'Dijital oyunda pazar hacmi 5 yılda 1 milyar TL'ye çıkacak'

Rekabetin gittikçe yoğunlaştığı Türkiye dijital oyun sektöründe, oyuncu sayısı 20 milyona ulaşırken, pazar hacminin gerekli koşullar oluştuğu takdirde 5 yıl içinde 1 milyar TL düzeyine çıkması öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Yerli şirketlerin 200 milyon dolar düzeyinde tahmin ettiği Türkiye dijital oyun pazarının 5 yıl içinde 1 milyar TL düzeyinde bir hacme ulaşacağı öngörülüyor, küresel araştırma şirketi Newzoo'nun araştırmasına göre pazar hacmi  bu yıl ikiye katlanacak. Şirkete göre Türk internet kullanıcılarının bilgisayar oyunlarına harcadığı para 400 ila 500 milyon doları bulacak. Araştırmaya göre Türkiye'de sosyal ağ ve DVO (devasa online) oyunları son derece popüler ve harcanan toplam paranın yüzde 30'u ve oyunlara harcanan sürenin yüzde 40'ı bu tip oyunlara gidiyor. Oyun oynama yaşı giderek küçülüyor, yani 7'den 70'e oyun oynanıyor. Sektör temsilcilerine göre Türkiye'de de oyun sektörü çok hızlı büyümeye geçti, rekabet kızıştı.
Dünyada ilk olan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı 61'nci federasyon olarak kuruldu. Yerli şirketler pazarı büyütmek ve daha çok pay almak için TÜDOF desteğiyle "Yerli Oyun Platformu" kuruyor. 900 milyon dolar gibi yüksek cirolara ulaşan Güney Koreli şirketler ve ABD'liler Türkiye pazarına giriyor. Koreli Joy Game pazarda. ABD firması Riot Games direkt ofis açtı.

Türkiye'de 20 milyon aktif oyuncu

Türkiye'de 20 milyon aktif oyuncu var. Dünyada bu rakam 1 milyar. Firma büyüklükleri henüz küçük ancak çok hızlı gelişme sözkonusu. TÜDOF başkanı Mevlüt Dinç, "Oyuncu sayısıyla çok yüksek noktadayız ama yabancı içerik tüketiyoruz" diyerek yerli içerik üretmenin önemine dikkat çekiyor. Dinç, Güney Kore'de tüketilen oyunların yüzde 95'inin yerli içeriğe sahip bulunduğunu, Türkiye'de bunun tam tersi olduğunu belirtiyor ve "Eğer Türkiye gerekli aksiyonları alırsa oyun sektörü 5 yıl gibi bir süreçte 1 milyar liralık bir hacme ulaşır" diyor. Dinç, "10-15 yıl içerisinde dijital oyun olimpiyatları gerçekleşir, olimpiyatları Türkiye'den başlatalım" diye ekliyor.
Dünya'da online oyun sektörü hızlı bir büyüme sürecine geçti. League of Legends oyunları, dünyanın en büyük oyunu. Angry Birds oyunu dünyada 300 milyondan fazla kişi tarafından internetten indirildi. Facebook eskiden sosyal bir ağ idi, şimdi facebook'u kuranlar bile şaşırmış durumda çünkü facebookta yüzde 80 oyun oynanıyor.  Şu an dünyanın üçüncü büyük sosyal oyun şirketi Peak Games, sosyal oyun pazarına yaklaşık 1.5 yıl önce girdi. Bugüne dek yabancı risk sermayesi şirketlerinden yaklaşık 20 milyon dolar yatırım alan Peak Games oyunları, Facebook üzerinden 32 milyon aylık ve 10.3 milyon günlük aktif kullanıcıya ulaşıyor. Sobee Studios, Kasım 2000'de kuruldu. Mart 2009'dan bu yana Türk Telekom iştiraki olarak faaliyet gösteriyor. PC platformunda çalışan çok oyunculu online oyunlar geliştiriyor. Facebook, Tabet ve Mobil platformlar için de yoğun bir çalışma içinde ve yakında bu platformlarda oynanacak oyunlarını piyasa sürmeye hazırlanıyor. 

