Zeytin üreticisine 'kar payı' müjdesi
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa: Marmarabirlik'in ürün satışından elde etmiş olduğu karlılık dolayısıyla 2017 yılında yapılacak ilk genel kurulda alınacak karar ile üretici ortaklarımıza kar payı dağıtmayı hedefliyoruz
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, ürün teslimatı yapan aktif ortaklarına 2017 yılında yapılacak ilk genel kurulda alınacak kararla kar payı dağıtacak.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Türkiye'nin en güçlü 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan birliğin, 8 kooperatif ve 32 bin üretici ortağından aldığı güçle dünyanın en büyük sofralık siyah zeytin üreticisi olduğunu belirtti.
Asa, göreve geldiği 2010 yılından bu yana geçen 6 yıllık süreçte yeni yatırımlar ve artan satış rakamları ile günlük üretimin 90 tonlardan 200 ton seviyelerine yükselen birliğin, 2009'da 18 ülkeye ihracat gerçekleştirirken, bugün dış satım yapılan ülke sayısının 49'a çıktığını anlattı.
Marmarabirlik'in, yurt içinde ambalajlı zeytin pazarının yüzde 90'ına hakim olduğunu, siyah zeytin ihracatının ise yüzde 25'ini gerçekleştirdiğini ifade eden Asa, birliğin, sahip olduğu ihracat başarısıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ihracat şampiyonları listesinde zeytin ve zeytinyağı sektöründe 4 kez ihracat şampiyonu olduğunu söyledi.
Asa, sanayi devlerinin başı çektiği İSO 500 listesinde de yükselişe geçen birliğin, karlılıkta 150, öz kaynakta 182'nci sırada olduğunu, üretimden satışlarda ise 36 basamak birden yükselerek 382'nci sırada yer aldığını kaydetti.
Rekolte beyanıyla alım, kredisiz ödeme
Son 5 yıllık dönemde kapasite artırımı dahil olmak üzere ürün araştırma geliştirme ve diğer yenilikçi çalışmalara yapılan yatırımların tutarının toplam 50 milyon liraya ulaştığını belirten Asa, son 6 yılın ürün bedellerini kredi kullanmadan ödeyen birliğin, 2016-2017 kampanya dönemi için ayrıca kotasız alım planıyla yola çıktığını aktardı.
Asa, 19 Kasım'dan itibaren alınan ürün bedellerinin tamamını kampanya döneminde peşin olarak ödeme kararı aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu tarihten önce alınan ürün bedellerinin yüzde 60'ı peşin ödenecek olup, kalan yüzde 40'ı kampanya bitiminden hemen sonra ödenecektir. Kampanya kapsamına bugüne kadar üreticiye 44,7 milyon liralık ürün bedeli ödemesi yapılmıştır. 2 Aralık Cuma günü yapılacak 25,6 milyon liralık üçüncü dilim ödeme ile birlikte toplam yapılan ödem miktarı 70,3 milyon liraya ulaşmış olacak. Unutulmamalıdır ki, 2010'dan önce zarar eden ve öz kaynakları eriyen Marmarabirlik, son 6 yıldır hiç zarar etmemiştir. Oluşan karlılıkla birlikte ürün bedellerini neredeyse peşin ödeyen Marmarabirlik, zarar etmesi durumunda alamaz, satamaz ve ortaklara ürün bedellerini ödeyemez."
Net ciro 373 milyon lirayı aşıyor
Marmarabirlik'in, ürün bedellerinin yanı sıra 2007'de alınan 60 milyon lira Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredi borcunu, 2013'te yapılandırdığını ve halen taksitler halinde ödemeye devam ettiğini anlatan Asa, şu bilgileri verdi:
"2009 yılında Marmarabirlik'in öz kaynakları 111 milyon lira iken 2015 yılı sonunda 265 milyon lira olmuştur. Satıştan net cirosu 2009 yılında 177 milyon lira iken 2015 yılı sonunda 314 milyon lira satış miktarına ulaşılmıştır. Ayrıca aktif toplamı 201 milyon liradan 2015 yılında 395 milyon liraya yükselmiştir. 2016 yılının 11 aylık döneminde öz kaynaklarımız 301 milyon lira, aktif büyüklüğümüz ise 404 milyon liraya ulaşmıştır. Satış ciromuz da 2016 yılı sonunda 373 milyon lirayı aşmıştır."
"Kar payı" dağıtımı
Birliğin, her geçen yıl büyüyen, yatırım yapan, daha çok alan, daha çok satan, ortaklarının ürün bedellerini kredi kullanmadan ödeyen bir kurum haline geldiğini ifade eden Asa, "Marmarabirlik'in 2010 yılından bu güne kadar kaynaklarının düzenli kullanılması ve özellikle popülist fiyat politikaları uygulanmamasından dolayı güzel bir öz kaynak birikimimiz oldu ve bu öz kaynaklarımızı da yine ortaklar için kullanıyoruz." dedi.
Bugün peşin alıma geçilmesinin öz kaynakların düzenli kullanılmasından kaynaklandığını dile getiren Asa, şunları kaydetti:
"Kaldı ki diğer kooperatiflerde öz kaynak sıkıntısından dolayı, peşin alım kesinlikle yapılmamakta ve yapılamamaktadır. Marmarabirlik'in alımlarını peşin olarak yapmış olması tarihinde bir ilktir. Marmarabirlik'in ürün satışından elde etmiş olduğu karlılık 2017 yılında yapılacak ilk genel kurulda alınacak kararın ardından üretici ortaklarımıza kar payı dağıtmayı hedefliyoruz."
Birliğin üretici ortaklarına da seslenen Asa, "Kurumunuza sahip çıkın, kurumun dümeni doğru yöndedir. Eğer kurumunuza sahip çıkarsanız, kazanan yine ortaklarımız olacak." ifadelerini kullandı.