Siverek'te kurbana alıcı bulunamıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Siverek'te, bu yıl kurbanlık satıcıları alıcı bulmakta güçlük çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
ŞANLIURFA  - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Siverek'te, bu yıl kurbanlık satıcıları alıcı bulmakta güçlük çekiyor.
Fırat Mahallesi'nde kurulan hayvan pazarı bayrama az bir süre kalmasına rağmen sakin günler geçiriyor. Çevre ilçe ve köylerden gelen kurbanlık satıcılarının buluştuğu pazarda, fiyatların geçen yıla göre ucuz olduğu belirtildi.
Küçükbaş kurbanlıklar ortalama 400 bin, büyükbaşlar ise 3 ila 5 bin lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.
İlçedeki bazı hayvan satıcıları ise kurbanlıklarını kamyonlara yükleyerek çevre il ve ilçelerde satmayı deniyor.
 
"Yem fiyatları olumsuz etkiledi"
 
Siverek Tarım ve Hayvancılık Derneği (STHD) Başkanı Mehmet Sıraç Nasanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yem fiyatlarının bu yıl artması nedeniyle besicilerin ellerindeki hayvanları bir an önce satmaya çalıştığını söyledi.
Türkiye'deki hayvan politikalarının ve teşviklerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Nasanlı, hükümetin canlı hayvan konusunda tedbir almasını istedi.
Her ürüne zam geldiğini ancak hayvan fiyatlarının düştüğünü ifade eden Nasanlı, "Bu düşüş, bu yıl, bazı bölgelerdeki kuraklığın etkili olması ve yem fiyatlarının artmasından kaynaklanıyor. Besiciler elindeki hayvanları ucuza satmasına rağmen alıcı bulamıyor. Besiciler perişan durumdalar" dedi.
Yaklaşık 30 yıldır canlı hayvan ticaretiyle uğraştığını belirten Buşar Sezgin de kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla ciddi düşüş gösterdiğini ifade ederek, "Fiyatlar düşük olmasına rağmen alıcı bulamıyoruz. İlçemizde geçen yıl kurbanlıkların kilosu 10 liradan satılırken bu yıl kilosu 8 liradan satılıyor. Bu yıl yem, saman ve arpa fiyatı çok yüksek olduğundan fiyatlar düşük" diye konuştu.
Halil Tizek de kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla yarı yarıya düştüğünü dile getirdi.