1 milyon evde oyun konsolu var

Türkiye'de çevrimiçi oyunlar konsol pazarına göre çok daha hızla büyüyor. Konsol pazarında da rekabet devam ediyor. Uzmanlar Türkiye'de toplam konsol olan hane sayısının 1 milyon civarında olduğunu ifade ediyor. Microsof XBOX konsol oyunu bu yıl geliyor, Ubisoft dağıtıcı üzerinden Türkiye pazarında. Türkiye pazarının önemli oyuncularından Sony'nin konsol oyun pazarında payı yüzde 85. Sony'nin oyun sektöründeki yeni trend olan Türkçeleştirme-yerelleştirme konusunda ciddi yatırımları var. Mart 2013'e kadar beş oyunu Türkçeleştirecek. Ayrıca PlayStation oyuncularını oldukça sevindirecek bir haber de şu: PlayStation konsolu, işletim sistemi ve menüsü Türkçe değildi. Şimdi PlayStation'ın menüsü ve işletim sistemi de oyunlar gibi Türkçe olacak. Bu da PlayStation dünyasında çok ciddi ve oldukça yenilikçi bir gelişme. Ayrıca Sony bu yıldan diğer yıla oyun satışında yüzde 100 büyümeyi hedefliyor.
Pazardaki önemli şirketlerden Nintendo'nun dağıtıcı şirketiyle ilgili sorunlar sözkonusu. Şirket bu konudaki açıklamasında, "Üzülerek duyurmak isteriz ki, Türkiye distribütörümüz Nortec Eurasia, ticari operasyonunu durdurma kararı aldığını tarafımıza bildirdi. Türkiye'deki tüketicilerimizi temin ederiz ki, müşteri destek servislerimizin devamı için gerekli tüm adımları atmaktayız. Aynı zamanda yeni ürünlerimizi ve tecrübelerimizi Turkiye piyasasına sunmak için arayışlarımız hızla devam etmekte" denildi.
 

Sektör temsilcilerinin görüşleri

Mevlut Dinç TÜDOF Başkanı: 'Dijital Oyun Olimpiyatları'Türkiye'den başlatılabilir

