Zeytinyağı ihracatında "yok yılı"
Türkiye'de geçen sezona göre ihraç edilen zeytinyağı miktarında yüzde 71, ihracattan elde edilen gelirde ise yüzde 66 düşüş yaşandı
İZMİR - Geçen sezon rekorların kırıldığı zeytinyağı ihracatında bu yıl yüzde 71, ihracatından elde edilen gelirde ise yüzde 66 düşüş yaşandı.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nden alınan bilgiye göre, geçen yıl miktar ve parasal getiride rekorların kırılarak, 292 milyon 642 bin dolar değerinde zeytinyağının ihraç edildiği Türkiye'de, bu sezon zeytinyağı ihracatından 99 milyon 304 bin dolar gelir elde edildi. Buna göre parasal getirideki düşüş geçen sezona göre yüzde 66 oldu.
Bu yılki miktar bazındaki ihracat 26 bin 343 ton olarak gerçekleşirken bu rakam geçen yılki 92 bin 90 tona göre yüzde 71 oranında düştü.
İhracatta ABD birinci sırada
ABD, Suudi Arabistan ve Japonya'ya yapılan zeytinyağı ihracatı miktarı toplam zeytinyağı ihracatının yarısını oluşturdu. Bu üç ülkeye ihraç edilen zeytinyağı miktarı 12 bin 147 ton olurken, bu rakam toplam 26 bin 343 tonluk zeytinyağı ihracatının yüzde 46'sına denk geldi.
Bu üç ülkeye dış satımdan elde edilen gelir de 44 milyon 586 bin dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam, 99 milyon 763 bin tonluk toplam dış satımın yaklaşık yüzde 44'ünü oluşturdu.
Zeytinyağında en fazla ihracat, 4 bin 272 tonla ABD'ye yapıldı. Toplam dış satımın yaklaşık yüzde 17'sine denk gelen bu ihracattan gelir ise yaklaşık 15,7 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu sezon ABD'ye ihracatta düşüş ise yüzde 82 oldu.
Bu ülkeyi, 4 bin 410 tonla Suudi Arabistan ve 3 bin 465 tonla Japonya izledi. Suudi Arabistan'a zeytinyağı ihracatından 15,1 milyon dolar gelir elde edilirken, Japonya'ya dış satımdan 13,7 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.
"Zeytinde 'yok yılı' toplama tekniklerinden kaynaklanıyor
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Zeytin-Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, zeytinde bir sene rekoltenin düşük bir sene yüksek olduğuna işaret ederek, "2014, zeytinde 'yok yılıydı' bu yıl zeytin rekoltesinde yaşanan düşüş nedeniyle zeytinyağı ihracatı düştü" dedi.
Renklidağ, rekoltenin düşmesini zeytin toplama tekniklerinde yapılan "yanlışlardan" kaynaklandığını savunarak, "Zeytin ağacı hasat zamanı kendini yeni ürüne hazırlar. Ancak biz zeytini dallarını çırparak topladığımız için ağacın bir sonraki seneye meyve vereceği gözeneklere zarar veriyoruz. Bu yüzden zeytinde bir sene 'var yılı' bir sene 'yok yılı' oluyor" diye konuştu.
Renklidağ, zeytinyağı ihracatındaki düşüşe karşın kutulu ve ambalajlı ihracatın artmasını kendilerini sevindirdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bu yıl, kutulu ve ambalajlı ihracat oranı yüzde 80'e çıktı. Önümüzdeki sezondan umutluyuz. Küçük, ambalajlı, Türk markalı zeytinyağlarının ihracatını daha da arttırmak ve bu pazardan daha fazla pay almak istiyoruz. 2013'de 92 bin tonluk ihracatın yalnızca 28 bin tonu kutulu yapılırken, bu yıl 29 bin ton ihracatın neredeyse tamamı yani 23 bin tonu kutulu gerçekleşti."