Yer fıstığında yüksek rekolte bekleniyor
Bu sezon 57 bin dekar alanda yer fıstığı ekimi yapan Osmaniyeli üreticiler, yüksek verim sağlayıp masraflarını karşılayabilmeyi ümit ediyor
Türkiye'de yer fıstığı üretimi, işleme ve pazarlamasında önemli bir yere sahip bulunan Osmaniye'de üreticiler, yeni sezonda yüksek rekolte bekliyor.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, 2015 yılında birinci ürün yer fıstığının 47 bin dekar alanda ekildiğini, bu yıl ise ekim alanının 57 bin dekar olduğunu söyledi.
Bu yılki rekolte beklentisinin geçen yıla oranla çok daha yüksek olduğunu ifade eden Sağlam, şöyle konuştu:
"Geçen yıl birinci üründe dekar başına 430 kilogram ürün gerçekleşti. İkinci üründe ise 67 bin dekar alanda ekim yapılmıştı ve dekarda 340 kilogram ürün elde edilmişti. Bu yıl ise 57 bin dekar alanda ekim yapıldı. Ürün rekoltesinin geçen yıla göre çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. Birkaç tarladan aldığımız numuneler üzerinde yaptığımız inceleme sonucunda ürün rekoltesinin geçen yıldan daha iyi olacağını gördük. Çiftçilerimiz, tüccar ve sanayicilerimiz oldukça umutlu, iyi bir sezon beklentisi içindeyiz."
Yer fıstığı üretiminde Osmaniye ve Adana'nın ilk iki sırayı paylaştığını belirten Sağlam, üretimin yüzde 40-45'inin Adana'da, yaklaşık 35-40'nın da Osmaniye'de yapıldığını bildirdi.
Yer fıstığının işlenmesi ve pazarlanmasında ise Osmaniye'nin ilk sırada yer aldığını dile getiren Sağlam, "Üretim olarak ikinci sıradayız, ama ürünün işlenmesi ve pazara kazandırılmasında birinci sıradayız. Bu da üretim bazında 4-5 bin çiftçi ailemizi ilgilendiriyor. Yine sanayiye kazandırılması anlamında bakıldığında 10 bin aileye istihdam sağlandığını görüyoruz. Bu da bir milyon lira gibi bir paraya tekabül ediyor." dedi.
Üreticilerden Kasım Karadağ da yer fıstığında hasat zamanının yaklaştığını ve yüksek verim beklediklerini söyledi.
Geçen yıl 120 dönüm, bu yıl ise 160 dönüm alanda yer fıstığı ektiklerini dile getiren Karadağ, "Kuyu suyundan dolayı bazı yerlerde hastalık başladı ve bu yıl hasat erken geldi. Geçen yıla oranla beklentimiz iyi. Geçen sene yer fıstığının kilosunu 4 liradan satmıştık. Bu yıl fiyat konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. İnşallah fiyatlar da ürün beklentimiz gibi olur da masraflarımızı karşılarız." diye konuştu.
Üreticilerden Ahmet Dağ da bu yıl beklentilerinin yüksek olduğunu, fakat masraflarının karşılanması için fiyatlarının da yüksek olması gerektiğini belirterek, "Bu yıl 170 dönüm arazide yer fıstığı ektim. Beklentilerimiz geçen yıla göre daha iyi. Kuyu suyunun çok soğuk olmasından dolayı sulama 10 günde bir yapılacağı yerde haftada bir yapıldı. Bu da hasadın erken yapılmasına sebep oldu." dedi.