görünmeye çalışmak veya markanızı
böyle ön plana çıkarmak itibarın zedelenmesine
yol açabilir. 30 takipçiden bir gecede 30 bine
çıkmak şüphe çeker.

4- Yakalanırsınız
Sahte hesaplar tarafından takip edilen hesapları
anlamak hiç de zor sayılmaz… Hele de FakeFollower
check gibi uygulamalar yaygınlaştıkça kendi
profi liniz dışındaki kişilerin sahte olan takipçilerini
de analiz edebiliyorsunuz. İşin vahim boyutu sahte
takipçilerle uğraşırken, sosyal medya kanallarının
fi ltelerine takılıp hesabınızı askıya aldırabilirsiniz…

Klockout.com etkinliği ölçüyor
Gerçek anlamda etkinliği ölçmeyi hedefleyen girişimler de yok değil. Mesela Klout, sosyal medyada takipçi, etkileşim, paylaşım, görülme gibi tüm etkenleri kombine eden bir algoritma kullanarak etkinliği ölçüyor.

sosyal-orta.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir