AssisTT'ten, Arap ülkeleri için Güneydoğu'da çağrı merkezi

Türk Telekom'a hizmet vermek için kurulan çağrı merkezi AssisTT, yurtdışında da çağrı merkezi hizmeti vermeye hazırlanıyor. Şirket Arap ülkeleri için çağrı merkezini Arapça bilen nüfusun olduğu Güneydoğu kentlerinde kuracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Mehmet FİLOĞLU

İSTANBUL - Türk Telekom'a hizmet vermek üzere Kasım 2007'de kurulan çağrı merkezi AssisTT, geçen süre içinde özellikle şirket dışı hizmetlerde büyürken, yurtdışında çağrı merkezi hizmeti vermeye hazırlanıyor. AssisTT, yurtdışında çağrı merkezleri işleterek, İngilizce, İtalyanca, Fransızca ve Rusça konuşulan ülkelere hizmet vermeyi planlıyor. Şirket, Arapça hizmetini ise yurtiçinden vermeyi planlıyor. Bunun için Güneydoğu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde anadili Arapça olan nüfustan yararlanmak isteyen firma, Mardin ve Hatay'da yatırım için son aşamaya geldi. Yurtdışı yatırımları ise Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa'da yapılacak. Uluslararası çağrı merkezi işletmeciliğini öğrenmek üzere Hindistan'a giden AssisTT'in Genel Müdürü Adil Zembat, "Hindistan ve Filipinler gibi ülkelere rakip olmak istiyoruz. Beş yıllık planlarımızda yurtdışı önemli bir yer tutacak. 2017'de milyar dolarlık bir şirket oluruz" diye konuştu.

Yıllık çağrı 200 milyon

Şirketin istihdamının 7 bin 500 olduğunu belirten Zembat "Yeni yatırımlarla çalışan sayımız önümüzdeki ay 8 bin 500'e ulaşır. 5 yılda ise 15 bine ulaşmayı hedefliyoruz. 2008'de sadece Ankara ve İstanbul'daydık. Şimdi 10 ilde 15 lokasyonda bulunuyoruz. Türkiye'de en çok çağrı karşılayan şirketiyiz. Yıllık 200 milyonun üzerinde bir çağrı sayısına ulaştık. Turkcell'in çağrı merkezi firması Global Bilgi ile birlikte en büyük iki çağrı merkezi firmasından biriyiz. Onlar ciro ve çalışan sayısı olarak bizden daha büyükler. Biz de çağrı cevaplamada öndeyiz. Bir de kurum dışı (outsource) diye bir kategori var. bağlı bulunduğunuz grubun dışındaki şirketlere verilen hizmetler dikkate alınıyor bu kategoride. Burada biz açık ara öndeyiz. Bizde bu oran yüzde 50'ye ulaştı. Bu dünya trendlerini de aştı. Dünyada 35-40 civarında outsource oranı. Dünyada bu oranın 6 yıl içinde yüzde 10 kendi grupları gerisinin ise outsource olacağı tahmin ediliyor. Biz buna dünyadan bir iki sene önce ulaşırız."

Grup dışında başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ağırlıklı olarak kamu kurumlarına hizmet verdiklerini aktaran Zembat, son yıllarda önemli bir hareketlilik olmasına rağmen kamunun halen toplam çağrı merkezi pazarında küçük bir yer kapladığını kaydetti. Gelişmiş ülkelerde kamunun payının yüzde 10'larda olduğu bilgisini veren Zembat, "Biz de ise yüzde 1.5 düzeyinde. Son 3-4 senede bu noktaya geldiler. Daha önce yüzdelerle ifade bile edilemiyordu. Kamunun on misli büyüme potansiyeli var" diye konuştu.

'Yurtdışına açılmaya mecburuz'

[PAGE]

'Yurtdışına açılmaya mecburuz'

Sektörün gelişmesi için yurtdışına açılması, bunun  çin de İngilizce bilen elemanlara ihtiyaç olduğunu dile getiren Zembat, "Türkiye'de lisan sıkıntısı çok büyük. Yabancı dil bilenlerin sayıları az ve çok yüksek paralara çalışıyorlar. Hindistan'da akıcı İngilizce konuşan bir çağrı merkezi çalışanı 100 dolara çalışabiliyor. Bizde 100 dolar sadece yemek masrafıdır. Bu yüzden yurt dışına gitmeye mecburuz. Hükümetin lisan öğretmeye yönelik alması gereken tedbirler var" dedi.

Asla OSB'ye gitmeyeceğiz

OSB'lerde çağrı merkezi kurulmasına karşı çıkan Zembat, şunları söyledi: "Asla OSB'de hizmet vermeyeceğiz. Şehirlerin merkezindeyiz. Türk Telekom'un her yerde binası var. Onları iyi kullanıyoruz.
Personel çarşıda yürüyerek işe geliyor. Böylece işçi psikolojisine girmiyor. Sosyal tesisleri de var. Bu yüzden daha fazla tercih ediliyoruz. Biz bir şehre girdiğimiz zaman diğer firmalar eleman bulmakta zorlanıyorlar. Diğeri 1 lira verirken biz 70 kuruş veriyorsak bizi tercih ediyorlar. Çünkü biz beyaz yakalı kimliğini hissettiriyoruz."

Yabancılar Alo 182'yi inceliyorlar

Sağlık Bakanlığı ve AssisTT'in ortaklaşa geliştirdiği, tüm Türkiye'deki hastanelerden telefonla randevu almayı  sağlayan 'Alo 182' projesi dünyada da yankı bulmuş. Adil Zembat, tüm ülkeyi kapsayan bu projenin dünyada örneği olmadığını söyleyerek, "Bu çok da ilgi uyandırdı. En az 7-8 ülkeden gelip sistemi incelediler. Bunun lansmanı daha yapılmadı ama her gün 100 binlerin üzerinde çağrı alıyor" dedi.

'Makine insanı yenemeyecek'

Çağrı merkezlerinde özellikle ABD'de bir dönem makine agent kullanımının aşırı yaygınlaştığını kaydeden Zembat, son dönemde yapılan araştırmaların insanların makinelerle konuşmaktan aşırı rahatsız olduğunu gösterdiğini söyledi. İnsanların bir şirketi aradığında karşısında canlı insan sesi duymak istediğini belirten Zembat, bu yüzden gelişen teknolojinin sektörün istihdam olanağı ortadan kaldırmayacağını düşünüyor.