Zeytin en çok Irak ve Almanya'ya satıldı

İhraç edilen siyah zeytinin dörtte biri ve yeşil zeytinin de üçte biri Irak'a gitti. Irak, Almanya ve Romanya, dış satımı yapılan siyah zeytinin yüzde 60'ını aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin 30 Eylül'de sona eren zeytin ihracat sezonunda, Irak ve Almanya en önemli pazarlar oldu.

Ege Zeytin-Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin zeytin ihracatında sezon, 1 Ekim'de başlayıp sonraki yılın 30 Eylül'ünde sona eriyor.

Geçen sezon Türkiye'nin siyah zeytin ihracı miktar olarak yüzde 17 azalarak yaklaşık 47 bin tona, yeşil zeytin ihracı ise yüzde 24 düşüşle 11,3 bin tona geriledi.

Siyah zeytinin en fazla ihraç edildiği ülkelerin başında 11,3 bin tonla Irak geldi. Siyah zeytinin, yaklaşık dörtte birini alan bu ülkeyi, 102 bin tonla Almanya ve 8,4 bin tonla Romanya izledi. Sadece bu üç ülke, dış satımı yapılan siyah zeytinin yüzde 60'ını almış oldu.

Geçen ihracat sezonunda bu ülkelerden sadece Almanya'ya yönelik dış satımda yüzde 13 civarında artış yaşandı, diğer iki ülkeye ihracat azaldı.

Yeşil zeytin ihracatında da Irak ilk sırada

Türkiye'nin yeşil zeytin ihracatında da yaklaşık 4 bin tonla Irak ilk sırada yer aldı. Yurt dışına gönderilen yeşil zeytinin üçte birini tüketen bu ülkeyi, 2,5 bin tonla Almanya, 1,3 bin tonla ABD izledi. Bu üç ülke, Türkiye'nin dış satımının yaklaşık yüzde 69'una sahip oldu.

Söz konusu üç ülke içinde yeşil zeytin ihracatının arttığı tek ülke yine Almanya oldu.

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, Irak ve Almanya'nın, Türkiye zeytin ihracatında önemli pazarlar olduğunu söyledi.

Yurt dışına gönderilen siyah zeytinin dörtte birini ve yeşil zeytinin de üçte birini Irak'ın aldığını vurgulayan Semerci, şunları kaydetti:

"Bu ülkeyi Almanya izliyor. Almanya'nın ilk sıralarda yer almasında bizim orada yaşayan vatandaşlarımızın olması çok önemli bir faktör. Avrupa'nın diğer ülkelerinde zeytin tüketimi konusunda çok fazla bir talep yok. Zeytin bir gıda maddesi beslenmede önemli yer tutuyor ve Avrupa sofralarında daha fazla yer almalı. İspanya önemli biraz zeytin tüketicisi mesela. Amerika'da zeytin yok denecek kadar az. Tanıtımla ihracatımızın artacağını düşünüyorum. Bu yıl zeytin ve yağında ihracatımızın daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Verim yüksek ve kaliteli."

Semerci, yaklaşık 10 yıldır milyonlarca zeytin fidanı dikildiğini belirterek, "Daha önce ciddi üretici olmayan Mersin, Mut bölgeleri çok önemli bir aktör haline geldi zeytinde. Bu bölgeler, Kuzey Ege ve Marmara bölgelerinde üretilenlerle önümüzdeki yıllarda çok daha iyi konumlara gelineceğini düşünüyorum." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir