Bağlantı ekonomisi 90 trilyon $'a ulaşacak
The Economist Intelligence Unit ve yazılım şirketi SAP’nin hazırladığı, bağlantı ekonomisinin geleceğini araştıran bir rapora göre, bağlantı ekonomisi önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde 90 trilyon dolarlık bir hacim yaratacak
DIŞ HABERLER
Geleceği bir bulut şirketi olarak karşılayan, kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, dijital bağlantı ekonomisinin yarınını öngören araştırmasını yayımladı. Bireylerin, cihazların ve kurumların sürekli bağlantılı olarak her an gerçek zamanlı iletişim halinde yaşadığı çağımızda ortaya çıkan ekonomik değeri tarif eden bağlantı ekonomisi, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın gayrisafi hasılasını en az iki katına çıkaracak potansiyele sahip. The Economist’in SAP sponsorluğunda hazırladığı rapor, hiperbağlantılı ekonominin iş dünyasında yaratacağı dönüşümün ipuçlarını veriyor. Öngörülere göre dijital bağlantılı kurumların ve bireylerin hayat vereceği ekonomi 2020 yılında toplam 90 trilyon dolarlık bir hacme erişecek.
2020’de 26 milyar bağlantılı makine
Bağlantı ekonomisinde sadece kurumların ve bireylerin değil, cihazların ve makinelerin de gerçek zamanlı ve yoğun bir veri akışıyla sürekli iletişim halinde çalışacağı öngörülüyor. Nesnelerin interneti (internet of things) kavramının temelini oluşturan bağlantılı makinelerin, 10 yıl içinde 30 kat büyüyerek 2009’da 900 milyon adetten 2020’de 26 milyar adede erişeceği tahmin ediliyor. Sadece birbirine bağlı makinelerin 2020’de 1,9 trilyon dolarlık bir global gelir fırsatı yaratması bekleniyor.
Şirketlerin yüzde 86’sından bulut bilişime yatırım
Oxford Economics ile SAP’nin anket araştırmasında bulut bilişim, bağlantı ekonomisine ivme katan en önemli aktör olarak belirlendi. Dünya çapında kurumlar, bulut bilişimi ve mobil çözümleri benimseyerek müşterileriyle ve iş ortaklarıyla iletişimlerini güçlendirebiliyor. Ankete göre şirketlerin mobil bulut stratejisini benimsemelerinin temel sebepleri %31 ile müşterilerle etkileşim fırsatı, %23 ile verimliliği artırmak ve %14 ile elektronik ortamda etkileşim ve iş yapma imkanı olarak sıralanıyor.
İşletmelerin %46’sı yeni yatırım ve donanım satın alırken bulutu öncelikli görüyor. Bulut yatırımlarında söz sahibi olan şirket yöneticilerinin tamamı gelecek iki yıl içinde bulut yatırımlarını artıracağını söylüyor. Şirketlerin %86’sı ise bulut yatırımı için gelecek iki yıllık süreçte harekete geçeceğini açıklıyor. Teknoloji liderlerinin %44’ü bulut tabanlı iş ağlarında (business network) yeni iş fırsatlarına erişimin karar aşamasında önem taşıdığını dile getiriyor.
Kurumlardaki atıl veri bulut bilişimle güce dönüşecek
SAP Teknolojiden Sorumlu Global Başkanı Irfan Khan, “İnsanların, cihazların ve kurumların birbiriyle sürekli bağlantılı olduğu bir çağda yaşıyoruz. Dünyada 15 milyar mobil cihaz bireyleri her an birbirine bağlayarak bilgiye erişim, paylaşım ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştiriyor.
İnsanlarla birlikte makineleri de iletişime geçiren bir altyapı ile hem iş hem de evde dijital bağlantılı bir ekonomiye hayat veriyoruz. Bu iletişim ağı sayesinde her 18 ayda bir dünya üzerinde üretilen veri ikiye katlanıyor. Her gün üretilen bu astronomik veri, analiz edilip anlamlandırıldığında kurumlar için 360 derecelik bir bakış açısına erişim sunuyor. Bağlantı ekonomisinde kurumlar, bilgiyi biriktirmek değil, akıllı şekilde işlemek zorunda. Gartner’ın araştırmalarına göre günümüzde kurumların topladığı bilginin %80’i atıl şekilde saklanıyor. Bu atıl veriyi bağlantı ekonomisine ivme katacak bir güce dönüştürmek mümkün. SAP araştırmalarına göre öngörüye dayalı iş analitiğine yatırım, kurumların %60’ı için öncelik taşıyor. Ayrıca şirketlerin üçte ikisi önümüzdeki beş yıl içinde iş analitiğine yatırım kararı aldığını bildiriyor.” diye konuştu.
Bulut bilişim tedarik zincirini birleştiriyor
Bağlantı ekonomisi SAP Türkiye, Teknoloji ve Inovasyon’dan sorumlu Satış Destek Direktörü Ahmet Engin Tekin’in ifadeleriyle en basit haliyle iş dünyasında tedarik zincirindeki farklı noktaların birleştirilmesi felsefesi üzerine inşa ediliyor ve kurumların ortak bir iş ağı üzerinde sürekli iletişim halinde çalışabilmesini sağlıyor. Burada iş ağından kastedilen, belirli bir iş koluna ait dünyanın farklı noktalarındaki alıcı ve satıcı kurumların dijital ortamda bir araya gelmesi.
Büyük veri sağlıkta maliyetleri 450 milyar dolar düşürecek
CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, büyük verinin iş dünyasında geldiği son nokta ve yakın gelecek trendleri hakkında bilgi verdi. Üretimden sağlık ve finansa kadar farklı sektörlerin büyük veri kullanımına ilişkin örnekler veren Esen, “Sağlık sektöründeki maliyetleri 450 milyar dolar düşürme potansiyeli bulunan büyük verinin önümüzdeki beş yılda bireysel bankacılıkta sağlayacağı gelirlerin ise 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor” dedi. Esen, “Büyük veri nedir” döneminin kapandığını ve “Büyük veri ile neler yapabilirim” sorusunun yanıtlarının aranacağı yeni bir dönem başladığına dikkat çekti.