Üzüm ve bamya diyarı Bornova‘da üreticiler birleşiyor
Tire Süt Kooperatifi’ni örnek alan Bornova’ya bağlı 12 köyün üreticileri üzüm ve bamya gibi ilçenin tanınmış ürünlerini kooperatif çatısı altında pazarlamak için biraraya geldi
ARZU ALP
İZMİR - Literatürde “Bornova Misketi” olarak yer alan dünyaca ünlü misket üzümü ve Bornova Bamyası ile meşhur İzmir’in Bornova ilçesi, tarımsal potansiyelini değerlendirmek amacıyla yeni bir hamleye hazırlanıyor. Bornova’ya bağlı 12 köyün üreticileri, Bornova Belediyesi’nin de desteği ile Bornova Tarımsal Üretim Kooperatifi’ni kuracaklar. Üreticiler kooperatifleşme sürecinde Birleşmiş Milletler tarafından 2012’de dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli seçilen Tire Süt Kooperatifi’ni örnek alacak.
Bornova Belediyesi tarafından projenin başına getirilen ve üreticilere yol gösteren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Uysal, köy bazlı değil ilçe bazlı kooperatif kurarak İzmir’e örnek olmak istediklerini söyledi. Kooperatifçilik alanında ideal bir örgütlenme modeline sahip olduğu için Tire Süt Kooperatifi’ni incelemeleri için üreticilerle birlikte Süt Kooperatifi tesislerini ziyaret ettiklerini hatırlatan Uysal, “Tire Süt Kooperatifi, ilçe bazlı kooperatife en güzel örnek. Köy bazlı kooperatifler Türkiye’de iş yapmaz. Biz de Bornova’nın 12 köyünde ayrı ayrı kooperatif kurmak yerine 12 köyü biraraya getirerek ilçe bazlı bir kooperatif kurmak için yola çıktık. Bu kooperatifimiz İzmir’deki diğer ilçelere de örnek olacaktır” dedi.
Türkiye’de kooperatif ve birlik olmak üzere çok sayıda tarımsal örgüt bulunduğunu, hatta örgüt kirliliği yaşandığını vurgulayan Uysal, “Önemli olan çok olması değil, işlevsel olması. Üreticilerin ‘birlikten kuVvet doğar’ mantığı ile örgütlenmesiyle ürünlerinin kalitesi artar, maliyetleri düşer. Kooperatifl erin makine parkları kurmasıyla köylülerin tarım aleti almasına gerek kalmayacak, kiralayıp kullanabilecek. Böylece Türkiye tarım makine parkı olmaktan kurtulur. Üretici, ürettiği malların fiyatı belirlenirken masada söz sahibi olur. Üretimin maliyetleri azaldığı ve değerinde satıldığında çiftçilik karlı bir üretim aracı haline gelir. Biz köylerde köylülerin para kazanmalarını ve mutlu yaşamalarını istiyoruz” diye konuştu.
Uysal, çiftçilerin köylerinde kalıp para kazanmaları ve mutlu olmalarının göçü de önleyeceğini belirterek, “Bornova’nın köylerinde dünyaca ünlü misket üzümü, bamya, kiraz, zeytin, keçi sütü gibi farklı tarımsal ve hayvansal zenginlik var. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila henüz aday adayı iken ilçe bazlı kooperatif projesi için kendisiyle görüştüm. Şimdi de bu projeyi hayata geçirme aşamasındayız. Kooperatifin kuruluşuyla ilgili yasal süreç başladı” dedi.
Soğuk hava deposu kurulacak
Kooperatif kurulur kurulmaz ilk icraatinin eğitim çalışmaları olacağını anlatan Prof. Dr. Harun Uysal, “Üyelere kaliteli üretim konusunda eğitimler vereceğiz. Arkasından maliyet düşürecek tedbirler, soğuk hava deposu, makine ekipman gibi diğer projeler gelecek. Bornova’nın tarımsal potansiyelini kimse bilmez. Oysa Bornova’nın misket üzümü ve bamyası çok meşhurdur. Bunların üretimini artırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Bornova’da tarımdan para kazanamadıkları için gençler tarım yapmak istemiyor. Yapanların yaşı 50’nin üzerinde. Gelecekte tarımı kimler yapacak? Tarımı karlı ve daha da onurlu hale getirmemiz lazım. Gençlerimiz üniversite eğitimi alsın ama tarım işi de yapsın. Ziraat mühendisi, ziraat teknikeri, ziraat teknisyeni olsun. Böylece tarımda bu tehlikeyi de önleyebiliriz. İzmir için bunu başaracağız ve bu model diğer ilçelerde örnek olacak”diye konuştu.