Federasyonun kuruluşunu tamamlıyoruz. Dünyada bir ilk. Oyun sektörünün önemli bir noktaya geldiğinin en güzel işareti.  Devlet, sektörün önemini görerek federasyonun kuruluşuna destek verdi. Çocukların gelişimine müthiş katkıları olan bir sektör. Pozitif yönlerinin öne çıkarılması, negatif unsurların minimize edilmesi amaçlarımızın başında geliyor.  Yerli oyun platformu, (YOP) üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'de oyun sektörünün gelişmesi için en önemli adım olacak. YOP, sanal bir platform. Bilgisayar ve interneti, teknolojiyi kullanarak insanların sanal ortamda buluşmasını sağlayarak, buluşarak fikir alışverişi yaparak, küçük küçük ekipler, takımlar oluşturarak özgün içerikler, oyunlar geliştirmesine imkân sağlayacak. Aslında Sobee gibi, Peak Games, Joy Games gibi şirketler için de yeni bir kan aslında. Güzel fikirler orada fark edilecek, öne çıkacak, daha profesyonelce pazarlanacak. YOP,  kocaman bir ekosistem. 10-15 yıl sonra dijital oyunların olimpiyatı olacak. 1 milyar oyuncu var dünyada. Dünya nüfusu 7 milyar. Bu kadar büyük bir kitlenin ilgilendiği bir sektörün olimpiyatlarının olmama şansı yok. Olimpiyatlarının ülkemizden başlamasının çok mümkün olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de oyun sektörün de aktif 20 milyon insanın oyun oynadığı bir ülkeden bahsediyoruz ve 11 yıldır geldiğimiz nokta bu, 3 yıldır sektörde gerçekten müthiş bir hareketlilik var. Yabancı yatırımcılar da Türkiye pazarına çok yüksek bir ilgi gösteriyor. Büyük şirketler girmeye başladı. NHN gibi Kore'nin en büyük oyun firmaları ya da Amerikalı şirketler gelip Türkiye'yi araştırıyor. Koreli Joy Game var. Riot Games Amerikan firması direk ofis açtı. Leage of Legends oyunları var dünyanın en büyük oyunu. Büyük şirketlerin büyük oyunları getirip direkt olarak kendilerinin pazarlamasını destekliyoruz. Sektörümüzün önü açık ama Güney Kore gibi milyarca dolarlık bir sektör hacminin oluşması için ülke olarak buna yatırım yapmamız lazım. Dünya oyun pazarı 70 milyar dolar. Bu rakama 30 yıl gibi kısa bir sürede ulaşıldı. Oyun sektörü krizlerden en az etkilenen sektör.  Krizde insanlar daha çok eğlenmek istiyor. Yazılım ağırlıklı bir sektör. Tamamen beyin ve emeğe dayalı.
Şirketim Sobee Studios'u 2000 yılının sonunda kurdum. Mart 2009'dan beri Turk Telekom iştariki olarak faaliyet gösteriyoruz. Tamamen yerli yetenek ve emekle kendi oyunlarımızı geliştiriyoruz. Ağırlıklı olarak PC platformunda çalışan çok oyunculu online oyunlar geliştiriyoruz. Facebook, tablet ve mobil platformlar için de yoğun bir çalışma içindeyiz ve yakında bu platformlarda oynanacak oyunlarımızı piyasa sürmeye hazırlanıyoruz. 1man1tam gibi şu anda Facebook'ta testleri yapılan ve Temmuz sonuna doğru piyasaya çıkacak Süpercan'ın ikinci oyunu var. 2011'de İstanbul Kıyamet Vakti, I Can Football ve Süpercan oyunlarımızla milyonlarca oyuncuya ulaştık.  I Can Football ve İstanbul oyunlarımızla bir kaç milyon TL'lik ciro elde ettik ve 2012'de de bu iki oyunumuzun gelirleri artarak devam ediyor. İstanbul'u Almanya'daki gençlerimize Türkçe sunmak üzereyiz.

Sidar Şahin Peak Games Kurucu Ortak ve CEO'su: Dünyanın üçüncü en büyük sosyal oyun şirketiyiz

Peak Games, sosyal oyun pazarına 1.5 yıl önce girdi. Türkiye'nin yetenekli girişimcileri, yatırımcıları ve oyun endüstrisi uzmanlarının ortaklığıyla 2010 yılı ekim ayında kuruldu ve sadece 1.5 yılda küresel oyun pazarının en güçlü markalarından biri oldu. Bugün itibarıyla 32 milyonu aşan kullanıcı sayısına sahibiz ve dünyanın en büyük üçüncü sosyal oyun şirketi konumuna ulaştık. Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin (MENA) pazar lideri olduk. Merkezi İstanbul'da bulunan 6 stüdyomuz, 150 kişilik uzman ve yetenekli kadromuzla büyümeye devam ediyoruz. Ankara, İspanya, Almanya, Ürdün ve Suudi Arabistan'da da ofis ve oyun stüdyolarımız var.  Peak Games oyunları, Facebook üzerinden 32 milyon aylık ve 10.3 milyon günlük aktif kullanıcıya ulaşıyor. Örneğin, Ortadoğu'da 15 milyonu aşkın kişinin beğenisini kazanan "Bizim Çiftlik", dünya çapında Facebook üzerinden oynanan en popüler oyunlardan biri. "Okey" oynayanların sayısı ise 17 milyonu aşarak, İstanbul nüfusunu geride bıraktı. Geniş oyun yelpazemizde client, web tabanlı oyunlar ve mobil uygulamalar da önemli bir yer tutuyor. Oyunlarımız arasında Kim Bilir, Jadde, Piramit Şehir MENA, Bil ve Fethet, 101, Sudden Attack, Lost Bubble,  Okey Plus,  Okey, Baloot, Tavla Plus, Son Kral, Ministry of War, Komşu Çiftlik, Komşu Çiftlik MENA, Akvaryum, Hayvanat Bahçesi, Hayvanat Bahçesi MENA yer alıyor ve çeşitliliğimizi her geçen gün artırıyoruz.  Bugüne dek yabancı risk sermayesi şirketlerinden yaklaşık 20 milyon dolar yatırım aldık. Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin (MENA) bir numaralı şirketiyiz. Faaliyet gösterdiğimiz bölgede 500 milyona yakın nüfus yaşıyor.  2015 yılı itibarıyla bu bölgede 300 milyon potansiyel oyuncu sayısına ulaşılmasını bekliyoruz.  Önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük iki sosyal oyun şirketinden biri olacağız.

