Bilgisayarlar 'kişisel asistan' oluyor
ABD'de yaşayan Tük bilişim uzmanı Turgut, 5 yıl içinde hayata geçirilmesi beklenen yeni teknoloji eğilimi ile bilgisayar yazılımlarının, kişiyi tanıyarak "akıllı asistanlığa" doğru uzanacağını belirtti.
Bilişim konusundaki girişimciliği ve öngörüsü ile bu alanın saygın isimleri arasında yer alan ve ABD'deki Silikon Vadisinde yaşayan Alper Turgut, mezun olduğu Bilkent Üniversitesinde açılış konuşması yapmak üzere Türkiye'ye geldi.
"Anvato" isimli yazılımı Google tarafından temmuz ayında açıklanmayan bir bedel ile satın alınan Turgut, soruları yanıtladı.
Bilgisayar yazılımlarının giderek daha akıllı olmaya başlayacağını belirten Turgut, bilgisayar yazılımcılarının üzerinde çalıştığı ve 5 yıl içinde hayata geçirilmesi beklenen yeni teknoloji eğiliminin, bilgisayar yazılımlarının kişiyi tanıyarak bir nevi 'akıllı asistanlığa' doğru uzanmasını sağlayacağını anlattı.
Turgut, "Öyle ki sizin nerede olduğunuzu ve o anda neler yaptığınızı anlayabilen 3-4 adet konusunda uzman teknolojik asistanınız olduğunu düşünün. Bu asistanlar, kiminle konuşacağınızı, nereye ne zaman gitmeniz gerektiğini ayarlayabilirler, gün içinde yapacağınız işlerin sırasını değiştirebilirler, kimlerle konuşmanızın size daha faydalı olabileceğini görebilirler, hatta sizin için bazıları araştırma bile yapabilir. Bunların hepsi yazılımla mümkün hale gelecek." dedi.
"Bilgisayarın adınıza karar verme yeteneği çok gelişecek"
Turgut, bilgisayar yazılımlarının geleceği nokta konusunda şu bilgileri paylaştı:
"Bu akıllılık giderek artmaya başlayacak. Örneğin, e-mailinize bakarak, sizin nerede ne zaman olacağınız, takviminize neyin girmesi gerektiği, o gün neler yapmanız gerektiği gibi bilgileri bilgisayarlar öğrenecek. Bilgisayarın adınıza karar verme yeteneği çok gelişecek. Aynen insan beyni gibi, özellikle mekanik konularda, bilgisayarlar sizin için karar verebilecek. Bunu göreceksiniz. Kendi kendine gidebilen sürücüsüz arabalardan tutun, yazılımların sizin için akıllıca tavsiyeler üretebilmesine kadar her tarafta akıllı yazılımları göreceksiniz. İnsanlar, günlük yaşamında mekanik, kurallara bağlı basit kararlarının çoğunu artık bilgisayar yazılımları üzerinden alabilecek. 'Dünya genelinde pek çok teknoloji firması bu konunun üzerinde çalışıyor' denilebilir. Bunun dışında tutabileceğimiz tek şey yaratıcılık gerektiren sanat."