TZOB fındığın maliyetini belirledi

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kozoğlu: " 2013 yılı ürünü fındığın Türkiye ortalama kilogram maliyetini 5 lira 64 kuruş olarak hesapladık"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan Kozoğlu, 2013 yılı ürünü fındığın Türkiye ortalama kilogram maliyetini 5 lira 64 kuruş olarak hesapladıklarını bildirdi.

Kozoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini karşılayan Türkiye’nin 2012-2013 sezonunda bu tarihe kadar 1,6 milyar dolarlık 270 bin ton iç fındık ihracatı yaptığını belirtti.

Üretimin artırılması, kaliteli ürünün piyasada bulunabilirliğinin sağlanması ve fiyat istikrarının devamlılığı için fındığın fiyat oluşumunda etkili olan üretim miktarı, verim ve kalite gibi göstergelerin objektif şekilde belirlenerek stratejilerin oluşturulmasını isteyen Kozoğlu, bunun, üretici, sanayici ve ihracatçı açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti.

- "Satış fiyatı 7-8 lira arasında olmalı"

Kozoğlu, her yıl Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından, rekolte tahmin sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığını ve buna göre stratejiler belirlendiğini kaydetti.

Komisyonların çalışmaları sonucu çıkan rekolte tahminin, aynı zamanda birim alandan alınan verimi de ortaya çıkardığını bildiren Kozoğlu, "Fındık Maliyeti Tespit Komisyonu yaptığı çalışmayla 2013 yılı ürünü fındığın Türkiye ortalama kilogram maliyetini 5 lira 64 kuruş olarak hesapladı. Maliyetin 5 lira 64 kuruş olduğu göz önüne alındığında, fındık satış fiyatının 7-8 lira arasında değişmesi uygun olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.