Tarımsal üretime düşük faizli kredi
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından tarım sektöründe üreticilere verilecek düşük faizli kredi desteği ile ilgili uygulama esasları belirlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, tarımsal üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla gerçek veya tüzel kişi üreticilere, tarımsal amaçlı kooperatiflere ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasıyla ilgili usul ve esasları kapsıyor.
Hayvan alımlarına kredi
Söz konusu tebliğ ile damızlık süt sığırı ile damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliğinde, kurulu veya kurulacak işletmelere ilişkin yatırım kredileri, manda, jersey ve yurt içinde doğmuş holstein ırkı damızlık belgeli süt sığırı alımlarını, etçi ırklar olan angus, hereford, şarole ve limuzin ırkı ile kombine ırklar olan montbeliard, Brown swiss ve simental damızlık belgeli hayvan alımlarında bu kredi kullanılabilecek.
Yenilenebilir enerji kredi kapsamında
Ayrıca barınak yapımı ve tadilatı, süt sağım ünitesi, soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme ve silaj makinesi, gübre yönetimi ile ilgili altyapı ve alet-ekipman alımı, kendi elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmek için gerekli tesis ve alet-ekipman alımı, kurulu işletmelerin münferit alet, ekipman alımları ve diğer yatırım giderleri de kredi kapsamında yer alıyor.
Arıcılar da düşük faizli krediden faydalanabilecek
Asgari 50 arılı kovanı ile üretim yapan üreticiler de arılı kovan, polen kapanlı yeni kovan, elektrikli çit sistemi, bal süzme makinesi, polen kurutma ve temizleme, kek hazırlama makineleri alımı için düşük faizli kredi kullanabilecek.
Arıcılar arasında 200 ve daha fazla sayıda arılı kovanı bulunan ve gezginci arıcılık yapan üreticilerin jeneratör, güneş enerji sistemi, arıcı barakası veya karavanı alımında, Bombus arısı sektörü için, bina yapımı ve tadilatı, raf sistemleri, ilgili alet ve ekipman alımı ile diğer yatırım giderlerinde de krediden yararlanılabilecek.
Kredi olanaklarından faydalanabilecek diğer alanlar ise şöyle;
Kanatlı üretimi
Kanatlı üretimi yapacak işletmelerin düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılabilmesi için asgari etlik piliç yetiştiriciliğinde 10 bin adet, yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 7 bin 500 adet, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde 2 bin 500 adet, devekuşu yetiştiriciliğinde 50 adet ve üzeri kapasitelerde işletme kurulması veya kurulu işletmelerin en az bu kapasitelere çıkarılması gerekecek. Damızlık kanatlı üretimi ve yetiştiriciliği, hindi besiciliği yapan üreticiler de söz konusu krediye başvurabilecek.
Su ürünleri
Ayrıca su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı, kontrollü örtü altı tarım, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi ve bunların kullanımı, süs bitkisi üretimi, iyi tarım uygulamaları, organik tarım faaliyetleri, çok yıllık yem bitkisi üretimi gerçekleştiren üreticiler de söz konusu krediden yararlanabilecek.
Traktör alımı
Tarımsal mekanizasyon ve traktörler için de düşük faizli yatırım kredisi kullanılabilecek, modern basınçlı sulama sistemleri konusundaki kredi talepleri karar kapsamında ele alınacak.
Parçalı tarım arazilerinin birleştirilmesi
Dağınık ve parçalı arazilerin birleştirilmesi suretiyle tarımsal işletmelerin ekonomik ölçeğe kavuşturulmasının sağlanmasına yönelik olarak, hisseli tarım arazilerindeki hisselerinin satın alınması ya da bitişik tarım arazilerinin satın alınmasına yönelik kredi talepleri banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin kendi iç mevzuatı paralelinde olmak kaydıyla bu kapsamda değerlendirilebilecek.
Öte yandan tarımsal amaçlı kooperatiflerin uyguladıkları en az 30 ortaklı olan üretim projeleri için de bu kredi kullanılabilecek.
Sözleşmeli üretim modeli kapsamında, üreticilerin tarımsal ve hayvansal girdilerini temin etmek ve ürün almayı garanti etmek suretiyle tarımsal üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişilere, söz konusu üretim finansmanı amacıyla kredi açılabilecek.
Stratejik bitkisel ürünler
Üreticilerin stratejik bitkisel üretim konusunda faiz indirimli kredi kullanabilmeleri için, aspir, yağlık ayçiçeği, kolza, kanola, kütlü pamuk, soya, susam, yağlık zeytin ve tıbbi aromatik bitkilerden "kekik, biberiye, adaçayı, sığla yağı, sumak, keçi boynuzu, defne, fesleğen, likapa, ıhlamur, safran ve jojoba" üretimini yapması gerekecek.
Örtü altı üretim
Ayrı ayrı veya tek ünite olarak toplam 500 metrekare ve üzeri örtü altı alanında bitkisel üretim yapan üreticiler, örtü altı kayıt sistemine kayıt olmaları durumunda düşük faizli yatırım ve işletme kredisinden yararlandırılacak.
Karar kapsamındaki yatırım ve işletme kredisi başvuruları, bankaya ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine yapılacak.
Kredi kullanmak suretiyle yapılan yatırımlardan sigortaya konu olabilecek varlıklar ile tarımsal ürünlerin kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesi zorunlu kılındı.