"Yumurtada KDV yüzde 1'e düşürülmeli"
Yaklaşık 7 milyar lira ciroya sahip sektördeki gelişmeleri DÜNYA'ya değerlendiren YUM-BİR Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Derya Pala, tüketimin artması ve sürdürülebilir üretim için KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini söyledi. (Hüseyin Gökçe)
HÜSEYİN GÖKÇE
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Derya Pala, maliyetlerdeki tüm artışlara karşın sektörün 2018 yılını rekor ihracat seviyesinde kapattığını söyledi. 430 milyon dolarla son 10 yılın ihracat rekoruna ulaştıklarını belirten Pala, Türkiye'de yumurta tüketiminin artırılması için KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini istedi. Kayıt dışı üretimin de haksız rekabete yol açtığının altını çizen Pala, bunun da önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Yaklaşık 7 milyar lira ciroya sahip sektördeki gelişmeleri DÜNYA'ya değerlendiren Pala, 150 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayan sektörde, 1000 civarında ticari işletme bulunduğu bilgisini verdi. 2018 yılında sektörün 22 milyar adet üretimle dünya 9'uncusu olduğunu kaydeden Pala, 430 milyon dolarlık ihracatla, Türkiye'nin dünya yumurta ihracatında 3'üncü sırada olduğunu anlattı. Pala bu ihracat rakamının aynı zamanda son 10 yılın rekoru olduğunun altını çizdi.
Fiyatı arz-talep belirliyor
Türk yumurta üreticisinin çok önemli bir performans gösterdiğine değinen Pala, bu başarının sürdürülebilir olması için kamu otoritelerinden öncelikle haksız rekabete yol açan kayıt dışı tavukçuluğun önlenmesini istediklerini paylaştı. Gerek nüfus artışı gerekse kişi başına tüketim ve ihracat potansiyelimi temel alan bir üretim planlamasına gidilmesi gerektiğini ifade eden Pala, temel gıda maddesi olan yumurtada KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinin önemine işaret etti.
Yumurta fiyatlarının diğer ürünlerde olduğu gibi arz-talep dengesinde oluştuğunu dile getiren Pala, yüksek maliyetle üretmek zorunda kalan üreticilerin, bir an önce ürünü paraya çevirme derdinde olduğunu ancak ciddi anlamda yaşanan maliyet artışlarının satış fiyatlarına yansıtılamadığını belirtti. Pala, üreticilerin maliyet fiyatına veya makul kârlı satış yapmasına karşın, marketlerin aynı hassasiyeti taşımadığını vurguladı.
2018 yılında Temmuz ayına kadar sektörün ciddi bir daralma yaşadığını hatırlatan Pala, bu dönemde fiyatlar maliyetin altında olduğu için üretimin azaldığını bildirdi.
Aynı zamanda gerek damızlık ihracatı, gerekse civciv ve damızlık yumurta ihracatının da Temmuz ayından itibaren üretimdeki azalmayla birlikte yerini fiyat artışına bıraktığını söyleyen Pala, ancak Ağustos'ta yaşanan kur krizinin maliyeti tekrar yükselttiğini, buna rağmen artışın fiyatlara yine yansımadığını kaydetti.
Yem fiyatının düşmesi gereken eylülde aşırı yükseliş yaşandı
Eylül ayının hasat dönemi olması sebebiyle fiyatın makul olması gereken zaman olduğunu dile getiren Pala, kurların yükselişiyle birlikte 900-950 lira olması gereken mısırın bin 400 liraya kadar çıktığını kaydetti. Bu dönemin aynı zamanda yumurta üreticisinin hammadde stoklama özelliği bulunduğu bilgisini veren Pala, bugünlerde ise fiyatta bir miktar gerileme yaşandığını dile getirdi.
Organik yumurta konusunda uyardı
YUM-BİR Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Derya Pala, serbest dolaşan tavuklardan sağlanan yumurtanın yüzde 1, organik üretimin ise payının yüzde 0.4 olduğunu kaydetti. Tüketicileri uyaran Pala, "Satın alınırken, organik ürün sertifikasının mutlaka sorulması gerekiyor. Tavuk pisliğine bulanmış yumurtalar saman içine konarak "köy yumurtası", "gezen tavuk yumurtası" "organik yumurta" gibi adlarla ve 3-4 misli fiyatla satılıyor" diye konuştu.