Türkiye dünya şeker üretiminde 5'inci sırada
İklim koşulları dolayısıyla yalnızca şeker pancarından üretim yapan ülkeler arasında bulunan Türkiye, dünya şeker üretiminde 5'nci sırada yer alıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Dünya şeker üretiminde Türkiye, yüzde 7'lik payla Rusya, Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından 5'inci sırada gelmektedir." dedi.
Tüfenkci, Malatya Şeker Fabrikasında düzenlenen "Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyası" açılış töreninde, yeni kampanyanın hem Malatya'ya hem Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.
Katma değeri ve tarımda, sanayide sağladığı istihdamıyla Türkiye'de üretilen stratejik öneme sahip temel gıda maddelerinden birinin şeker olduğunu belirten Tüfenkci, "Ülkemizde üretilen şeker miktarı 2 milyon 58 bin ton civarındadır. Aynı dönemde dünya şeker üretimi yaklaşık 173 milyon ton civarındadır. Üretimin yüzde 79'u şeker kamışından, yüzde 21'i ise pancardan karşılanmaktadır. İklim koşulları dolayısıyla ülkemiz yalnızca şeker pancarından üretim yapan ülkeler arasındadır. Dünya şeker üretiminde Türkiye yüzde 7'lik payla Rusya, Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından 5'inci sırada gelmektedir. Şeker kamışından şeker üreten ülkelere bakıldığında Türkiye'nin şeker üretiminin daha üst sıralara çıktığının görüyoruz." diye konuştu.
Şeker sektörünün ithalata gerek kalmadan kendi kendine Türkiye'nin yeterliliğini sağladığı üretim alanlarından biri olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Ancak Türkiye'de şeker üretiminin maliyetleri hesaplandığında ülkemizdeki şeker maliyetlerinin dünyayla rekabet etme noktasında gerilerde kaldığı da bir gerçek." ifadesini kullandı.
"Hiçbir arkadaşımızı mağdur etmek istemiyoruz"
Ticaretin üretim ve tüketimden bağımsız olmadığını bildiklerini belirten Tüfenkci, "İşçi arkadaşlarımızın birtakım sıkıntıları var bunları çok iyi biliyoruz çözme noktasında bütün sektör ve sendikalarla adım atmaya çalışıyoruz. Biz şeker fabrikalarımızın üretime devam edebilmesi, rekabet koşullarını sürdürebilmesi için azami noktada gayret sarf ediyoruz. Özel sektör de şeker üretimi yapmaktadır. Onların çalışma verimliliğine ve kilogram şeker maliyetine baktığımızda hala Türk şekerinin maliyetinin üzerinde olduğunu görüyoruz ama biz istiyoruz ki buralarda arkadaşlarımız mağdur olmadan teknoloji yenileyerek buradaki arkadaşlarımızın istihdamı sürdürülerek üretime devam edelim." diye konuştu.
Tüfenkci, fabrikaların ihtiyaçları doğrultusunda teknolojileri yenilemeye devam edeceklerini de söyledi.
Malatya'da pancar ekim alanlarının artırılması gerektiğini dile getiren Tüfenkci, ama kentin daha çok kayısı üretimine döndüğünü belirtti.
Malatya'da kotaları artırarak üretim alanlarını genişletmek istediklerini vurgulayan Tüfenkci, işçilerin de kadroyla ilgili talepleri olduğunu bildiklerini söyledi. Tüfenkci, "İnşallah genel anlamda taşeron işçi kadrolarını görüştüğümüzde bu konuları da tekrardan ele alıp genel bir düzenlemeyle bu konuda neler yapabiliriz bakanlarımızla görüşüp bunu bir çözüme kavuşturacağız. Bunu da buradan söylemiş olalım. Hiçbir arkadaşımızı mağdur etmek istemiyoruz çünkü 15 Temmuz'dan sonra her yerde ifade ettiğimiz nokta şudur; patron millettir. Biz bu milletin duruşunu 15 Temmuz'da gördük. Nasıl milli iradeye sahip çıktıklarını gördük. Ben bu vesileyle bütün milletimize, Şeker İş'in bütün mensuplarına duruşlarından dolayı teşekkür ediyorum. Kampanyanın şeker tadında geçmesini diledi." ifadelerini kullandı.
"Yılda 10 milyon ton civarında pancar üretilmekte"
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Genel Müdürü Ahmet Aksu ise dünya pancar şekeri üretiminde Türkiye'nin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin üretimde Rusya, Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından beşinci sırada yer aldığını söyledi.
Aksu, Türkiye'deki şeker sanayisinin 7,5 milyar liranın üzerinden ekonomik bir boyuta sahip olduğunu ve sektörün ithalata gerek duymaksızın kendi ihtiyacını karşıladığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Türk şeker olarak 54 il 2 bin 297 yerleşim biriminde yaklaşık 70 bin üretici tarafından sözleşmeli olarak şeker pancarı tarımı yapılmakta ve yılda yaklaşık 10 milyon ton civarında pancar üretilmektedir. Ülkemizin yüzde 50-60 civarındaki ihtiyacı Türk şeker tarafından karşılanmaktadır. Şeker fabrikalarında üretim demek öncelikle pancar demektir. Değerli üreticiler ülke genelinde pancar alımına başlamış olup yeni bir şeker üretim dönemine girdik. Üreticilere bereketli, bol kazançlı bir ürün yılı diliyorum. Şirketimiz 2016-2017 pazarlama yılında 1 milyon 361 bin 700 ton ağ şeker üretimi kotasına tahsis edilmiştir. Bu şekeri üretebilmek için 10 milyon 500 bin ton civarında bir pancar işlemesi uygun görülmektedir."