Bilgi yarışması Hadi TV programlarına online rakip oldu
TEKNO TREND - Selenay YAĞCI
SELENAY YAĞCI
Bu sıralar saat 12:30’da hemen hemen herkesin elinde cep telefonu var. Özellikle beyaz yakalıların öğle tatillerinin yeni aktivitesi, online bilgi yarışması Hadi… Çok popüler olan bu uygulama üstelik Türk girişimcilerin ürünü…
Emre Ulusoy ve Gökhan Örün tarafından kurulan online bilgi yarışması Hadi, 3 ay gibi kısa sürede çok popüler oldu. App Store’de son 60 günün 45 gününde indirme sayılarında birinci sırada yer aldı. Her gün binlerce insanın yarıştığı uygulama, çeşitli konsept yarışmalarıyla televizyon programlarına hatta televizyona rakip olmak istiyor. Günde 45 bin kişinin indirdiği uygulama her gün binlerce kişiye gerçek para kazandırıyor. Online olarak yayınlanan yarışmanın tüm sorularını bilen, günün para ödülünü paylaşıyor. Bu kimi zaman sadece kuruş olurken, bazen de 800 liraya varabiliyor. Yarışmacıların paralarını hesaplarına almaları için ise sınır var. Kazanılan para 20 liraya ulaşınca uygulamadan banka hesaplarına çekilebiliyor. Yarışmada bir kişinin kazandığı en yüksek meblağ 830 lira oldu. Şimdiye kadar ki en büyük ödül, kurban bayramında dağıttığı 20 bin liraydı. 30 Ağustos’ta ise Turkcell’in anlık mesajlaşma uygulaması BİP sponsorluğunda 30 bin TL ödül dağıttı. Şimdiye kadar 700 bin TL’den fazla ödül dağıtan Hadi’de yarışmacıların sadece yüzde 40’ı paralarını banka hesaplarına aldı.
Bu hafta Hadi’nin kurucularından Emre Ulusoy’dan yarışmanın hikayesini dinledik. Emre Ulusoy’a göre Hadi, çok büyük potansiyeli olan bir iş. Ancak bu popülaritenin sabun köpüğü gibi sönmemesi için oldukça özverili çalıştıklarını söylüyor. Özellikle yarışmacıları kendi deyimi ile ‘Hadiciler’i dinlediklerini ve her değişiklikte Instagram hesapları üzerinden fikir aldıklarını anlatıyor. Kendilerine rakip olarak televizyonu gördüklerini ifade eden Ulusoy, “Türkiye’de en çok diziler izleniyor ve biz Hadi’nin saatini belirlerken dizilerin özetlerinin verildiği saati seçtik” diyor.
Aslında internet üzerinden canlı yayınla bilgi yarışması işinin oldukça zor ve meşakkatli olduğuna değinen Ulusoy, projelerini anlattıkları her tanıdıklarının ‘siz deli misiniz’ diye tepki verdiğini söylüyor. İlk yayın gününde 6 bin kullanıcıyla yarışmaya başladıkları, 3 günde 15 bin kişiye erişildiğini ve sonrasında altyapını çöktüğünü belirten Ulusoy, hikayenin başlangıcını şöyle anlatıyor: “Uluslararası ve çok önemli bir yabancı şirketten destek alıyorduk altyapı konusunda ve üçüncü günde sorun yaşadık. Çünkü online canlı yayında binlerce kişinin cevapları aynı anda alıp, doğru cevapları ayıklamak oldukça zorlu. Online canlı yayınlar sadece izlemeyle bile donabiliyor. Bizim işimiz iki kat zor. Ayrıca yarışmacılarımıza haksızlık da etmek istemiyoruz. Çökünce bizi Kaan Bey (Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu) aradı. Turkcell’in altyapısını kullanmayı teklif etti. Bizim yayın iki ay durdu. Temmuz ayında Turkcell’in veri merkeziyle yeniden yayına başladık. Şimdi ise aynı anda 500 bin yarışmacı sınırı geçtik.”
Sponsorluklarla güçlenecek
Hadi, bir startup’a göre çok yüksek paraların harcandığı bir girişim olarak dikkat çekiyor. Ulusoy, Hadi’nin şu ana kadar yaptığı harcamalarının yatırımcıları tarafından karşılandığını açıkladı. İlerleyen dönemlerde uygulama içi gelir modeli inşa edeceklerini de ifade eden Ulusoy, “Turkcell’in markaları Fizy, BiP, Dergilik gibi uygulamalarıyla sponsorluk modeline geçtik. Soruların ipuçlarını uygulamalara gizledik ve o günün uygulaması app store’da ilk üçe girdi. Bu aydan itibaren başka büyük firmalarda da görüşüyoruz” diyor.
Chatbotları saf dışı etti
Uygulamanın fikir babası Oscar ödüllü prodüktör Nick Reed’in aynı zamanda en önemli yatırımcılarından olduğunu Ulusoy, yurtdışına açılma planları kapsamında yılsonuna kadar en az bir ülkeye girmek istediklerini ve bu ülkeler arasında Fransa, Brezilya, Ukrayna, Almanya olabileceğini belirtiyor. Yarışmalarda hata oranlarının 1-4 arasına kadar indirdiklerini anlatan Ulusoy, yarışmacıların çok merak ettiği sorulara ise şöyle yanıtlar verdi: “Birincisi asla torpil yok. Cevapları sadece hazırlayan arkadaşlarımız biliyor, ekipte oynamak da yasak. Annemle babama bile sorular hakkında birşey söylemiyorum. Daha çok para isteyenler var. Ama zor soru istemiyorlar. Biz bunun ayarını elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Zor soru günü formatını bu yüzden çıkardık. Birkaç format daha planımız var. Kazanan hepsini alsın gibi formatlar düşünüyoruz. Tek kişi kalana kadar soru sormaya devam edeceğiz.” Chatbotlara karşı önlemlerini aldıklarını açıklayan Ulusoy, “Gerçek anlamda çeşitli uygulamalarla saldırıları sıfıra indirdik” diyor.
Hadi nedir?
Hadi, internet üzerinden canlı yayınlanan, sunucunun sorularını sunduğu gerçek para ödüllü bilgi yarışması mobil uygulaması… Hadi yarışmaları 12 ya da 15 sorudan oluşuyor. Tamamı genel kültür sorularından oluşan yarışmaların yanı sıra müzik, sinema, spor konseptli dikey yarışmalar da düzenliyor. En son resimli yarışma konsepti eklendi. Hergün 20:30’da ve hafta içleri 12:30’da canlı yayınlanıyor. Sunucuları ise Merve Toy ve Müge Boz….
50 bin TL büyük ödül rekor kırdı
• Üye sayısı 3,5 milyonu aştı.
• 20 kişilik ekip çalışıyor.
• 30 Ağustos’ta 580 bin kişi yarıştı
• 30 Eylül’de Paycell sponsorluğunda 50 bin TL büyük ödül verecekti. 600 binden fazla kişi yarışmaya katılarak yeni rekor kırdı. Altyapısal sorunlar nedeniyle yarışma ileri bir tarihe ertelendi ve ödül de 60 liraya ulaştı.
• Yılbaşına özel format planlıyor. 31 Aralık’ta aynı anda 1 milyon kişi ile yarışmayı hedefl iyor.