16 büyükşehirde Bilim ve Teknoloji Merkezleri kurulacak

Bakan Ergün, bu ayın sonunda veya nisan başında bütün büyükşehir belediye başkanlarıyla toplantı yapacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu ayın sonunda veya nisan başında bütün büyükşehir belediye başkanlarıyla toplantı yapacaklarını ve 16 büyükşehirde birden Bilim ve Teknoloji Merkezleri'nin kuruluşunu gerçekleştireceklerini belirtti.

Bakan Ergün, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Görükle Yerleşkesi'ndeki ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde düzenlenen "Bilim ve Teknoloji Haftası Etkinliği"nde yaptığı konuşmada, artık hedeflerinin, teknolojiyi başka ülkelerden transfer eden değil, teknolojiyi üreten ve başka ülkelere, toplumlara da ihraç eden bir ülke haline gelmek olduğunu söyledi.

Bilim ve Teknoloji Merkezleri'nin çok önemli olduğuna dikkati çeken Ergün, bu merkezleri 81 vilayette kurma kararını iki ay önce, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nda aldıklarını anımsattı.
Ergün, şimdi bu merkezleri kurma aşamasına geldiklerini ifade ederek, "Bu ayın sonunda veya nisan başında bütün büyükşehir belediye başkanlarımızla bir toplantı yapacağız ve 16 büyükşehirde birden Bilim ve Teknoloji Merkezlerinin kuruluşunu gerçekleştireceğiz. Hızlı bir şekilde, öyle çağrı esaslı projeler şunlar bunlar, böyle değil" dedi.

Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu, bu nedenle projeyi hızlı bir şekilde hayata geçireceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Paramız var Allah'a şükür. Ne kadar? 1 milyar, 1 milyar dolarsa 1 milyar dolar. Var 1 milyar dolarımız. Eskiden 1 milyar dolar, 9, 10 sene evvel büyük paraydı. Hükümete ilk geldiğimizde 2003-2004 yılında 1 milyar dolar manşet oluyordu, ulusal gazetelerde. IMF ile Stand-By anlaşmaları vardı o zaman. '1 milyar doları serbest bıraktı IMF' diye. Yani 'Türkiye'ye 1 milyar dolar IMF'den para girecek' diye herkes seviniyordu. Şimdi borsa yükselir, şu olur, bu olur, iyimser bir hava doğuyordu birden. 1 milyar doları ihtiyaç vardı çünkü. Çok önemli paraydı 1 milyar dolar. Bugün 1 milyar dolar Türkiye'nin hayır hasenatı. Gerçekten. Sağda solda, garibe gurabaya, ihtiyacı olana, zorda kalana Türkiye'nin hayrı hasenatı 1 milyar dolar bugün. Buna sivil toplum, özel sektörün de hayrı hasenatını eklediğinizde uluslararası alanda, çok daha büyük rakamlara tekabül ediyor. Onun için Bilim Teknoloji Merkezleri için 1 milyar dolar mı harcayacağız? Harcarız."