130 ülkeden, 2 bin 800 işadamı Ticaret Köprüsü'nde buluşuyor
TUSKON'un Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü toplantısı başlıyor. 130 ülkeden bin 300 yabancı iş insanı geliyor. Her bir iş insanı ortala 18 görüşme yapacak. Program kapsamında toplam 20 bin görüşme yapılacak. Yabancı heyetler 58 ile gidecek.
Yener KARADENİZ
İSTANBUL - Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 etkinliği başladı. Programa 130 ülkeden bin 300'ü yabancı toplam 2 bin 800 iş insanı katılacak. 20 bin iş görüşmesi yapılacak. Her bir iş insanının yapacağı görüşme sayısı ortalama 18'e ulaşıyor.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON), Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle düzenlediği inşaat, inşaat malzemeleri, mobilya ve ilgili makinelere yönelik ‘Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 etkinliği başladı. TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı yapan ve onlarca ülkenin iş dünyasını buluşturan, aralarında köprü kuran geleneksel etkinlikte binlerce iş görüşmesi yapılacağını söyledi. Meral, "130 ülkeden toplam 2 bin 800 iş insanı katılacak. Program 19 - 20 Haziran tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. TUSKON sistemi üzerinden gerçekleşen randevulaşmalara göre her bir konuk işadamı ortalama 18 görüşme yapıyor, toplamda 20 bin görüşme gerçekleşecek. Bu, tek çatı altında dünyanın en büyük eşleştirme toplantılarından bir tanesi. Konuklar, iş konuştukları işadamlarımız tarafından evlerinde de ağırlanabiliyor. Böylece kültürümüzü, konukseverliğimizi de görmüş oluyorlar. Birçok işadamı daha sonradan turistik amaçla da geliyor. Biz her yıl farklı kimseler gelsin diye farklı isimleri tercih ediyoruz. Katılmayan ülkeleri programı almaya gayret ediyoruz. Bu yıl Yeşil Burun Adaları'ndan, Cape Verde'den bile katılımcılar geliyor" diye konuştu.
Bin tercüman ayarlandı
TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral'in verdiği bilgiye göre toplantılarda bin tercüman görev alacak. 30 dilde tercüme yapılacak. Bu diller arasında Urduca, Bahaice bile var. Katılımcılar, açılıştan sonra önce masa başı görüşmeler yapacak, izleyen günlerde iş yeri ziyaretleri yapılacak. Arkasından bağlantı ve ilgilere göre 58 ile heyetler halinde gidilecek. Rıza Nur Meral, şöyle konuştu:
"Bizim işadamımız, sanayicimiz iş yerini göstermekten kaçınmıyor. Sanayi casusluğu korkusu duymuyor. Türkiye'nin üretim gücü bu ziyaretlerde konuk işadamlarının dikkatini çekiyor. Türk işadamları kıskanç değil. Başka ülkelerde sanayi casusluğu var diye kimse tesisini açmaz. Türkiye böyle değil, paylaşımcı. Bu şekilde kazanıyoruz. İnsanlar buradan Türkiye hayranı ve Türk dostu olarak hafta sonu ayrılıyor. Bundan sonra 'Yüzde 5 pahalı da olsa Türkiye’den alırız' diyorlar. Afrika tarafında büyük iş potansiyeli var. Ortadoğu, Suudi Arabistan’da 250 bin konutluk proje gündemde. Fas’ta Endonezya’da, Güney Amerika’nın genelinde böyle bir ihtiyaç var. Türklerin bu konudaki başarıları dünya tarafından takip ediliyor ve 'Gelin bize de yapın' diyorlar. Onun için inşaat sektörünü önemli alanlardan biri olarak belirledik. İnşaatla ilgili ortaklıklar için gelenler de var. Bu konularda güzel bir birikim var, bunları almaya geliyorlar. Gelenler alım heyeti ve yüzde 99’u mal almaya geliyor. Ama biz buraya bir de ortaklık boyutunu ekliyor ve isterseniz bu ürünleri sizin ülkenizde de üretebiliriz diyoruz" dedi.
Bu yıl gelenlerin 600'ü (toplam yabancı katılımcıların yüzde 43'ü) Afrika ülkelerinden. 170 katılımcı Asya Pasifik ülkelerinden gelecek. Dünyanın her tarafından katılım var. ABD'den 11 firma, Almanya'dan 4, Fransa'dan 14 firma geliyor. Rusya'dan da büyük katılım var. Bu ülkeden 30 firma temsilcisi buluşmaya geliyor.
Yılda iki kez yapılıyor
Meral, Ticaret Köprüsü toplantılarının yeni formatı hakkında da şu bilgileri verdi:
"Ticaret Köprüsü eskiden yılda bir kez yapılırdı. Bir seferde binden fazla işadamını ağırlıyoruz. Gelenler çok etkileniyor. Türkiye’nin imajı oluştu. Sonra işin veriminin artması için sektörel olarak yılda iki kere yapmaya başladık. Yılın ilk yarısı ve ikinci yarısında (Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim) sektörlere ayırdık. Daha önce gıda ve tarım endüstrisi alanında yaptık. İnşaatı sonra tekstili, yaptık şimdi inşaatın ikincisini yapacağız. İnşaatın kendisi malzemesi makinesi ve mobilya var içinde. Biz TUSKON olarak ticaret heyetleri konusunda çok etkiniz. Yılda 400 civarında yurtdışına heyet gönderip 500 civarında da heyet ağılıyoruz. Bu yılda 900 heyet ediyor. Dünyanın her yerinden insan geliyor. 100 ülkeye gidiliyor ve 130 ülke ağırlanıyor. Yılın her hangi bir gününde 12 ülkede 15 heyetimiz olabiliyor. İnsanlar sürekli bir etkileşim içindeler. Fikir alışverişi oluyor. Bunlar daha sonra işe dönüşüyor."
Osmanbey'in en önemli müşterisi Afrikalılar
Rıza Nur Meral, TUSKON'un Afrika faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:
"Biz Afrika ile ilk kez 2006’da program yapmıştık. 31 ülkeden 450 işadamı gelmişti. O güne kadar Afrika’yı kimse bilmiyordu. Üzerinden 7 yıl geçti şu anda Türkiye’yi çok iyi tanıyorlar. 2.5 milyar dolar ihracatımız vardı, şimdi 13 milyar dolara çıktı. Bu TUSKON’un ölçülebilir bir katkısı. Bizim dışımızda oraya fazla odaklana olmadı. Bu çalışmaların bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Afrika'da çok büyük iş imkanları var. Konut açığı var. İnşaat işleri büyük pazar. Türk işadamları kıtanın birçok ülkesinde önemli yatırım yaptılar, yapıyorlar. Türkiye'nin geniş tanıtımı sayesinde Osmanbey'in en önemli müşterisi Afrikalı alıcılar oldu."