Yumurtada soğuk zincir şartı kalkıyor

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kurumların görüşleri alınarak düzenlenen yeni tebliğ ile yumurtada soğuk zincir koşulu kaldırılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

İZMİR - Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği değişiyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kurumların görüşleri alınarak düzenlenen yeni tebliğ önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Yeni tebliğ ile yumurtada soğuk zincir koşulu kaldırılıyor. Yumurtanın üretim yerinde depolanması, taşınması ve tüketiciye sunulma aşamasında 5-12 derece arasında muhafaza edilmesi gerektiği yönündeki eski düzenleme yerine artık yumurtaların yumurtlama tarihinden itibaren 18. güne kadar soğutulması zorunluluğu kalmayacak. Yumurtlama tarihinden sonraki 18’inci günden itibaren +8 °C’nin altındaki bir sıcaklıkta muhafaza edilecek. Yeni tebliğ A sınıfı yumurtalarda kırık yumurtaya tolerans değeri getirecek.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, Yumurta Tebliği’nin değiştiğini söyledi. Yeni Yumurta Tebliği’nin 4 Eylül’e kadar görüşte kaldığını ve şu anda bakanlıkta olduğunu belirten Pala, "Şu anda bakanlıkta görüşlerin değerlendirilmesi yapılıyor. Bu hafta sonuna kadar neticelenir diye düşünüyorum. Soğuk hava depolanması şartının kaldırılması yönünde taleplerimiz vardı. Yeni düzenlenen tebliğde 18 güne kadar soğutulmasına gerek yok şeklinde değiştiriliyor. Avrupa Birliği’nde bu soğuk-sıcak dalgalanmaların en çok yumurtaya zarar verdiğini açıklayan raporlar var. Birçok ülkede durum aynı, biz de hep Avrupa’da yumurta dolapta değil diye örnekleri gösteriyorduk. Başta YUM-BİR olmak üzere İzmir ve İstanbul’da kurulan yumurta üretici ve satıcıları dernekleri, bakkallar ve pazarcılar odalarının ortak çabalarıyla tebliğ değişikliğine gidildi" dedi.

Yeni tebliğin A sınıfı yumurtalarda kırık yumurtaya tolerans değeri getirdiğine de dikkat çeken Pala, bu kadar hassas olan bir malzemede taşıma esnasında da kırılma olabileceğini, onun için sıfır toleransın hem satıcı hem üreticiyi zora soktuğunu, yeni düzenleme ile yüzde 5-7 tolerans geldiğini bildirdi.

Ekiz Yumurta: Yanlıştan dönüldü

Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekiz Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Ekiz, yeni düzenlemeyle bir yanlıştan dönüldüğünü söyledi. Kaldırılan tebliğe muhalif olduklarını hatırlatan Ekiz, "Yumurtanın en büyük tehlikesi dolaptan çıkıp sıcağa çıkması raf ömrünü düşüren bir süreç. Dolayısıyla isabetli bir karar verildi. Avrupa’da da böyle bir uygulama yok. Nihayet yukarıya anlatabildik derdimizi. İyi oldu. Yumurta ile ilgili olarak bakanlıktan beklediğimiz şu; korunmasıyla ilgili neler yapılabilir. Kamu spotu olarak televizyonlarda yayınlanmasıyla ilgili birtakım girişimlerimiz var. Kanatlı Tanıtım Grubu’nun önderliğinde Yumurta Üreticileri Birliği ile birlikte yumurtanın muhafaza edilmesiyle ilgili halkı bilinçlendirmekle ilgili birtakım çalışmalarımız var. Yumurtanın yıkanmaması ile ilgili, güneşte kalmamasıyla ilgili, soğuk-sıcak işlemi görmemesi ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılacak" dedi.

