'Zeytinlik' tasarısı komisyonda
Zeytinlik sahalarına sanayi tesisi kurulmasının önünü açtığı gerekçesiyle kamuoyunda tartışmalara neden olan 'sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi' tasarısı Meclis komisyonunda görüşülüyor.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilim ve Teknoloji Komisyonunda, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında toplanan komisyonun ikinci gününde, milletvekilleri tasarının tümü üzerindeki görüşlerini dile getirdi.
CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, değişiklikte yer alan zeytinlik, mera ve kıyılarla ilgili üç maddenin, yandaşa, vurgunculara peşkeş çekeceğini söyleyerek Ekici, bu maddelerin geri çekilmesini istedi.
Ekici, "Bu üç maddeyi çekelim. Eğer siz de rant ve vurgun gurubunun içinde değilseniz. Çekilmezse bu üç maddenin çıkmaması için elimizden geleni yapacağız, Genel Kurulda da aynı mücadeleyi vereceğiz." dedi.
Ekici, "Niye 3 tane hileli madde koyuyorsunuz, zeytinin, meranın, kıyının Sanayi Komisyonunda ne işi var?" diye sordu.
Tasarının, 'Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi' başlığının çok masumane olduğunu ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz de, tasarının, kıyılardaki yeni yapılaşmanın önünü açacağını, kıyıları ve zeytinlikleri, yapılaşmaya karşı korumaları gerektiğini vurguladı.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ise, tasarıyla zeytinliklerin yüzde 70'inin ortadan kaldırılacağını, bir kıyıma yol açacağını dile getirdi. Zeytini, "sıvı altın" olarak nitelendiren Akın, "Boş alan yok muydu da bu zeytinlere, zeytin dallarına göz dikiyoruz? Bu komisyonun konusu değil. AK Parti'nin, kıyı, mera, zeytinliklerle ilgili bir derdi mi var?" diye sordu.
"Kamu yararı olan hususlar olabilir"
Konuya ilişkin bugün açıklamalarda bulunan Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik "Zeytin alanlarının imara açılması kesinlikle söz konusu değil, ancak kamu yararı olan hususlar olabilir, bunun telafisi yerine iki misli bir alan ve zeytinlik vererek olacak" dedi.
Tartışmalı tasarı ne getiriyor?
Düzenleme ile dekar başına 15 zeytin ağacının bulunmadığı alanlar zeytinlik tanımının dışında bırakılıyor ve bu arazilere sanayi tesisi yapılmasının önü açılıyor. Türkiye'de ise genel olarak dekar başına 10-12 zeytin ağacı bulunuyor.