Zeytinciler rekolte kaybıyla karşı karşıya
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Bu sezon özellikle Körfez yöresindeki sofralık zeytin üreticilerimiz yüzde 70-80 gibi ciddi rekolte kaybıyla karşı karşıyadır" diye açıklamada bulundu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sofralık zeytinde 2012-2013 sezonunda yaşanan rekolte düşüklüğünün üreticiyi kara kara düşündürdüğünü belirtti.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, coğrafi konumu ve iklim özellikleri dolayısıyla dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri olan Türkiye'nin dünya sofralık zeytin üretiminde ikinci, yağlık zeytin ile zeytinyağı üretiminde ise beşinci ülke konumunda bulunduğunu hatırlattı.
Son yıllarda zeytin üretiminde Türk çiftçisinin ulaştığı başarılara dikkati çeken Bayraktar, 2000 yılında 98 milyon adet olan zeytin ağacı sayısının 155 milyon adede kadar yükseldiğini, henüz meyve vermeyen ağaçların meyveye yatmasıyla üretimin daha da artacağını ifade etti.
Bayraktar, şunları kaydetti:
"Üreticiler olarak beklentimiz, üretimdeki artışın fiyatlara da yansıması ve üreticilerimizin refahının artmasıdır. Ancak bugün gelinen noktada üreticilerimiz maliyetinin altında ürün satmak zorunda kalmaktadır. Birliğimiz tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen zeytinyağı üretim maliyet rakamı, 2012-2013 için de ziraat odalarımızdan alınan veriler ışığında gerçekleştirilmiştir. Bu yıl için tespit edilen zeytinyağı üretim maliyeti kilogram başına 6,38 liradır. 2012-2013 sezonuna ait zeytinyağı fiyatları henüz ilan edilmemiş olmakla birlikte halihazırda piyasada bulunan ürün kilogramı 4-4,5 liradan satışa sunulmaktadır. Son birkaç sezonda fiyatlar kilogramda 4 lira dolaylarında gerçekleşmiştir. Görüldüğü üzere üretimdeki artış, üretici refahına yeterince yansımamıştır."
"Marmara'da kayıp büyük"
Gelinen noktada zeytin üreticilerinin, üretimden pazarlamaya kadar pek çok sorunla karşı karşıya kaldığını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bu sezon Marmara'da, özellikle Körfez yöremizde sofralık zeytin üreticilerimiz yüzde 70-80 oranlarına ulaşan ciddi bir rekolte kaybıyla karşı karşıya kaldı. Geçen üretim sezonunda fiyat düşüşleriyle mağduriyet yaşayan bölge üreticisi, bu sezon da rekolte kaybıyla mağdur olmuştur. Bölge üreticisi bu yıl neredeyse ürün kaldıramama durumuna gelmiştir."
"TARİŞ, maliyetleri gözetmeli"
Tüccarın, zeytin ve zeytinyağı alımında birliklerin açıkladığı fiyatları beklediğini ve piyasanın bu fiyatlara göre şekillendiğini kaydeden Bayraktar, şunları belirtti:
"TARİŞ, henüz herhangi bir fiyat ilanı yapmamıştır. TARİŞ'in zeytinyağında maliyetleri gözeten, üretimi teşvik edici bir fiyatla alım yapması büyük önem taşımaktadır. Birliklerin zeytin ve zeytinyağı piyasasını etkileyici rol oynadığı dikkate alındığında ilan edilen fiyatlar maliyetin altında bırakılmamalıdır."
"Borçlar ertelenmeli"
Türkiye'de geçmiş yıllara nazaran zeytinyağında kişi başına tüketimin 1 kilogram seviyesinden 1,3 kilogram seviyesine çıktığına işaret eden Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Kişi başına tüketimin 21 kilogram olduğu Yunanistan ile kıyaslandığında çok çok gerilerde olduğumuz görülmektedir. Ülkemizin bitkisel yağ açığının kapatılması için yapılan yağlı tohum ve ham yağ ithalatı için yaklaşık 2,7 milyar dolar ödenmektedir. Bitkisel yağ açığının kapatılması için insan sağlığı açısından da son derece faydalı bulunan zeytinyağı devreye sokulmalı, iç tüketim çeşitli tanıtım faaliyetleriyle artırılmalıdır.
Sofralık zeytin üreticisinin mağduriyetinin önlenmesi için rekolte kaybı yaşayan üreticilerimizin borçları faizsiz olarak ertelenmeli; bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaçları olan finansmanın sağlanması bakımından kredi temininde kolaylık gösterilmelidir."
Bu konularda ilginizi çekebilir