Gökkaya Yumurta: Soğuk zincir raf ömrünü kısaltıyor

Gök-Kaya Yumurta’nın Sahibi Kamil Kaya, yeni tebliğ ile yumurta soğuk zincir şartının kaldırılmasının çok iyi bir karar olduğunu söyledi. Kaya, yeni tebliğ hakkında şu görüşleri dile getirdi: "Bir sürü pazara çıkan arkadaşlarımız var. Pazarlarda yumurta satan arkadaşlarımız var. Eski tebliğde bunlara pazaryerlerine buzdolabı koyma mecburiyeti getirmişti. Fakat hiçbir belediyemizin bu buzdolabı koyma gibi altyapısı hazır değil. Yani kapalı pazaryerlerimiz yok. Üstelik soğuk zincirden çıkan mal vatandaş evine götürünceye kadar sıcak ortamda gideceği için bozulması daha kısa. Halbuki doğal ortamdan çıkıp doğal ortama gelip evindeki buzdolabına koyduğu zaman dayanma süresi daha uzun. Eski tebliğde soğuk zincir şartı getirildiğinde bir kısım mallarımızı soğuk zincirde tuttuk, dayanma süresinin çok kısa olduğunu gördük ve şikayetler aldık. Normal ortamda tuttuğumuz yumurtalardan hiçbir şikayet almamıza rağmen soğuk zincirde tuttuğumuz yumurtalardan bir sürü şikayet aldık. "

Yumurta fiyatları artıyor

YUM-BİR Başkanı Derya Pala, ağustos ayında yumurtanın zam şampiyonu olduğunu hatırlattı. Bir önceki aya göre ağustos ayında fiyatlarda bir artış olduğunu, hatta ağustos ayı boyunca hep aynı fiyatta kaldığını anlatan Pala, "Geçen hafta tekrar hareketlenmeye başladı. Bu hafta tam gerçek açıklanan 20.5 kuruşa ulaştı. Havaların serinlemesiyle birlikte hem Irak’ta hem Türkiye’de talebin artmasıyla birlikte beklenen bir fiyat artışı var. Eylül ayında biraz daha artar diye tahmin ediyorum. Maliyetler son derece yüksek, 18-19 kuruş seviyelerinde. İki üç haftadır ancak maliyetlerin üzerine çıktı fiyatlar. Dolayısıyla 24-25 kuruş gibi rakamlar ancak kışın maliyetin altındaki satışların zararını karşılayacak. Bu da olmasa zaten sektör bir süre sonra biter. Okulların açılması da talebi artırıyor, talep artınca fiyatlar da yükseliyor" bilgilerini verdi.

Yumurta Zirvesi ekim sonunda

Yum-Bir tarafından 31 Ekim-3 Kasım 2013 tarihleri arasında Akka Hotel Antedon, Kemer - Antalya’da ilki düzenlenecek olan "Yumurta Zirvesi"nin hazırlıklarında sona yaklaşıldı. Zirveye; çok sayıda üreticinin yanı sıra sektöre girdi sağlayan firma temsilcileri ile değişik bakanlıklardan yönetici ve uzmanların katılması bekleniyor. Üreticiler ile sektöre girdi sağlayan paydaşları, uzmanları ve karar vericileri buluşturacak olan zirvenin; sektördeki yeniliklerin paylaşılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi, paydaşlar arası iletişimin güçlendirilmesine ve yumurta tüketiminin arttırılmasına önemli katkılar sunması bekleniyor. İki gün sürecek olan zirvenin 1. oturumunda, Türkiye ve dünyada yumurta üretimi ve ticareti ele alınacak. Sürdürülebilir üretim konusunun tartışılacağı 2. oturum, özellikle yem hammaddelerinin geleceği, sürü sağlığı ve biyogüvenlik, kanatlı sağlığı ve verimliliği, kanatlı refahı ve bunların gıda güvenliğine etkileri ile dünyadaki yaygın tavuk hastalıklarının oluşturduğu ekonomik kayıplar konuları uzmanlarca ele alınacak. Zirvenin ikinci günü üç teknik oturum ve kişisel gelişim konferansı ile devam edecek. Günün ilk oturumunda kümes atıklarının değerlendirilmesi konusu ele alınarak, tavuk dışkılarından enerji ve organik gübre elde edilmesi ve yumurta tavukçuluğunun çevresel etkilerinin değerlendirilmesi konuları değerlendirilecek. "Üretimden tüketime yumurta mevzuatı" konulu ikinci oturumda ise genç hukukçular tarafından ülkemizdeki ve dünyadaki yumurta mevzuatının, özellikle hijyen, saklama koşulları, tedarik zinciri ve hayvan refahı ile ilgili düzenlemeleri karşılaştırması sunulacak.
 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir