Türkiye yıllık 200 bin ton ayçiçek yağı ithal ediyor

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Karademir, yıllık ortalama 900 bin ton ayçiçek yağı ihtiyacı bulunan Türkiye'nin, 200 bin ton ayçiçek yağını ithal etmek zorunda kaldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, yıllık ortalama 900 bin ton ayçiçek yağı ihtiyacı bulunan Türkiye'nin, daha çok ekim alanı potansiyeline rağmen, 200 bin ton ayçiçek yağını ithal etmek zorunda kaldığını söyledi.

Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden birisi olan Çukurova Bölgesi'nde, bu yıl ayçiçek hasadına başlandı. Ayçiçeği hasadının başlamasıyla birlikte değerlendirmelerde bulunan ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir şöyle konuştu:

"Türkiye'de ayçiçeği ekim alanı yıllık ortalama 520 bin hektar, toplam üretim ise 1 milyon 380 bin tondur. Türkiye toplam ekim alanının yüzde 6.6'sı ve toplam üretim miktarının yüzde 7.3'ünü karşılayan Adana'da ise 34 bin 509 hektar alanda yıllık ortalama 102 bin ton ayçiçeği üretiliyor. Türkiye'nin yıllık ayçiçeği yağı ihtiyacı 900 bin ton seviyesinde. Buna rağmen üretim 650- 700 bin ton civarında. Yani yıllık ortalama 200 bin ton ayçiçeği yağı ihtiyacı var. Yağlı tohumlarda en çok üretilen ürün ülkemizde ayçiçeği. Dünyada ham yağ ihtiyacının yüzde 11'i ayçiçeğinden karşılanıyor. Türkiye ham yağ ihtiyacının yüzde 50'si ayçiçeğinden karşılanıyor. Ham yağ açısından ayçiçeği çok önemli bir üründür. Dünyada yıllık ortalama 26 milyon hektar alandan 42.5 milyon ton ham yağ üretiliyor."

'Kurak yıllarda destek artsın'

Bu yıl 1 kilogram ayçiçeğinin 1 lira 40 kuruştan satıldığını anlatan ZMO Şube Başkanı Semih Karademir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayçiçeği Türkiye'de önemli üretici birliklerinin yanı sıra bölgelerdeki yağ üreticisi firmalar tarafından da alınıyor. Geçen yıl kilogram başına 26 kuruş olan üretici destek primi, bu sene 30 kuruş oldu. Kıraç alanlarda yetiştirilen ayçiçeğinde üretim maliyeti yıllık yağış miktarıyla çok yakından ilgili. Yağışın yeterli olduğu yıllarda ayçiçeği üretimi arttığı için maliyet azalıyor, ancak kurak yıllarda üretim düştüğü için maliyet yükseliyor. Kuraklığın yaşandığı 2014'te verim dekarda 80- 100 kilogramdı. Bu yıl ise yeterli yağış olduğu için verim dekarda ortalama 200 kilogramı buldu. Üreticiler bu yıl kilogram başına 30 kuruş civarında para kazandı ama, kurak geçen yıllarda da zarar etmişti. Türkiye'nin yıllık ortalama 200 bin ton civarında ayçiçek yağı ithal ettiği düşünülerse, devletin özellikle kurak geçen yıllarda üreticileri daha fazla desteklemesi gerekiyor. Eğer zarar eden çiftçi bir sonraki yıl ayçiçeği ekmezse, Türkiye daha fazla ayçiçek yağı ithal etmek zorunda kalacak. Kurak yıllarda üretici örgütleriyle birlikte değerlendirmeler yapılarak üreticilere zarar etmemeleri için destek verilmesini ve planlı üretim yapılması için katkı sağlanmasını istiyoruz."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir