Zeytinyağında fiyat tartışması sürüyor

Zeytinyağında fiyat indirimi açıklamalarına karşın, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin, "Birlik olarak sızma zeytinyağında şimdiden rakamlar dillendirilmesini doğru bulmuyoruz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, gelecek sezon için sızma zeytinyağında düşük fiyat beklentisini doğru bulmadıklarını belirterek, "Üreticinin gelecekten umutlu olması, heyecanını kaybetmemesi ve üretime dört elle sarılması için doğru yaklaşımlar olmalı, miadı dolmuş ticari polemik girişimlerine fırsat vermemeliyiz." dedi. 

Cahit Çetin yaptığı açıklamada, sektörde, tüketici öne sürülerek "fiyatlar düşecek" algısının oluşturulmaya çalışıldığını vurguladı.

Tüketicinin çok sağlıklı bir ürüne en uygun fiyattan ulaşmasını dilediklerini ancak gelecek sezon rekoltesi açıklanmadan bir rakam telaffuz etmenin yanlış olduğunu kaydeden Çetin, "Nedense üretici fiyatlarını düşürmek için bir gayret var. Tüketici fiyatları üzerinden bazı politikaları meşrulaştırmaya çalışmak, üreticinin de şevkini kıracaktır. Elbette tüketicinin bu kadar sağlıklı bir ürüne en uygun fiyattan ulaşmasını isteriz. Bunu baştan beri söylüyoruz. Ancak bu noktada tüketiciyi sübvanse edecek adres üretici değil, devlettir" ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin dünya zeytinyağı liginde hak ettiği yeri alması için ellerini her zaman taşın altına koyduklarına işaret eden Çetin, her şeyi üreticiden beklemenin haksızlık olduğunu savundu. 

Üretim kalitesi ve markalaşma için her türlü fedakarlığı yaptıklarına dikkati çeken Cahit Çetin, şöyle konuştu:
"Birlik olarak sızma zeytinyağında şimdiden rakamlar dillendirilmesini doğru bulmuyoruz. Üreticinin gelecekten umutlu olması, heyecanını kaybetmemesi ve üretime dört elle sarılması için doğru yaklaşımlar içinde olmalı, miadı dolmuş ticari polemik girişimlerine fırsat vermemeliyiz."

"Fiyat dayatmasını kabul etmeyeceğiz"

Tariş’in geçen sene litre başına açıkladığı fiyatların konjonktürün doğru okunması sonucunda ortaya çıktığının altını çizen Çetin, geçen sene fiyatların yükseldiğini, çünkü Kuzey ve Güney Ege’de rekoltenin neredeyse üçte bir oranında düştüğünü, arzın da azaldığını vurguladı.

Zeytincilikte bir sene bol verim olan yerde gelecek sene ürünün azaldığını hatırlatan Çetin, "Şimdi de yönün Ege’ye çevrileceği aşikar. Fakat orada üretimi ve kaliteyi oturtmuş, pazarlamayı yeni kavramaya başlayan bir Akdeniz üreticisinden bahsediyoruz. O fiyatların Ege’ye dayatılmasını kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Sektörde eski söylemlerin değiştirilmesi gerektiğini, 700 bin ton üretim ve dünya ikinciliği hedeflenirken kuralsızlığa taviz verilmemesi gerektiğini savunan Çetin, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Bu mükemmel otobanda trafik işareti yok demiştim. Bunun sonuçlarını daha somut görüyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde tüketiciyi üretici sübvanse etmez, üreticiden bu beklenmez. Aksi takdirde üretimden soğuma riski vardır. Bunun yerine vergilerin indirilmesi, teşviklerin artırılması gibi önlemler gerekmektedir. Girdi maliyetleri düştü mü? Tam tersi arttı. Öte yandan zeytinyağı pahalı değil değerli bir üründür ve değerli bir ürünün de bedeli olur. O değerli ürünü üreten çiftçi de hiçbir zaman çok para kazanmaz. Yok yılında da geçinmenin derdindedir. O bakımdan bu tür girişimlerden kaçınmak gerekir."

Bu konularda ilginizi çekebilir