2013'te yüksek vitesli bir oyun oynanmayacak

Geride bıraktığımız yılı, sektörü nasıl bir yılın beklediğini, Apple ve Adobe distribütörlüklerini ve kanal yapılarının geleceğini Index Grup CEO'su Erol Bilecik ile konuştuk.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Ali KARAKAYA
 
İSTANBUL - 1986 yılında İTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olan, ardından 2 yıl süre ile Nixdorf Computer'da Sistem Analisti olarak çalışan Erol Bilecik'in kurucu ortağı ve genel müdürü olduğu Index Bilgisayar, aradan geçen 24 yılın ardından, 2015 için belirlediği 2 milyar dolarlık ciro hedefini tutturabilmek için emin adımlarla yoluna devam ediyor.
 
Erol Bilecik, 2012 yılını müthiş bir devinimin, değişimin yaşandığı ve yeni normallerin su yüzüne çıktığı bir yıl olarak değerlendiriyor. Finansal açıdan ise 2012 yılının, uzmanların tahmin ettikleri gibi, büyümenin çok fazla olmadığı bir yıl olarak geride kaldığını belirtiyor. Index Grup olarak da, sektörün paralelinde bir yıl geçirdiklerini söyleyen Bilecik şöyle devam ediyor: "Bu durumu sektör olarak olumsuz bir yıl şeklinde değerlendirmemek gerektiğini düşünüyorum. 2012, Türkiye'nin toplam ekonomisine baktığımız zaman da, bireysel tüketicinin satın almada vites düşürdüğü bir yıl oldu."
 
Bilişim sektörü özelinde ise, geçtiğimiz yıl tüketicilerin satın alma kararlarını verirken akıllı telefon, tablet ve bilgisayar arasında seçim yapmakta zorlandıkları bir yıl olarak değerlendiren Index Grup CEO'su, akıllı telefonların bu yarışı biraz daha önde bitirdiğini ve 2012'de akıllı telefon penetrasyonunun yaygınlaştığını gözlemlediklerini söyleyerek, "Buna ek olarak geçtiğimiz yıl tüketicilerin Windows 8'i keyifle beklediklerini düşünüyorum. Windows 8'in dokunmatik ekranlı cihazları ön plana çıkarması, buna karşın pazarda dokunmatik ekranlı Windows 8'li bilgisayarların yetersizliği, bu bekleyişin en önemli nedenlerinden. Bütün bu bileşenlerin toplamına bakıldığı zaman, sektör içerisinde gözle görülür bir büyüme olduğunu söyleyemeyeceğimiz bir yılı geride bıraktık diyebilirim" şeklinde konuşuyor.
 
Türkiye Apple'ın radarında
 
Erol Bilecik, Apple'ın Türkiye'de artık tüzel bir kişiliğe  bürünmüş, Türkiye'nin ise toplam teknoloji endüstrisi içerisinde Apple'ın radarına girmiş olmasının ve toplam büyümeyi etkileyecek bir faktör olarak algılanmasının Türkiye için büyük bir şans olduğu fikrinde: "Apple'ın Türkiye'deki yapılanmasını tamamlamış olması ve yeni bir yapı ile ortaya çıkması, Avrupa'daki en tepe Apple yöneticilerinin Türkiye'ye çok sık gelmelerini de beraberinde getiriyor. Bunun önemli yansımalarından birisi de Apple'ın ürün tedarikinin artacak olması olarak göreceğimizi düşünüyoruz, bu yönde işaretler alıyoruz."
 
24 yıldır değişmeyen ilke!
 
Erol Bilecik, Index Grup olarak 24 yıl önce kendilerine makro anlamda bir vizyon belirlediklerini söyleyerek, "Kurulduğumuz gün itibari ile bir vizyonumuz bulunuyor: Tek merkezden ürün tedariki yapmak ve kanallarımız vasıtasıyla bu ürünleri son tüketiciye ulaştırmak. Biz bu vizyonumuzu, ilk kurulduğumuz günkü, saatteki gibi koruyoruz ve bu vizyonun dışına çıkmak gibi bir girişimimiz hiç olmadı" diyor ve devam ediyor: "İlk gün itibari ile hiç taviz vermediğimiz bir kırmızı çizgimiz var: Kendi iş ortağınızla rekabet etmeyeceksiniz. Siz, iş ortağınızın ya tamamlayıcısısınız ya da karşısındasınız. Tek sihirli formülümüz bu ve bu kırmızı hattımız bizi doğru yolumuzdan hiç ayırmadı."
 
2013'te yüksek vitesli bir oyun oynanmayacak!
 
Bilecik, 2013 yılının sektör için değil ancak kendileri için 2012'den farklı bir yıl olacağını tahmin ediyor. "Ekonomi yönetimi, 2013 yılında Türkiye'nin yıllık büyümesinin yüzde 4 civarında, enflasyonun ise yüzde 5 veya altında olacağını tahmin ediyor. Doğal olarak çok yüksek vitesli bir oyun oynanmayacak gibi görünüyor. Bunda, 2012'deki soru işaretleri bir miktar dağılmış olmasının, tabletlerin biraz daha ön plana çıkmış olmasının ve Windows 8'in kendi içinde olgun satın alma kimliğine ulaşmış olmasının etkili olacağı kanaatindeyim."
 
Index Bilgisayar içinse 2013, sektörde faaliyet gösteren diğer firmalara göre biraz daha farklı geçecek gibi görünüyor. Bunun en önemli nedenleri ise Index'in Apple'ın eş distribütörü olması ve Adobe'nin distribütörlüğünü alması. Apple distribütörlüğünün 2013 içerisinde kendilerine önemli bir avantaj sunacağını söyleyen Bilecik, buna ek olarak Adobe ürünlerinin de performanslarını olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor: "Tüketicinin her iki ürün grubuna da olumlu baktığını düşünürsek, bu yılın Index için daha olumlu geçeceğini öngörüyoruz."