Uzakdoğu kuru inciri sevdi

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep, geleceğin Uzakdoğu'da olduğunu belirterek, en çok kuru incir alan ülkelerin Tayland, Japonya, Singapur, Çin ve Vietnam olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin üretiminde ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirin bu yıl kalitesindeki artış ve Uzakdoğu pazarı üretici ile ihracatçıyı sevindirdi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kuru incirde son yılların en kaliteli ürününü aldıklarını, bunun üreticiye yansımasının da olumlu olacağını belirtti.

Celep, geçen sene 74 bin 500 ton olan rekolte tahmin rakamının bu sene yaklaşık 72 bine düştüğünü, bunun yüzde 5 kayıp anlamına geldiğini ancak İngiltere, Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine gönderilen incirin kalitesinden dolayı beklentilerinden daha iyi bir tablonun ortaya çıktığını müşahede ettiklerini anlattı.

Uzakdoğu pazarı

Avrupa'da sabit denecek bir pazar grafiği oluşturduklarına dikkati çeken Celep, Uzakdoğu pazarına da bu yıl daha umutlu girdiklerini ifade etti.

Uzakdoğu'nun önemli bir nüfus potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Celep, "Uzakdoğu pazarı bu yıl da ümitli görünüyor. Zaten gelecek Uzakdoğu’da biz bunu biliyoruz. Yaşayan ağırlıklı nüfus potansiyeli de orada. Onların damak tatlarına ve tüketim alışkanlıklarına göre biz de o şekilde hareket edip, o pazarda yeni pazarlar açmaya devam edeceğiz." dedi.

En çok kuru incir alan ülkelerin Tayland, Japonya, Singapur, Çin ve Vietnam olduğunu aktaran Celep, şöyle devam etti:

"Kuru incirde şu anda görünen tablo gayet güzel, bir sıkıntı yok. Tablo olumlu gözüküyor. Ürünlerimizi pazarda adım adım değerlendiriyoruz. İhracat rakamında artış bekliyoruz fakat rekoltenin düşebileceğinden dolayı çok az bir düşüş olabilir. Olmasa bile, katma değerde olur. Rakamlardaki artışlarda Uzakdoğu pazarlarının etkisi var. Oradaki ülkeler kuru inciri çok sevdi. İlk gemilerde şu anda Uzakdoğu'ya yaklaşık 210 ton kuru incir gönderdik."

"Uzakdoğu hem meyve olarak hem de çay olarak tüketiyor"

Germencik Tariş İncir Birliği İncir İşletme Müdürü Caner Işlak da incirin kalitesine dikkati çekti.

Işlak, incirdeki bal oranının çok iyi durumda olduğunu, havaların bir müddet olumsuz gitmesi nedeniyle üreticilerin mahsullerini depolara kaldırdığını belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Havalar bir müddet olumsuz olunca üretici depoya kaldırmış seçim işlemine girmemişti. O yüzden ürün tesliminde biraz gecikmeler var. Şu ana kadar üreticiden 2 bin tonun üzerinde ürün aldık ama yaklaşık 1 ay daha alımlarımız devam edecek. İnşallah yeterli miktarda mal alıp bunların büyük bir kısmını ihracat yaparız. İhracatımız da iyi görünüyor. Yani tablo iyi. Şu anda gemilerle mallar yüklenmeye başlandı. İhracat edilecek malları paketlememiz son sürat devam ediyor. İlk gemileri her yıl olduğu gibi İngiltere, Almanya ve Fransa’ya yolladık."

Son yıllarda Uzakdoğu ülkelerinden yoğun talep aldıklarını çünkü inciri çok sevdiklerini kaydeden Işlak, şöyle devam etti:

"Uzakdoğu pazarında şöyle sevindirici bir durum var artık birinci kalite dediğimiz incirleri alıp tüketmeye başladılar. Bu Türkiye’ye girecek olan dövizlerin daha da artacağı anlamına geliyor. Uzakdoğu hem meyve olarak hem de çay olarak tüketiyor. Sıcak suyun içine atıp 20 dakika bekletiyorlar ve böyle tüketiyorlar. Hamile olanlara özellikle veriyorlar. '1 bardak süt eşittir 1 incir' şeklinde kuru incirin reklamını yapıyorlar."

Bu konularda ilginizi çekebilir