Hasan Çolakoğlu Riot Games Ülke Müdürü: League of Legends Türkçe oynanabilecek

Riot Games ABD merkezli bir firma. Piyasaya sürdüğü League of Legends oyunu ile ücretsiz oyun pazarında geliştirici ve yayımcı olarak küresel bir lider konumuna geldi.  Oyunun yayımlandığı ilk günden bu yana, çok oyunculu oturumlar halinde oynanan ve rakip takımlara karşı verilen mücadelelere katılan oyuncu sayısı ise 30 milyonun üzerinde.  Haziran başında Türkiye ofisini kurdu. Ofis, oyunun Türkçeleştirilmesi ve servis desteği vermek üzere çalışmaktadır. Türkiye'ye girme kararını 2011'de vermiştik. Riot Games olarak sadece çevrimiçi oyunlar pazarında faaliyet göstermekteyiz. Ofis açmamızdaki en önemli sebeplerden biri Türk oyunculara, oyunumuzu Türkçe dilince sunabilmekti. League of Legends sonbahardan itibaren Türkçe oynanabiliyor olacak. Burada sektörün önde gelen stüdyoları ile işbirliği yaparak, tüm seslendirmeler de dahil oyunu Türkçeleştirmiş olacağız.


Murat Gebeceli Sony Eurasia Kişisel Eğlence Ürün Grup Müdürü: Daha çok oyunu Türkçeleştirmeye devam ediyoruz

