Yaş meyve sebzeciler de turizmciler gibi destek istiyor
Yılın ilk 6 ayında geçen yıla oranla miktarda yüzde 10 değer bazında ise yüzde 13 ihracat düşüşü yaşayan yaş meyve sebze sektörü, kaybı önlemek için destek istiyor
BELMA BAĞRIK / MERSİN
Yılın ilk 6 ayında geçen yıla oranla miktarda yüzde 10 değer bazında ise yüzde 13 ihracat düşüşü yaşayan yaş meyve sebze sektörü, kaybı önlemek için destek istiyor. Sektör temsilcileri, en çok ihracat yapılan pazar olan Rusya’daki sorunlar nedeniyle seyahat acentelerine yolcu başına yapılan destek ödemesi gibi bir teşvik bekliyor. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, olumsuz hava koşulları, Ukrayna, Rusya, Irak, Ortadoğu gibi pazarlarda yaşanan sorunlar, sektör ihracatının yüzde 65’inin gerçekleştirildiği Rusya pazarında rublenin aşırı değer kaybetmesi gibi konular nedeniyle ihracatta düşüş yaşandığını söyledi. İhracatçıların özellikle Rusya pazarına rubleyle ve vadeli satış yapmaları nedeniyle büyük kayıp yaşadığını aktaran Kavak, Rusya’nın AB ülkelerine uyguladığı ambargonun abartılarak kamuoyuna yansıtılması nedeniyle ortaya çıkan spekülatif söylentilerin arz talep dengesini bozduğunu vurguladı. Kavak, ürün fiyatlarındaki beklenmeyen artışların geride bırakılan sezonda gerek ihracatçı gerekse üreticiler nezdinde hazin sonuçlara yol açtığının altını çizerken, Türkiye’nin önde gelen yaş meyve sebze ihracatçılarının birer birer iflasa sürüklendiğine dikkat çekti. Kavak, “Bu nedenle yaş meyve sektörü için de ihracatta destekleme istiyoruz. Rusya’ya belli sayıda turist getiren seyahat acentelerine yolcu başına belli bir destek ödemesi yapılması gibi yaş meyve sebze sektörünün de desteklenerek ayakta kalması sağlanmalı” dedi.
‘Çin’e 2016’da ihracata başlamayı hedefliyoruz’
Uzakdoğu’ya yaş meyve ihracatının geliştirilmesi kapsamında iki yıldır Çin pazarı üzerinde çalıştıklarını anlatan Kavak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çin’e ihracat yapamıyoruz. Bunun için 2 yıldır Çin pazarını mercek altına aldık. Çin’in ürünleri hangi ülkeden ve hangi zamanlarda ithal ettiği, fiyatlar, lojistik gibi konularda araştırma yapıyoruz. Önümüzdeki yıl bu sorunları aşarak ihracata başlamayı düşünüyoruz. ”
Turunçgil ihracatını destekleyecek proje hazırlanıyor
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, üretim ve ihracattaki yapısal sorunların çözümünün yanı sıra güncel sorunların çözümüyle ilgili de çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Bu kapsamda 'Turunçgillerde ihracat yapısının hedef ülkeler açısından incelenmesi ve ihracat desteklerinin uluslararası rekabet gücü etkilerinin değerlendirilmesi' konulu projeyi hazırlattıklarını anlatan Kaçmaz, çalışmanın tamamlanma aşamasına geldiğini dile getirdi. Kaçmaz, “Bu projede narenciyeye üretimden nihai tüketiciye kadar verilen destekleri, bu desteklerin uluslararası rekabette yansımaları ve rakip ülkelerdeki uygulamalarını araştırıyoruz. Projenin turunçgil ihracat sezonu başlamadan önce uygulamaya geçmesi için hazırlıklarımızı tamamladık” diye konuştu. Diğer taraftan üretim planlamasına büyük katkısı olacağına inandıkları turunçgil envanter çalışmasının tamamlanması için program yaptıklarını anlatan Kaçmaz, kısa sürede turunçgil üretilen tüm bölgelerde çalışmaların sona ereceğini ve sonuçların sektörün bilgisine sunulacağını sözlerine ekledi.