Yaş sebze meyve sektörü 2015'ten memnun
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, geçen yıl yaşanan çeşitli olumsuzluklara ve krizlere rağmen başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) verilerine göre, 2015 yılında taze sebzede bir önceki yıla göre değerde ve miktarda yüzde 17 düşüş yaşanırken 964 ton ihracatla 591,4 milyon dolar gelir elde edildi.
Taze meyvede ise geçen yıl 816 ton ihracatla bir önceki yıla göre miktarda yüzde 5 artış yaşanırken, değerde ise yüzde 13'lük düşüşle 627,3 milyon dolar girdi sağlandı.
Narenciye de ise geçen yıl 1 milyon 537 bin ton ihracatla 2014 yılına göre miktarda yüzde 3, karşılığında elde edilen 841,8 milyon dolarla değerde yüzde 10 düşüş oldu.
Toplam yaş sebze meyve ihracatı 2014'de 3 milyon 528 bin ton olurken, bu rakam yüzde 6 düşüşle geçen yıl 3 milyon 323 bin ton oldu. Bu ihracat karşılığında sağlanan gelir ise bir önceki yıl 2 milyar 391,2 milyon dolarken, geçen yıl yüzde 13 kayıpla 2 milyar 84,4 milyon dolara indi.
İhraç edilen ürünler arasında domates, mandalina, limon, portakal ve üzüm ilk beşte yer alırken, en büyük dış pazarlar sıralamasında da Rusya Federasyonu, Irak, Almanya, Ukrayna ve Romanya ilk beşi oluşturdu.
"Başarılı olduğumuzu düşünüyorum"
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, geçen yıl çevre ülkelerde ihracatı olumsuz etkileyen bazı gelişmelerin olduğunu anımsattı.
İhracatta 2015 yılında yüzde 15-20 arasında bir artış beklediklerini vurgulayan Kavak, "Bizim komşu ve çevre ülkelerde bir takım kargaşalar yaşanıyor. Ortadoğu, Irak, İran, Rusya ve Ukrayna'da karışıklık var. Ayrıca Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerine de yaş sebze meyve konusunda ambargo koyunca başta İspanya, İtalya, Hollanda gibi ülkeler kendi üretimlerini Birlik üyeleri içinde değerlendirmeye başladılar. Öyle olunca bizim orada da pazar payımız düştü" dedi.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen geçtiğimiz yılı yaş sebze meyve sektörü açısından nispeten başarılı geçirdiğini ifade eden Kavak, şunları söyledi:
"Bütün bu olumsuzluklara ve kargaşalara rağmen yaş sebze meyve sektörü kendi pazarlarını koruma amacıyla büyük bir gayret gösterdi ve bence çok başarılı bir yıl geçirdi. Toplamda miktarda yüzde 6, değerde ise yüzde 13'lük bir kaybımız var ancak geçtiğimiz yılın tamamını değerlendirdiğimiz zaman dünyadaki gelişmelere baktığımızda başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Olumsuz gelişmeler neticesinde rakamsal olarak maalesef eksilerde kaldık."