Tohumculuk hizmetlerinde yetki devredilebilecek
Tohumculuk hizmetlerinde piyasa denetim yetkisi devri, Türkiye Tohumcular Birliği, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelere yapılacak.
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tohumculuk hizmetlerinde piyasa denetim yetkisini kısmen veya tamamen süreli veya süresiz devredebilecek. Piyasa denetim yetkisi devri, Türkiye Tohumcular Birliği, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelere yapılacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Tohumluk Sertifikasyon İşlemlerinde Yetki Devri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, Tohumluk Sertifikasyon İşlemlerinde Yetki Devri Yönetmeliği'nin başlığı, "Tohumculuk Hizmetlerinde Yetki Devri Yönetmeliği" olarak değiştirildi.
Bakanlıkça yürütülen tohumculuk hizmetlerinden tohumluk sertifikasyon işlemleri ve piyasa denetimiyle ilgili yetki devri esaslarını belirlemeyi amaçlayan yönetmelik, "alan kontrolleri, numune alma, laboratuvar analizleri ve belgelendirilme ile piyasa denetimi konularında yetki devrinin şartları, alan kontrolleri, numune alma, laboratuvar analizleri ve belgelendirme konularında yetki devredilecek birlik, kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri ve üniversitelerle, piyasa denetiminde yetki devredilecek birlik, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversitelerin teknik ve fiziki şartlarına ilişkin usul ve esaslar ile yetki devrinin geri alınmasında uygulanacak iş ve işlemleri" kapsayacak.
Alan kontrol kuruluşları, depo kontrolü yapmaya ve numune almaya da yetkili olacak.
Yetki alan kuruluşlar aynı zamanda tohumluk üreticisi ise yalnızca kendi ürettikleri tohumlukların analizlerini yapacak ve belgelendirecek.
Yetki devri, Bakanlıkça belirlenen sertifikasyon sınıflarındaki tohumluk üretimleri için geçerli olacak.
Denetim, komisyon tarafından, iki aşamada yapılacak. Komisyon, yapılan denetimlere ilave olarak, hakem testleri sonuçlarını ve resmi sertifikasyon veya bitki sağlığı kontrol kuruluşlarının şahit numuneler üzerinde yaptığı analiz sonuçlarını da değerlendirecek ve sonucu nihai bir raporla genel müdürlüğe bildirecek.
Piyasa denetimi, gerçek veya tüzel kişileri kapsayacak
Piyasa denetimi, tohumlukları yetiştiren, işleyen ve satışa hazırlayan, dağıtan ve satan gerçek veya tüzel kişileri kapsayacak.
Piyasa denetim yetkisi devri, Türkiye Tohumcular Birliği, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelere yapılacak. Bakanlık, denetim yetkisini kısmen veya tamamen; süreli veya süresiz devredebilecek.
Yetki devri yapılanın, belirlenen şartlara uymaması halinde, devredilen yetki Bakanlıkça geri alınacak. Denetim yetkisini kullanan kişilerin veya kurumların, kasti olarak resmi kontrollerdeki kuralları ihlal ettiği belirlendiğinde, bunların düzenledikleri belgeler iptal edilecek ve yetkileri Bakanlıkça geri alınacak.
Belirli bir süreyle devredilen denetim yetkisi, süre bitiminde Bakanlıkça geri alınabilecek veya belirlenen şartlarla yeniden devredilebilecek.
Bakanlık, denetim yetki devri yapılan kuruluşu, yetkiyi nasıl kullandığına ilişkin denetleyebilecek.
Bakanlık tarafından kısmen veya tamamen devredebilecek denetim konuları şöyle:
"Bakanlıkça yetkilendirme yapılmadan faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerin tespiti, ilgili alt birliğe üye olmayan gerçek veya tüzel kişilerin tespiti, piyasaya sürülen çeşitlerin mevzuat çerçevesinde kayıtlı olup olmadığının denetimi, piyasaya sürülen tohumlukların standartlara uygun olup olmadığının denetimi, ticarete arz edilen tohumlukların ambalajlı ve etiketli olup olmadığı ve üzerindeki bilgilerin doğruluğunun denetimi, tohumlukların satıldığı, teşhir edildiği veya depolandığı ortamların teknik talimatlara uygun olup olmadığının tespiti."
Denetim yetki devri yapılan kuruluşların yükümlülükleri
Denetim yetkisi devri yapılan kuruluşlar, yetki devri sözleşmesinde yer alan hususları, Tohumculuk Kanunu ve Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu kanunlara dayanılarak hazırlanan alt düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirmek, başvuru dosyasında gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği hususları, süresinde gerçekleştirmek ve bu konuda Genel Müdürlüğe bilgi vermek, yetki devri yapılan konularla ilgili olarak Bakanlıktan gelen bilgi ve belge taleplerine cevap vermek ve Bakanlık tarafından yapılacak denetimlerde Bakanlık görevlilerinin talep ettiği bilgi ve belgeleri sunmakla yükümlü olacak.
Kuruluşlar ayrıca, yetki devri kapsamında yapmış olduğu işlemlerle ilgili kayıtları, on yıl süreyle muhafaza etmek, Bakanlık tarafından davet edilen eğitim ve toplantılara katılmak, piyasa denetimlerini yeterli sayıda ve Bakanlıkça eğitilmiş personel ile yürütmekle de görevli olacak.
Ayrıca, yönetmelikte yer alan yetki devri yapılacak bitki türleri tablosu yürürlükten kaldırıldı.