Türkiye'de oyun sektörünün yeni trendi Türkçeleştirme ve lokalizasyon. Biz Sony olarak, Türkiye'de, önce platformu kuruyoruz sonra oyunların daha fazla satıldığı ve pazarın büyüdüğü bir oyun dünyası hedefliyoruz. Pazarın büyümesi için çalışırken, daha çok oyunu Türkçeleştirmeye devam ediyoruz. 2010'da Start The Party! ve Gran Turismo 5 oyunlarını Türkçeleştirdik.  2011 yılında üç tane çok büyük oyun Türkçeleştirildi. Uncharted 3: Drake's Deception, inFamous 2 ve Killzone 3. Yerelleştirmenin, çok ciddi prodüksiyon bedelleri oluyor. Biz buna yatırım yapıyoruz, çünkü oyunculardan çok ilgi görüyor ve oyuncular ile marka arasında güçlü bir bağ oluşturuyor. 2013 Mart ayına kadar amacımız dört-beş tane daha oyunu Türkçeleştirmek. Bu sene satacağımız oyunlar, Starhawk (PlayStation 3), LittleBigPlanet Karting (PlayStation 3), PlayStation All-Stars Battle Royale (PlayStation 3), Sly Cooper: Thieves in Time (PlayStation 3), God of War: Ascension (PlayStation 3), Beyond (PS3). Bir deThe Last of Us isimli oyun var ama bu oyunu 2013 Nisan'dan sonra bekliyoruz. Bunlar oyunseverlere sunacağımız oyunlar ama oyunların Türkçeleştirilmesi ile ilgili net onay aldığımız liste kesin değil. Belirttiğim gibi The Last of Us gibi bir oyun geliyor. Uncharted'ı yapan firma'nın yaptığı bir oyun. Görüntü motoru ve grafiklerin çok iyi olduğu bir oyun Uncharted, The Last of Us'ta da bu var. Bu oyun da Türkçeleştirmeyi amaçladığımız oyunlar arasında yer alıyor.  PlayStation  Move ile sosyal oyuncular dediğimiz; ya oyun oynamayan ya da daha az veya yalnızca sosyal ortamlarda oyun oynayan bir kitleye hitap ediyoruz. PlayStation Move, ekstrem oyuncuların yanı sıra anne, baba, çocuk, özetle bir ailenin beraber oynayabileceği oyunlar sunuyor. Böylece ekstrem oyuncuların yanı sıra sosyal oyuncuları da oyun dünyasına dahil ediyoruz, bu eğlence deneyiminden onların da faydalanmasını sağlıyoruz.  Online'da "PlayStation Network" ile hareket eden Sony, God of War: Ascension oyununu yaklaşık bir yıl sonra gibi, seneye ilk çeyrek veya ikinci çeyrek civarı gelmesini bekliyoruz.

'Oyunlar engelleri kaldırır'

TÜDOF sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirecek. TÜDOF Başkanı Mevlüt Dinç bu projelerini şöyle anlattı: "Oyunlarla engelleri ortadan kaldırabiliriz diyoruz. TÜDOF'un öncülüğü ve desteğiyle ülke çapında oyun turnuvaları yapılacak. Bu turnuvalara engelli vatandaşlarımız gözlemci ve seyirci olarak bilgisayarlar aracılığıyla katılabilirler. Milyonlarca oyuncusu olan kocaman bir topluluğa engelli vatandaşlarımızın aktif katılımı söz konusu olacak. Bu da oyunun pozitif gücünü gösteriyor. Turnuvaların sonucunda ülkemizi en iyi temsil edecek milli takımlar oluşturulacak. Ve bu takımlar dünya çapında yapılacak turnuvalarda yarışacaklar. Sadece İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde değil ülkemizin diğer şehirlerinde de yetenekli hevesli gençlerin ortaya çıkarılması söz konusu olacak. Ülkemizin yeni oyuncularını bir araya getirip ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek takımların oluşmasına ön ayak olacağız."

Devasa online oyun pazarı canlanıyor

Türkiye'de oyunlara ödenen her 5 doların 1 doları Devasa Online (DVO) oyunlara harcanıyor. Toplam sektörün yüzde 21'ine denk düşen bu oran araştırmanın yapıldığı tüm Avrupa ülkeleri ve gelişmekte olan ülkelerden daha yüksek. Türkiye'de DVO oynayan 9.8 milyon oyuncunun yaş ortalaması batılı ülkelere oranla daha genç ve yüzde 80'i 35 yaşın altında. DVO oyuncuları arasında para harcayanların oranı yüzde 46 ve diğer ülkelerle benzerlik gösteriyor ancak ortalama aylık harcama miktarı ABD'ye göre kat be kat daha düşük. DVO oyuncularının yüzde 96'sı internet üzerinden bedava oyunlara yönelirken oyuncuların yüzde 27'si ise aylık ödeme gerektiren DVO'ları tercih ediyor. Gelirlere bakıldığında ise ücretsiz oyunlar yüzde 50'nin biraz üzerinde pay alıyor. DVO'lara harcanan toplam paranın yaklaşık olarak 30 milyon dolarının ise internet ve konsol kafelerinden geldiği tahmin ediliyor.