Zeytinyağında fiyat artıyor tüketim geriliyor
Zeytin ve Zeytinyağı sektörünü buluşturan Olivtech - Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir C Holü'nde 206 firmanın katılımıyla açıldı
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün önde gelen buluşma noktaları arasında gösterilen Olivtech - Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir C Holü'nde 206 firmanın katılımıyla açıldı.
Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından gelen alım heyetlerinin yoğun ilgi gösterdiği fuarda firmalar, katıldıkları bölgelere özel zeytin ve zeytinyağlarını tanıtıyor. Fuarda yürütülen görüşmelerde ana gündem maddesi ise zeytin ve zeytinyağı fiyatlarındaki yükseliş oldu.
Dünyanın en büyük üreticisi İspanya'da kuraklık nedeniyle rekoltenin düşmesi ve iç piyasada da artan taleple üreticiden alım fiyatının geçen yıla göre ortalama yüzde 50 oranında artmasının raf fiyatlarını artırdığını belirten sektör temsilcileri, ürününü depoda bekletmeyi tercih eden üreticinin primle ikna edilmesi gerektiğini ifade etti.
"Fiyatlarımız yüzde 15 daha yüksek"
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet, bu yıl 190 bin ton olan rekolte tahmininin büyük oranda gerçekleşeceğini, bu rakamın da Türkiye'ye yetecek bir rekolteyi gösterdiğini söyledi.
Fiyatın yüksek olmadığını, son 3 yıldır para kazanamayan üreticiyi yeniden zeytine bağladığını anlatan Tibet, şu açıklamayı yaptı:
"Dünyada fiyatlar bizim altımızda. Bizim fiyatlarımız yüzde 15 daha yüksek. Arz ve talep kendi dengesini yaratıyor. Önümüzdeki günlerde bu dengenin nasıl geliştiğini göreceğiz. Zeytin ve zeytinyağı halk sağlığı için çok önemli. Bunun ciddiyetini bilerek her türlü spekülasyondan uzak durmamız lazım. Üreticilerimize de zeytinyağından kopmayın mesajı vermek istiyorum. Mevcut raf fiyatlarının ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz. Çünkü zeytinyağı değerlidir. Oluşan fiyata da bu değerini bulmuştur" dedi.
Tüketim azalmaya devam ediyor
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkan Vekili ve Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy ise zeytin üreticilerinin 3 yıldır ceplerine para girmediğini, bu seneki fiyat artışlarını bir düzeltme olarak gördüğünü dile getirdi.
Geçen yılın ikinci yarısında fiyatların artmaya başlamasıyla zeytinyağı tüketiminin yüzde 10-12 oranında gerilediğini, bu yılın ilk 2 ayında da önceki yıla göre yüzde 6 gerileme görüldüğünü ifade eden Ersoy, "Tüketicinin fiyattan olumsuz bir etkilenmesi var. Ama daha tehlikelisi, zeytinyağının üreticiden alım fiyatı 7-12 lira arasıyken ayçiçek yağı 3 lira olunca bu durum bir takım çevrelere menfaat sağlama fırsatı verir. Hepimizin bu yıl tağşişe daha fazla dikkat etmemiz lazım" dedi.
Sektörün en önemli üreticilerinden olan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise ürünün olmasına rağmen fiyatın artmasının üreticinin fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle ürünü depoda bekletmesinden kaynaklandığını söyledi.
Zeytinyağının pazara inmesi için prim sisteminin devreye sokulması gerektiğini, ürününü erkenden pazara indiren üreticiye prim verilmesi halinde ürünü bekletme ihtiyacının kalmayacağını anlatan Çetin, mevcut durumda fiyatların gelecek dönemde hangi seviyede gerçekleşeceğini tahmin etmenin çok zor olduğunu kaydetti.