“20 bin siber güvenlikçiye ihtiyaç var”
BUSİAD’da düzenlenen “Siber Güvenlik Paneli’nde konuşan Prof. Dr. İbrahim Soğukpınar, Türkiye’nin 20 bin profesyonel siber güvenlikçiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.
BURSA (DÜNYA) - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) bünyesinde oluşturulan Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu, Bursa’da bu konuda zihinsel alt yapı oluşturabilmek için planladığı etkinlikler dizisine dün BUSİAD Evi’nde düzenlenen “Siber Güvenlik Paneli”yle başladı.
Panelin moderatörlüğünü üstlenen BUSİAD Üyesi ve Dijital Dönüşüm Platformu Koordinatörü Tuncer Hatunoğlu, altyapı sorunlarını çözmeden bina inşa edilmeye çalışıldığını belirterek, “Böyle yapılırsa bina çöker” dedi. Hatunoğlu, Platform olarak çalışmalarına devam edeceklerini de kaydederek, dijital dönüşümün olmazsa olmazı siber güvenlikle işe başladıklarını söyledi.
Panel’de konuşan Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Soğukpınar, gelecekte, bilişim teknolojileri, biyo teknolojiler ve nano teknolojilerin, hayatımıza yön vereceğini söyledi. Prof. Dr. Soğukpınar, konuşmasında gelecekte yaşanacak gelişmeler hakkında öngörüleri de sıraladıktan sonra, insanlar ve robotlar arasındaki mücadeleyi robotların kazanmasının beklendiğini ifade etti.
Soğukpınar, endüstri 4.0 ve dijital dönüşümle hedeflenenin, yaşlanan nüfusa çözüm, sanal dünya ile gerçek dünya bütünleşmesi, nesnelerin internetini toplum çıkarına kullanmak ve çevre kirliliğine çözüm olarak sıraladı. Siber uzaydan insanların, güvenlik, güvenirlilik, gizlilik ve kullanılabilirlik beklentisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Soğukpınar, burada tehditler ve risklerin devreye girdiğini söyledi. Soğukpınar, doğruluğun, gizliliğin, erişilebilirliğin yok edilebildiğini, sistemlerin devre dışı kaldığını, maddi kayıpların, zaman kayıplarının, can kaybının ve itibar kaybının yaşanabildiğini söyledi. Soğukpınar Siber güvenlikle ilgili olarak ise şunları kaydetti:
“Hükümetler ya da endüstriyel casuslar veya teröristler değil hackerlar da siber güvenlik tehdit unsuru. Bu insanların temel özelliği inatçı olmaları ve otoriteye karşı olmalarıdır. Bu özelliklerini bilerek kendi zayıf ya da güçlü yönlerimizi belirlemeliyiz. Güvenli bir ekosistem yaratmak için uluslararası bir çaba içinde olmalıyız. Atatürk’ün hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır sözünü siber güvenlikte de uygulamalıyız. Hackerlarla baş edecek eğitimleri vermeliyiz. Siber okur yazarlık, ara eleman ve profesyonel siber güvenlikçi yetiştirmeye önem vermeliyiz. Üniversitelerde lisans düzeyinde siber güvenlikle ilgili bölümler olmalı. Türkiye’nin en az 20 bin siber güvenlikçiye ihtiyacı vardır.”