Tekstil profesörünün buluşu Moova ineklerini serinletecek
Bugüne kadar çok sayıda buluşun sahibi olan tekstil profesörü Işık Tarakçıoğlu'nun son buluşu Söktaş Grubu'nun Moova Çiftliği'nde uygulanacak.
Arzu ALP
İZMİR - Çevre dostu buluşlarını, KOSGEB desteği ile kurduğu Teks-Tar Güneş Enerjileri Limited Şirketi çatısı altında yürüten Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, kumaştan yapma esnek su ısıtıcı kolektörünü bu yıl geliştirerek daha kullanışlı hale getirdi. Bu yıl katıldığı ‘81. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda yeni buluşlarını sergileyen Tarakçıoğlu, kırsal kesim ve dar gelirli vatandaşlardan büyük ilgi gören buluşunun apartman ve oteller gibi büyük kullanıcılar için uygun olduğunu hatta bunu Türkiye'nin en büyük süt hayvancılığı çiftliği olan Söktaş Grubu'nun Söke'de kurduğu Moova Çiftliği'nde de uygulayacaklarını belirterek, Çiftliğin çatısında hem izolasyon görevi görecek şekilde hem de sıcak su sağlayacak şekilde bir proje önümüzdeki haftalarda uygulamaya konulacak. Sıcakta ineklerin süt verimi düşüyor. Sistemimiz ahırların serin kalmasına da katkıda bulunacak" dedi.
Kumaştan yapma esnek su ısıtıcı kolektörünün ilk kez geçtiğimiz yıl düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nda görücüye çıktığını ve çok büyük ilgi gördüğünü dile getiren Tarakçıoğlu, bu yılki fuara ise bu kolektörün daha geliştirilerek sistem haline getirilmiş haliyle katıldıklarını ifade etti. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında patentini aldığı kolektör hakkında bilgi veren Tarakçıoğlu, "Geçtiğimiz yıl fuarda sergilediğimiz kolektörde kullanıcı her sabah 9.30-10.00 saatleri arasında soğuk suyu az akacak şekilde açıp akşamüstü 15:30-16:00 civarında kapatması gerekiyordu. Oysa geliştirdiğimiz yeni sistemde suyun sirkülasyonunu sağlıyoruz. Böylece eğer o küçük devir daim pompası şehir ceryanı ile çalışıyorsa zaman ayarlayıcı ile her gün kendi kendine otomatik olarak aynı saatlerde açılıp kapatıyor. Daha çok tekne ve yatlarda kullanılan cinsten küçük doğru akım pompası kulanılıyor ve güneş panelleriyle çalıştırılıyorsa bu takdirde güneş ışınları geldiğinde çalışmaya başlıyor. Güneş ışınları zayıfladığında ise duruyor. Böylece daha kullanışlı bir sistem oldu" bilgilerini verdi.
Apartmana da uygun
Tarakçıoğlu, özellikle kırsal kesimden, dar gelirli vatandaşlardan büyük ilgi gören bu ürünü apartmanlarda bile uyguladıklarını, oteller gibi büyük kullanıcılar için de son derece uygun olduğuna dikkat çekti. Tarakçıoğlu, bu yıl katıldıkları 81. İzmir Enternasyonel Fuarı'nda deposu ve pompaları farklı 5 ayrı sistemi çalışır şekilde sergilediklerini dile getirdi. Çatının durumuna göre 200-500 TL arasında maliyetle 6 kişilik bir ailenin sıcak suyunu rahatlıkla sağlayacak bir sistemin kış aylarında ise ılık su kullanma imkanı sunduğunu ifade eden Tarakçıoğlu bu kolektörlerle kapalı yüzme havuzlarının su ısıtma giderlerinin yarıya düşürülebileceğini ve açık yüzme havuzlarınında sonbaharda aralık ayına kadar, ilkbaharda da mart ayı ortalarından itibaren kullanılabilecek hale geldiğini belirtti.Tarakçıoğlu, fuarda geçen yıl da teşhir ettikleri hava ısıtıcı güneş kolektörlerinde meyve kurutmada çok güzel sonuçlar aldıklarını dile getirdi. Şeffaf sera benzeri kurutucularda kurutma yapıldığında gündüzleri başarılı sonuçlar elde edildiğini ancak geceleri havanın soğumasıyla meyvelerin içinin nemli kaldığını vurgulayan Tarakçıoğlu, dolayısıyla kurutma süresinin 2-3 günü bulduğunu dile getirdi. Tarakçıoğlu, yeni bir kurutucu geliştirdiklerini belirterek, "Faydalı Modeli Kubilay Çakmak'a ait olan karbon fiber ısıtıcılı kurutucu ile patenti bana ait tekstil esaslı güneş kolektörleriyle kurutma sistemini birbirine entegre ederek güneş enerjisi ve düşük elektrik tüketimiyle gıda ürünlerini 365 gün 24 saat kurutma konusunda başarılı sonuçlar elde ettik" dedi.
Patentini de alacak
Geliştirdiği hibrit kolektör hakkında da bilgiler veren Tarakçıoğlu, patentini aldığı bu kolektörün
yurtdışı patentini de almak için çalışmaların sürdüğünü belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Elektrik üretiyor ve kendi fanını kendi çalıştırıyor. Kış aylarında kapatılan yazlıkların içerisine güneş çıktığında siz yokken de sıcak temiz hava üfleyip rutubete bağlı zararların oluşmasını önlüyor. Bu kolektörlerin bir aküyle birlikte kullanılmasıyla yaz aylarında gündüz ısınan iç mekanlara tüm akşam ve gece boyunca dışarıdan emilip filtrelerden geçirilerek basılan serin ve temiz havayla yaşam konforu sağlıyor. İçerisindeki güneş pili sayesinde hava sirkülasyonunu sağlayan fan için gerekli elektriği kendisi ürettiği gibi bir akünün bağlanması durumunda, sistem aydınlatma için gerekli elektriği üretiyor. Yaz aylarında gündüz tarafımızdan temin edilecek bahçe veya balkon tipi küçük kurutucularda her türlü meyve sebze kurutulabilirken fan gece de çalıştırılarak iç mekanların serinletmesi sağlanabiliyor. Normal güneş pillerine nazaran daha yüksek verim ve daha uzun faydalı kullanım ömrü sağlıyor. İthal benzerlerine nazaran çok daha ucuz, sıfır maliyetle çalışan, çevre dostu ve bütün sene boyunca çok amaçlı olarak kullanılabilen
bir hibrit kolektör."