Bilişim sektöründe Ar-Ge'ye 3 milyon TL'ye kadar destek

Bilişim sektörüne yönelik yapılacak Ar-Ge faaliyetleri için devlet 100 bin ile 3 milyon TL destek verecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bilişimdeki Ar-Ge faaliyetlerine orta vadede 7-8 milyar lira kaynak aktarmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



Meltem GÜNDÜZ

ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bilişim sektörüne yönelik yapılan Ar-Ge faaliyetlerine maddi destek sağlayacak yönetmelik taslağı hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Yapılacak düzenleme ile bilişim sektörüne yönelik yapılacak Ar-Ge faaliyetleri için devlet 100 bin ile 3 milyon TL destek verecek. Bakanlık, bilişim sektöründeki Ar-Ge faaliyetlerine orta vadede toplam 7-8 milyar lira kaynak aktarmayı planlıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından başlatılan bilişim sektöründe Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin yönetmelik hazırlıklarında geri sayım başladı. Edinilen bilgiye göre taslak çalışmanın Maliye Bakanlığı'ndan onay alınması halinde kamuoyu görüşlerine açılacak. Yönetmelik taslağına göre, kurumsal ve kişisel düzeyde projeler desteklenecek. Ar-Ge desteği, 100 bin TL ile 3 milyon TL arasında değişecek. Yönetmelikte genç girişimcilerin önünün açılması ve mümkün olduğu kadar çok girişimcinin veya kurumun yararlanması öngörülüyor. Yönetmelik son düzenlemelerin ardından önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek.  
 
Havacılık ve uzay sektörüne 2 milyon TL destek

Yönetmelik taslağına göre Uzay ve Havacılık sektörü başta olmak üzere, Elektronik ve Haberleşme alanındaki kişisel veya kurumsal düzeydeki girişimcilere, projelerinin yüzde 50'sinden yüzde 100'üne kadar Ar-Ge desteği sağlayacak. Elektronik ve Haberleşme alanında destek kararı alınan projelere 1 milyon TL'ye kadar, Havacılık ve Uzay alanında destek kararı alınan projelere ise 2 milyon TL'ye kadar destek verilebilecek. Desteklerden KOBİ'lerin yanı sıra yüksek öğretim kurumları ve gerçek kişiler de yararlanabilecek. Yönetmelik taslağına göre proje başvurularında, projenin içeriğinin elektronik-haberleşme ile ilgisine bakılacak. Ayrıca proje içeriğinin Ar-Ge tanımına uygunluğu, yenilikçi ve özgün yönleri, sektörün ihtiyaç duyduğu acil ve öncelikli konuları kapsaması durumu da ön yeterlilik konusunda etkili olacak.

Sektör cirosu 34 milyar dolar

Son 10 yılda lokomotif sektör haline gelen bilişim sektörünün cirosu 34 milyar doları aşarken, sektörün büyüklüğü 2,3 milyon Avro'yu buldu. Yapılan projeksiyonlara göre, 2016 yılında 3 milyarı aşkın kullanıcı ve 4,2 trilyon avroluk ekonomik hacme ulaşılmış olacak. Yetkililer sektörün desteklenmesi halinde büyümenin çok daha hızlı olacağını belirtiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bilişim sektöründeki Ar-Ge faaliyetlerine orta vadede toplam 7-8 milyar lira kaynak aktarmayı planlıyor.

Ar-ge ile ilgili yeni meslekler doğacak

Bakanlık yetkilileri, Türkiye'nin cari açığını kapatacak en önemli sektörün bilişim sektörü olduğunu belirterek, hazırlanan yönetmelik ile Türkiye'nin beyin gücü ve ihracat potansiyelinin artacağını söyledi. Genç nüfusun bilişim sektöründe yetiştirebilecek potansiyele sahip olduğunu aktaran yetkililer, " Yönetmelik taslağı ile sağlanan avantajlar ülkenin yepyeni bir yüzle uluslararası arenaya çıkmasını sağlayacak. Taslak yasalaşırsa öncelikle birçok uluslararası firma Ar-Ge merkezlerini Türkiye'ye getirecek. Bu da yeni mezun olmuş Türk gençlerinin, diğer ülkelerde yetişmiş Türk mühendisinin buralarda yer almasını sağlayacak. Türkiye'de Ar-Ge ile ilgili yepyeni meslekler doğacak. Bu merkezlerde çalışan gençler deneyim elde ettikçe kendi Ar-Ge firmalarını kurabilecek" dedi.